Rotterdam,
03
december
2020
|
18:50
Europe/Amsterdam

Counterbodies: een vrouwelijk perspectief op het lichaam

De pop-uptentoonstelling tijdens Art Rotterdam 2021 die een omweg waard is

Samenvatting

Ongemakkelijke onderwerpen, naakte waarheden en onconventionele perspectieven: dat is waar Counterbodies om draait. De unieke pop-uptentoonstelling presenteert het werk van twaalf (internationale) vrouwelijke kunstenaars en is te bewonderen in De Achtertuin in Kralingen tijdens Art Rotterdam 2021. Het lichaam is een thema dat blijft fascineren, en wat elk van de kunstenaars heeft geïnspireerd in haar werk. Counterbodies zoekt grenzen op en doorbreekt taboes. Curatoren Marth van Loeben en Vladimir Radujkov leveren zowel een frisse blik als een kwalitatief hoge standaard door gevestigde én jonge kunstenaars een podium te bieden.

Vrouwelijk perspectief

Het lichaam: een vaak bezocht en onderzocht thema in de kunst. Het blijkt ook de gedeelde noemer van Counterbodies: alle kunst is een sterke artistieke interpretatie van het menselijk lichaam - zowel thematisch als visueel. Het werk van twaalf hedendaagse vrouwelijke kunstenaars confronteert ongemakkelijke waarheden en verkent onbesproken onderwerpen die in het verleden vaak ongeroerd zijn gelaten. Met deze premisse vestigt Counterbodies de aandacht op dit nog steeds controversiële onderwerp.

Internationaal talent

Counterbodies presenteert het werk van twaalf vrouwelijke kunstenaars uit Nederland, Italië, Duitsland en de Krim: Alice Lucchinelli (IT), Daleen Bloemers (NL), Guda Koster (NL), Jessica Strixner (DE), Karin Arink (NL), Kim Van Erven (NL), Kira Fröse (DE), Lizan Freijsen (NL), Margiet van Breevort (NL), Natalia Grezina (CR), Rachel de Joode (NL) en Silvia B (NL). De geselecteerde werken - van beeldhouwkunst, fotografie en borduurwerk tot verschillende mediavormen - lichten verschillende perspectieven uit rondom het thema lichaam.

Eén visie

Counterbodies is het geesteskind van curatoren Marth van Loeben (verbonden aan Chrysalid Gallery) en Vladimir Radujkov (verbonden aan de NEON foundation). De samenwerking verliep vanaf het begin organisch en ongedwongen, zowel vanuit een conceptueel als esthetisch oogpunt. Vrijwel meteen herkenden Marth en Vladimir een gemeenschappelijke curatoriele visie. Deze spitst zich toe op het cureren van kunstenaars voor wie het menselijk lichaam een onderwerp is voor onderzoek en experimenten. Ondanks dat de intentie er niet vanaf het begin was, is de keuze voor uitsluitend vrouwelijke kunstenaars uitgegroeid tot een belangrijk fundament van Counterbodies.

Over Chrysalid Gallery

Chrysalid Gallery in Rotterdam is een non-profit kunststichting die zich richt op het diversifiëren van kunst in de brede zin van het woord – hoe kunst wordt gecreëerd, geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd. De galerie is opgericht door Alexey Shifman in 2016 (toen Raw Streetphoto Gallery genaamd). Begin 2020 werd de galerie omgevormd tot Chrysalid Gallery om een ​​scherpere focus te leggen op conceptuele en radicale kunst. De galerie vertegenwoordigt jonge en gedurfde kunstenaars uit heel Europa en geeft ze de ruimte om te experimenteren en te groeien. Zo streeft de galerie – samen met haar kunstenaars – ernaar de hedendaagse kunst opnieuw vorm te geven en te verbreden.

Over NEON Foundation

Stichting NEON is een in 2013 opgerichte non-profit kunst- en cultuurstichting gevestigd in Rotterdam. Aan het roer staat kunstenaar en curator Vladimir Radujkov, die bekend staat om het co-cureren van projecten in onconventionele ruimtes, Living Pool, Living Pool 2.0, The Garden Project en Tropicana Fest. Het doel van stichting NEON is om een dialoog te genereren tussen kunstenaars en hun publiek in een visueel innemende omgeving.

Boilerplate

Meer informatie over Counterbodies

Datum: 30 juni t/m 4 juli (tijdens Art Rotterdam 2021)

Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 108, 3063 BG Rotterdam

Website: https://www.chrysalid.art/counterbodies