Corporate Story

Rotterdam,
04
september
2018
|
12:06
Europe/Amsterdam

AAAFRESH123

Samenvatting

Kunstenaars Hans Kleinjan (1958), Maikel Kleinjan (1984) en Roderik Faasen (1990) ‘kwasten’ er in hun atelier in het Rotterdamse Oude Noorden flink op los. Hun ontmoeting in 2008 bleek een match made in heaven: drie creatieve geesten met dezelfde ideeën en een passie voor kunst. Inmiddels hangen hun werken over de hele wereld, van een chique villa in New York tot een rijtjeshuis in Overschie. Ook zijn er exposities in onder anderen Milaan, Antwerpen en Los Angeles geweest en schilderde het trio live op locatie bij het North Sea Jazz Festival en de MTV Awards. Vrijwel al het werk wordt gezamenlijk gemaakt, wat verrassende en vooral kleurrijke schilderijen oplevert. Roderik: “De vrijheid moet zegevieren, niks is doordacht.”

Creatieve broedplaats
Hun atelier aan de Zaagmolenkade 123 in Rotterdam-Noord hangt vol schilderijen. Overal staat verf en schildersezels met werken in de maak. Het immense pand van zevenhonderd vierkante meter (geen overbodige luxe voor doeken van twee bij twee meter) is inmiddels een huiskamer van de wijk en een creatieve broedplaats. Vrienden komen er dagelijks over de vloer, een dj draait plaatjes; er gebeurt altijd wat. Die bedrijvigheid werkt inspirerend. Het geeft ruimte voor een positieve en frisse energie die door klinkt in de naam. “Het woord ‘fresh’ gebruikten we pas en te onpas,” zegt Maikel. “Na onze verhuizing uit Delfshaven wilden we de nieuwe studio een fresh start geven. AAA vonden we wel goed bij ons passen en 123 is simpelweg het huisnummer.”

De drie heren ontmoetten elkaar in 2008 en waren op hun eigen manier bezig met tekenen, fotografie, grafisch ontwerp en poëzie. Hun gezamenlijke passie voor schilderen leidde tot een collectief wiens werk vrijwel altijd gedrieën wordt gemaakt, in het begin met Hans Kleinjan als leermeester. “In het atelier, een plek waar niets moet en alles kan, hebben we onszelf en elkaar gevonden,” legt Maikel uit. Met een eigen atelier én galerie heeft het collectief immers alles zelf in de hand. De doeken hangen precies waar ze willen en er is genoeg ruimte om te werken en gelijktijdig te exposeren. “Het is onze eigen speeltuin voor grote mensen.”

Live action painting
Naast samen werken aan één doek, schilderen de mannen ook live op festivals en evenementen. Tijdens de creatie van een kunstwerk komen de kunstenaars steeds tot nieuwe inzichten en versterken zij elkaars talent. Samen aan één doek werken levert verrassende en spannende momenten op. Roderik: “Dan verschijnt er ineens een kwast over je schouder die een streep zet dwars door wat jij aan het doen bent. Tijdens het schilderen zie je iets ontstaan en dat wordt dan – pats! – doorbroken. We willen geen kunsttrucje doen met de kans er in te blijven hangen. Die continue stroom van vernieuwing maakt het zo cool.”

Internationale ambities
Steeds meer verzamelaars, kunstkenners- en liefhebbers weten de kunstenaars te vinden. De focus ligt nu op het buitenland, waar het collectief eerder exposeerde in galleries in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Amerika. Ondanks de interesse uit binnen- en buitenland blijft Rotterdam de thuisbasis van het kunstenaarstrio. AAAfresh123 ziet zichzelf als onderdeel van het groeiproces van de stad. Maar hoewel de Rotterdamse haven altijd trekt, is de globe hun canvas. Roderik: “Volharding, die term past het best bij de stad en bij ons. Keihard doorvlammen tot je een ons weegt.”

Bron: AD en Vers Beton