Amsterdam,
26
september
2022
|
14:45
Europe/Amsterdam

Anton Corbijn opent expositie bij blooming Landgoed Het Hof

Solotentoonstelling ‘beeltenis van de overledenen’ van oktober 2022 tot en met februari 2023 te zien

Samenvatting

Op 1 oktober presenteert de wereldberoemde fotograaf, grafisch ontwerper en filmregisseur Anton Corbijn zijn solotentoonstelling bij blooming Landgoed Het Hof in Bergen. Corbijn toont hier drie bijzondere fotoseries op groot doek, welke allen het thema ‘beeltenissen van de overledenen’ uitbeelden. “Hoe kijken we naar hen die niet meer onder ons zijn en hoe gaan we hiermee om?”. De expositie is van oktober 2022 tot en met februari 2023 vrij toegankelijk te bezoeken op het landgoed. De tentoonstelling is ook te zien als onderdeel van de Kunst10daagse in Bergen en Bergen aan Zee, welke plaatsvindt van vrijdag 21 t/m zondag 30 oktober. Tijdens deze dagen opent Landgoed Het Hof het horecagedeelte om bezoekers te verwelkomen voor koffie, lunch of een borrel. Ook bij het blooming hotel in Bergen exposeren een viertal artiesten tijdens de Kunst10Daagse.

Expositie Anton Corbijn

Anton Corbijn presenteert drie verschillende fotoseries bij Landgoed Het Hof. De drie series zijn allemaal met elkaar verbonden tot 1 thema ‘beeltenissen van de overledenen’.  De Cemeteries series uit 1982 zijn voornamelijk gemaakt in Italië en Rusland, waarop grafstenen in kerkhoven te zien zijn. “Als zoon van een protestante dominee was ik vroeger alleen bekend met de praktisch aandoende protestante graven en niet met de geweldige beelden in marmer die de katholieke begraafplaatsen laten zien. Bij de katholieken kreeg je een gevoel van uitbundigheid en een leven dat geleefd was”, aldus Corbijn. De tweede fotoserie; ‘Lenin’ dateert wederom uit 1982 en komt vanuit dezelfde reis naar Rusland samen met vriend en dichter/schrijver Bart Chabot. “Bart en ik hadden ons ingeschreven voor een kunsttour met een groep langs Leningrad en Moskou, maar we ontbeten en dineerden alleen met de anderen, overdag deden wij ons eigen ding in de stad. Ik was verrast door de vele afbeeldingen van Lenin in wat nu St. Petersburg heet. Ik had geluk dat de afbeeldingen er op dat moment te zien waren, want ze waren niet permanent. Het is interessant om naar deze symbolen van het communisme te kijken, vooral in deze tijden waarin alles en niets meer heilig lijkt. Dit zijn Propaganda tools.” De derde serie die te zien is bij de tentoonstelling zijn zelfportretten van Corbijn in de jaren 2001 en 2002 met de titel A.Somebody. Herin verenigd hij zijn eigen, vrije wereld met de gelovige omgeving vanuit zijn jeugd en ouders waarbij de focus ligt op het leven na de dood.

Monumentaal Landgoed Het Hof

blooming Landgoed Het Hof is een idyllisch monumentaal landgoed in Bergen, waar de sfeer van vroegere tijden nog goed voelbaar is. Het statige pand wat stamt uit 1643 is altijd in ere gehouden en goed onderhouden, waardoor het nog steeds in uitstekende staat verkeerd. Het interieur is wel met de tijd meegegaan en stijlvol en modern ingericht. De bosrijke omgeving van buiten is doorgetrokken naar binnen door gebruik te maken van groene meubels, imposante planten en de muurkunst, welke speciaal is ontworpen door Edward van Vliet voor Het Hof. Landgoed Het Hof ligt middenin een populair wandelgebied van Bergen en is daardoor een herkenbare locatie voor wandel liefhebbers. Tijdens de Kunst10daagse in Bergen (aan Zee) van 21 t/m 30 oktober zal Het Hof dagelijks vanaf 10:00 uur geopend zijn voor koffie met gebak, lunch of een borrel. Bij Landgoed Het Hof kun je ook terecht voor evenementen en bijeenkomsten. Het monumentale pand beschikt over stijlvolle ruimtes en boardrooms die bij uitstek geschikt zijn voor particuliere- en zakelijke evenementen, vergaderingen en andere momenten, terwijl je omringd bent door de rustgevende en inspirerende natuur.

Kunst10daagse

De Kunst10daagse is een evenement waarbij bijna 300 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen en in het stranddorp Bergen aan Zee. Traditioneel vindt dit culturele festival plaats in de maand oktober. De Kunst10daagse is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie, etsen en keramiek. De Bergense School heeft bij uitstek bijgedragen aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen ook nu nog zo uniek maakt. In de lijn van deze traditie biedt de Kunst10daagse professionele kunstenaars, galeries, en jong talent een podium voor hun artistieke producten. Met als uiteindelijke doel de toegang tot beeldende kunst zo laagdrempelig mogelijk te houden. De Kunst10daagse ging in 1993 van start. Inmiddels ontvangt het evenement jaarlijks circa 40.000 bezoekers en is de K10D een belangrijk onderdeel van het aanbod aan culturele evenementen in Bergen en Bergen aan Zee.

Over blooming

Landgoed Het Hof maakt deel uit van de blooming groep. De blooming groep bestaat naast het landgoed Het Hof uit het hotel en de villa , eveneens gevestigd in Bergen, blooming beach in Bergen aan Zee en Restaurant Zandhoeve, gevestigd in blooming hotel. blooming schrijft het team altijd met een kleine b, omdat ze het als een werkwoord zien. En heel officieel hoort er geen puntje op de i, die zetten ze er graag samen met hun gasten op. 

Boilerplate

Meer informatie over blooming Landgoed Het Hof
Adres                                                              : Eeuwigelaan 1, 1861 CL Bergen
Openingstijden tijdens Kunst10Daagse      : dagelijks vanaf 10:00 uur
Website                                                          : weareblooming.com/het-hof
E-mail                                                             : info@hethof.com
Instagram                                                       : instagram.com/weareblooming/