03
augustus
2021
|
11:29
Europe/Amsterdam

Ghost Isand: de nieuwe solo-expositie van fotograaf Lisandro Suriel

Vanaf 9 oktober 2021 te zien bij Chrysalid Gallery in Rotterdam

Samenvatting

“Wie ben ik? En waar kom ik vandaan? Waar liggen de wortels van mijn verhaal?” Met deze vragen begon onderzoeker en fotograaf Lisandro Suriel met een zoektocht naar zijn eigen identiteit. Uit zijn onderzoek kwam ‘Ghost Island’ tot leven: een serie werken in het decor van het Caribisch gebied. Lisandro’s foto’s vol magisch realisme zijn vanaf 9 oktober te zien in Chrysalid Gallery in Rotterdam.

Ghost Island

Met de serie ‘Ghost Island’ deconstrueert Lisandro de orthodoxe opvattingen van mensen uit de Afrikaanse diaspora door een vergeten verleden opnieuw te ontdekken. De titel staat voor zijn eigen insulaire achtergrond op zijn geboorte-eiland Sint Maarten en verwijst tegelijk naar het complexe West-Indische web van overlappende geschiedenissen, collectieve identiteit, vermenging van culturen in de Black Atlantic en het voortbestaan van immateriële elementen uit het verleden. ‘Ghost Island’ is Lisandro’s onderzoek én ontdekkingstocht naar zijn eigen identiteit, maar ook de collectieve identiteit van zijn voorouders.

 

Identiteit

Hoewel hij opgroeiende in het Caribisch gebied kreeg Lisandro nooit de kans om zijn eigen geschiedenis te onderzoeken. Het enige dat hij op school leerde was dat zijn verhaal met Columbus en de slavernij begon. Alhoewel het verhaal van de diaspora in de trans-Atlantische slavenhandel geworteld zit, is de ware geschiedenis veel complexer dan een narratief over kolonialisme. Veel verhalen van en over het diasporische verleden zijn aan documentatie ontsnapt en blijven steken in bekende voorbeelden van geweld en onderdrukking. ‘Ghost Island’ is bedoeld voor die mensen die verder willen kijken bij de vraag wie ze werkelijk zijn.

 

Over Lisandro Suriel

Als kind trok Lisandro Suriel zich geregeld terug in denkbeeldige en wonderbaarlijke werelden, geïnspireerd op zijn omgeving. Tot de dag van vandaag vormen fantasiewerelden een rode draad in zijn werk. Lisandro is fotograaf en artistiek onderzoeker, geboren en getogen op Sint-Maarten. Hij behaalde een bachelor in fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en een Master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. Als onderdeel van zijn masterscriptie analyseerde hij twintigste-eeuwse illustraties van Caribische mythologie in relatie tot culturele afasie. Dit onderzoek vormt de basis van zijn doorlopende artistieke project ‘Ghost Island’. Dit jaar werd Lisandro verkozen tot FOAM Talent 2021 en werd hij geselecteerd voor de prestigieuze Photo Vogue Festival 2021.

 

Over Chrysalid Gallery

Chrysalid Gallery in Rotterdam is een non-profit kunststichting die zich richt op het diversifiëren van kunst, oftewel hoe kunst wordt gecreëerd, geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd. De galerie werd in 2016 opgericht door Alexey Shifman onder de naam Raw Streetphoto Gallery. Om een ​​scherpere focus te leggen op conceptuele en radicale kunst veranderde de galerie begin 2020 in Chrysalid Gallery. De galerie vertegenwoordigt jonge en gedurfde kunstenaars uit heel Europa en geeft ze de ruimte om te experimenteren en te groeien.

Boilerplate

Meer informatie over Chrysalid Gallery

Te zien vanaf: 9 oktober 2021

Adres: Coolsestraat 142, 3014 LN, Rotterdam

Telefoon: +31642082476

Website: https://www.chrysalid.art/ / https://www.lisandrosuriel.com/

E-mail: info@chrysalid.art

Facebook: https://www.facebook.com/chrysalid.art/

Instagram: https://www.instagram.com/chrysalid.art/