Rotterdam,
19
januari
2023
|
15:37
Europe/Amsterdam

Beleef reizend restaurant SterkWater dit voorjaar op de forten van de Stelling van Amsterdam

Culinair drieluik op unieke Amsterdamse locaties

Samenvatting

Dit voorjaar introduceert reizend restaurant SterkWater een uniek drieluik. Bij drie verdedigingswerken rondom Amsterdam ontdek je de bijzondere geschiedenis van deze historierijke en belangrijke verdedigingslinie. Fort Abcoude, Muiderslot en Fort Spijkerboor beloven bezoekers een reis door de tijd en natuur. Het menu is geïnspireerd op het verhaal van elke locatie. Een avond SterkWater is op alle fronten een onvergetelijke ervaring. Naast culinaire hoogstandjes, krijg je namelijk ook een flinke portie geschiedenis en avontuur gepresenteerd. De eerste editie vindt plaats bij Fort Abcoude van 9 maart tot en met 2 april 2023.

Meer dan een horecabeleving
Pop-up restaurant SterkWater blijft bezoekers verrassen. Eerdere edities vonden onder andere plaats bij kastelen, bunkers en andere plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Utrecht en Noord-Brabant. Komend voorjaar vormen drie forten van de Stelling van Amsterdam het decor voor de nieuwe edities: Fort Abcoude, Muiderslot en Fort Spijkerboor. Met 46 forten, dijken en sluizen kon dit bijzondere verdedigingswerk één miljoen Nederlanders beschermen in onze hoofdstad. Dit was indertijd een derde van de Nederlandse bevolking.

Het eerste fort dat centraal staat is Fort Abcoude, het oudste fort (1885) van de Stelling van Amsterdam, bereikbaar via een romantisch pontje. Het diner zal plaatsvinden in het oude kruitmagazijn, naast de vertrekken waar de soldaten vroeger sliepen. Tijdens deze editie verkennen bezoekers het mysterieuze fort en omringende natuur. Dit belooft een echte ontdekkingsreis te worden in de wereld van de voormalige en huidige ‘bewoners’ van het fort. Want het fort leeft nog steeds! Het menu tijdens deze avonden is een reis door de tijd, natuur en geschiedenis. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het 5 gangendiner wordt geserveerd met een bijpassend wijnarrangement of heerlijke mocktails. De muzikale begeleiding maakt de beleving compleet.

Kunst, verhalen en eten
Aan de hand van vijf pijlers - water, natuur, landschap, mankracht en vuur - ontdek je de verdedigende kracht van Fort Abcoude. Bezoekers volgen tijdens deze editie van SterkWater een route die de geschiedenis, het heden en de natuur tot leven laat komen. Niet alleen het fort zelf was ooit een verdedigingswerk, de omringende flora werd eveneens ingezet als schild: denk aan struiken vol doorns en iepen die hun werk deden als natuurlijke camouflage. Hoewel het fort al jaren niet meer door mensen wordt gebruikt, huizen er nu veel bijzondere en beschermde dieren, waaronder vleermuizen en ijsvogels. Ontdek waarom het tot voor kort niet was toegestaan om binnen 1000 meter rondom het fort te bouwen. Beleef het gevoel van alertheid van de gelegerde soldaten in een speciale lichtinstallatie die Kunstenaar Hugo van der Sluijs ontwierp voor SterkWater.

Culinair drieluik
Het verhaal van de Stelling van Amsterdam wordt verteld in drie edities: naast de editie bij Fort Abcoude, strijkt SterkWater dit voorjaar neer bij Muiderslot en Fort Spijkerboor. Muiderslot kent vele gezichten. Het was ooit tolhuis, brouwerij en verdedigingswerk, maar bovenal het kruispunt van maar liefst vier Hollandse waterlinies. Fort Spijkerboor is gebouwd tussen 1889 en 1913 voor de verdediging van het Noordfront. Dit rauwe fort was indertijd een van de modernste en zwaarst bewapende forten van de Stelling van Amsterdam, voorzien van een pantserkoepel met een dubbelloops kanon.

SterkWater bij de Stelling van Amsterdam

Editie Fort Aboude
Data: 9 maart - 2 april 2023
Prijs: 99.95 per ticket
Dineren in het kruitmagazijn
https://www.sterkwater.nl/editie/fortbijabcoude/

Editie Muiderslot 
Data: 30 maart - 30 april
Prijs: 104.95 per ticket 
https://www.sterkwater.nl/editie/muiderslot/ 

Editie Fort Spijkerboor
Data: 5 mei - 27 mei
Prijs: 99.95 per ticket 
https://www.sterkwater.nl/editie/fort-spijkerboor-voorjaar-2023/

Over SterkWater
SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Kenmerkend zijn de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Op allerlei locaties langs de linie slaan ze kampementen op, zo ook dit voorjaar bij Fort Abcoude, Muiderslot en Fort Spijkerboor. Speciaal voor pop-up restaurant SterkWater worden de tafels gedekt en de schitterende plekken door bezoekers beleefd. In forten, kastelen, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaar je de linie optimaal. Elke locatie vertelt een eigen verhaal, uit het verleden, heden en de toekomst. Proef de speciale gerechten die een link hebben met het verdedigingswerk en beleef de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier.