Rotterdam,
24
maart
2020
|
10:14
Europe/Amsterdam

Cocky: Verzetsheldin uit Rotterdam

Het fascinerende verhaal over een Rotterdams verzetsnetwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog, verteld door de kleinzoon van Cocky, Michael Barzilaij

In de familie van Michael Barzilaij was algemeen bekend dat oma Cocky en haar man Anton Sanders tijdens de oorlog illegaal onderdak boden aan een neergestorte Amerikaanse piloot. Wat de kinderen en kleinkinderen niet wisten, is dat ze belangrijke pionnen in een Rotterdams verzetsnetwerk waren.

Een ontmoeting met de zoon van de Amerikaanse piloot is voor Michael aanleiding om de familie- en gemeentearchieven in te duiken en dit stukje verborgen familiegeschiedenis uit te pluizen. Hij komt op het spoor van bewaard gebleven brieven en documenten die samenwerking met Rotterdamse verzetskopstukken als Jo Berlijn, Kees van den Engel en verzetsleiders Tjerk 'Theo' Elsinga en Leendert 'Bertus' Valstar onthullen en hij interviewt nog levende ooggetuigen.

Langzaam ontstaat een heel ander beeld van die lieve, deftige oma Cocky. Ze was in haar jonge jaren een pittige dame die tijdens de bezetting enorme afstanden aflegde als smokkelfietskoerier en, samen met haar kersverse echtgenoot, Joodse gezinnen hielp onder te duiken, bemiddelde in valse identiteitsbewijzen en voedselbonnen ritselde. Het stel kroop meermalen door het oog van de naald en moest zelf ook onderduiken nadat ze verraden waren. In Cocky reconstrueert Michael het spannende verhaal over hoe Cocky en Anton Sanders in het verzet terechtkwamen. Hij gaat dieper in op de verrichte verzetsdaden en het netwerk dat die mogelijk maakte en hij schetst een levendig beeld van Rotterdam tijdens de oorlogsjaren.

Michael Barzilaij is schrijver en filmer. Hij maakte reportages, promo’s en documentaires voor onder andere VPRO, RTL, RTV Rijnmond, Talpa, Dif en City Media Rotterdam en hij schreef als journalist en columnist voor talloze bladen en online media. Bij toeval kwam hij op het spoor van het bijzondere verhaal van zijn oma en schreef er een artikel over in NRC Handelsblad. Cocky is zijn eerste boek.

Overige informatie over Cocky
Paperback met flappen, 256 blz.
ISBN 978-90-225-8917-5
Prijs € 19,99