Rotterdam,
07
november
2022
|
09:42
Europe/Amsterdam

2125 De Winterslaper: een pageturner over een hoopvolle toekomst

Nieuw boek van Fons Burger

Samenvatting

Hoe ziet de aarde en het leven eruit in 2125? Over dik honderd jaar is de wereld, zoals we die nu kennen, compleet veranderd. In 2125 De Winterslaper schetst Fons Burger een heel andere maatschappij. Eén waarin mannelijke overheersing heeft plaatsgemaakt voor een feminiene samenleving. Waarin bezit eerlijker wordt verdeeld en ongelijkheid niet bestaat. De pageturner neemt de lezer mee in het verhaal van Max Bloemendaal, die in het jaar 2125 na honderd jaar ontwaakt uit een kunstmatige coma. Max ontdekt al snel dat deze generatie een hoopvolle toekomst tegemoet gaat. Met dit boek zet Fons Burger lezers aan het denken over actuele onderwerpen zoals oorlogen, klimaatverandering en pandemieën.

2125 schetst een betere wereld
Met 2125 wil schrijver Fons Burger vooral een jongere generatie aanspreken. Zij die dromen van een betere wereld en een mooiere toekomst voor ogen hebben. Max Bloemendaal verbaast zich in 2125 niet alleen over de veranderde wereld, hij gaat ook verder met de zoektocht die hij honderd jaar eerder moest stoppen. Want wie zat er achter de verdwijning van zijn activistische vrouw Felice? Dit spannende verhaal wordt moeiteloos gecombineerd met maatschappelijke issues. Hoe ziet de wereld eruit over honderd jaar als we alle problemen hebben opgelost waar we nu langzaam maar zeker aan ten onder dreigen te gaan? In 2125 ontdekt Max dat iedereen wereldwijd dan een basisinkomen heeft, energie gratis is geworden, particulier autobezit niet meer bestaat en een eerlijk belastingsysteem de ongelijkheid tussen arm en rijk voorgoed heeft opgelost.

Auteur Fons Burger: “Al die oplossingen om een betere wereld te bereiken bestaan al en zijn uitgewerkt en doorgerekend. De vraag is alleen: moeten we eerst nog een grote oorlog of natuurramp doormaken voordat we ons verstand gaan gebruiken en voor de juiste oplossing kiezen? We kunnen gewoon nú gaan werken aan deze toekomst en zo misschien oorlogen en rampen voorkomen.”

Toegankelijk en spannend boek
2125 is een spannend en toegankelijk boek. Het wordt op de markt gebracht voor € 10, het audioboek en e-book voor slechts € 5. De schrijver en uitgever willen met de lage prijsstelling bereiken dat dit boek door zoveel mogelijk mensen wordt gelezen. Fons Burger: “Het is inmiddels al 2 over twaalf en daarmee tijd voor radicale oplossingen om het tij te keren. Jongeren die dit nu lezen willen we hiermee aan het denken zetten over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien.”

2125 is het nieuwste boek van Fons Burger. Eerder verscheen de roman ‘Vrouwen’ in 2003, gevolgd door meerdere thrillers, kookboeken en romans voor jongvolwassenen. In 2020 schreef hij samen met zijn vrouw Jacqui Burger het boek ‘Lang en Gelukkig’, over hoe men gezond honderd jaar kan worden. Twee Engelse vertalingen van zijn boeken ‘Tephran’ en ‘Wall of Fame’ verschijnen tegelijk met 2125. Hij hoopt hiermee de nieuwe jonge doelgroep van lezers op TikTok te bereiken.

Fons Burger: “Over honderd jaar moeten we een mannenquotum invoeren want na duizenden jaren van mismanagement in bestuur en bedrijfsleven maken vrouwen de dienst uit. Een nieuwe vorm van bestuur met een hoog feminien gehalte. Waar gevoel en verstand dichter bij elkaar liggen en waar macht, groei, geld en bezit een kleinere rol spelen.”

Over Fons Burger
Fons Burger is al zijn hele leven activist en op zoek naar oplossingen voor de grootste twee wereldproblemen: de uitputting van de aarde en sociale ongelijkheid. Als journalist was hij gespecialiseerd in sociaal-economische onderzoeksjournalistiek en verslaggeving in conflictgebieden in de Derde Wereld. Op zijn 28e werd Fons hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Hij maakte een dertigtal documentaires en televisieprogramma’s met de productiemaatschappij Tilt Film. Later richtte hij als muzikant de venues Nighttown en Rotown in Rotterdam op. Hij ondersteunt nu start-ups in ontwikkelingslanden, fokt een nieuw cashmere geitenras in Nepal en is hij de grootste particuliere huisbaas in de Rotterdamse cultuursector