Rotterdam,
03
februari
2022
|
13:37
Europe/Amsterdam

Bij Trompenburg leren kinderen spelenderwijs over de natuur

Groene activiteiten voor het hele gezin in de botanische tuin

Samenvatting

Trompenburg Tuinen & Arboretum komt in 2022 met een uitgebreid programma voor kinderen, om hen op een leuke manier kennis te laten maken met de natuur. Trompenburg Tuinen & Arboretum is een grote prachtige botanische tuin aan de rand van het centrum van Rotterdam, met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en knollen. Om kinderen meer te leren over de planten en dieren, organiseert Trompenburg verschillende groene activiteiten. Door onder andere speurtochten, natuuractiviteiten en een educatief programma leren kinderen spelenderwijs over al het moois wat de botanische tuin te bieden heeft. Het programma voor dit jaar gaat van start in de voorjaarsvakantie met de lancering van de Trompse Vossen doe-tocht. Kinderen kunnen dus al snel terecht bij Trompenburg voor een leuk en groen dagje uit.

Groen en authentiek kinderprogramma
Eind februari wordt de Trompse Vossen doe-tocht gelanceerd. De kinderen krijgen een opdrachtenboekje met spannende verhalen via QR codes, mooie foto’s en leuke opdrachten. Zo leren zij meer over de geschiedenis van Trompenburg en de tuin zoals die nu is. Deze Trompse Vossen tocht is geïnspireerd op de dochter van de voormalige eigenaren van de tuin. Maaike groeide op in Trompenburg en richtte samen met haar vriendinnen de Trompse Vossen club op. Kinderen kunnen door middel van deze doe-tocht officieel lid worden van deze bijzondere club. Voor de jongste bezoekers is er een zoekplaat gemaakt, waarmee zij in de tuin op zoek kunnen gaan naar de meest iconische planten en dieren die Trompenburg rijk is. Ze zullen verrast worden door koi karpers, leren over de eikencollectie en spotten zelfs misschien wel een schildpad! Bij de handgetekende illustraties staan leuke en informatieve weetjes die ouders kunnen voorlezen. In de voorjaarsvakantie worden ook wandelingen met een rondleider georganiseerd, speciaal voor kinderen.

Activiteiten tijdens schoolvakanties en feestdagen
Tijdens schoolvakanties en verschillende feestdagen wordt er extra aandacht besteed aan het kinderprogramma. Op deze dagen kunnen kinderen samen met hun ouders bij Trompenburg terecht om een leuke en leerzame dag te beleven in de natuur. Op zondag 20 maart is er het Lentefestival, de eerste dag van de Lente, waarbij wordt gevierd dat de planten en bomen in bloei komen. Op het festival is een poppentheater, kunnen kinderen op pad met de imker en is er natuurlijk genoeg lekkers te eten en te drinken. Tijdens Pasen kunnen kinderen paasei(kels) komen zoeken in Trompenburg (Trompenburg heeft de grootste verzameling eiken in Nederland), waarbij er een gouden paasei te vinden is. Ook in de Meivakantie  worden er verschillende natuur- en knutselactiviteiten georganiseerd.

Wat staat er nog meer op de planning?
In de zomer organiseert de botanische tuin een openlucht bioscoop, waarbij met zitzakken en een zak popcorn in de tuin op groot scherm naar een (natuur) film kan worden gekeken. Ook kunnen kinderen in de zomer met hun jeugdvakantiepaspoort bij Trompenburg terecht voor verrassende en groene activiteiten zoals een unieke safari om de Big five te spotten. De tuinen zijn voor kinderen erg leerzaam en daarom start Trompenburg ook met een educatief programma voor basisscholen uit de buurt. Hierbij krijgen de leerlingen van groep 5 en 6 les in het Voedselbos en in de botanische tuin, wat Trompenburg hoopt te kunnen uitbreiden naar een educatief programma voor alle leerjaren en meer scholen in Rotterdam.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg vond ongeveer 200 jaar geleden plaats. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het is sinds enkele jaren bovendien een geregistreerd museum, Rotterdams Monument en dus hét groene museum van Rotterdam.