Rotterdam,
05
juli
2023
|
13:52
Europe/Amsterdam

De bomen van de toekomst groeien al bij Trompenburg

Een verfrissend groen museum in Rotterdam

Samenvatting

Het wordt warmer en droger in Nederland, zeker in steden kan de temperatuur in de zomermaanden hard oplopen. Door de dichte bebouwing, instraling van de zon en klimaatverandering koelt het ook ’s nachts niet meer goed af. Dat effect wordt ‘urban heat’ genoemd. Als er voldoende groen aanwezig is, kan dit deels worden tegengegaan. Bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in  Rotterdam wordt volop gekeken naar de bomen en planten van de toekomst. Hittebestendig groen, dat een waardevolle bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de urban heat. Dat heeft meer voordelen, waaronder het bieden van voeding voor insecten en andere diersoorten die leven in de stad. Jaap Smit, groene curator en dendroloog bij Trompenburg, vertelt meer over de bomen en planten van de toekomst.

Eén boom planten = 10 airco’s minder
Wist je dat als je één boom plant, er 10 airco’s minder nodig zijn om te koelen?”, vertelt Jaap Smit, ‘groene curator’ bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Niet alle inheemse bomen en planten gedijen goed in stedelijke hitte. Daarom kijken Jaap en zijn collega’s naar groen uit warmere streken, bomen en planten die wel geschikt zijn om te overleven in de nieuwe omstandigheden waar we mee te maken hebben. Klimaatverandering en urban heat versterken elkaar al jaren, waardoor de temperatuur voornamelijk in steden enorm oploopt. Het kan in de stad wel tot 12 graden warmer zijn dan in de landelijke omgeving net daarbuiten. Inheemse bomen en planten gedijen minder goed op hitte, ze zijn gewend aan ons zeeklimaat, in plaats van het landklimaat dat het nu overneemt in steden. “Bij Trompenburg hebben we al ervaring met een grote verscheidenheid aan hittebestendige bomen en planten. Het is extra belangrijk om daarop te focussen de komende jaren. Zodat we de temperatuur in de stad laten dalen, er meer fijnstof wordt opgevangen en insecten, vogels en andere dieren langer en van meer voeding worden voorzien”, licht Jaap toe.

 

Bomen van de toekomst
Jaap noemt de bomen die niet van oorsprong voorkomen in Nederland ‘ingeburgerde bomen’. We hebben in ons land niet alleen te maken met bomen die niet hittebestendig zijn, we kampen ook met aantastingen door sterfte, ziektes en bijvoorbeeld het oprukken van de eikenprocessierups. Door meer variatie aan te brengen in plant- en boomsoorten verkleinen we het risico op het verdwijnen van groen. Jaap: “We creëren daardoor ook meer voedsel voor inheemse en nieuwe insecten, die als gevolg van klimaatverandering vanzelf naar deze gebieden komen.” Direct bij de ingang van Trompenburg staat een Zelkova carpinifolia, een typische ‘boom met toekomst’. Afkomstig uit Zuidoost-Europa, waar het gewend is aan hete zomers en koude winters. Deze soort doet het uitstekend en Trompenburg levert zelfs stekken aan boomkwekers, als een soort kraamkamer voor stedelijk groen in Nederland. Jaap noemt ook de boomvormende sering uit China en de linde als voorbeeld van kansrijke bomen in ons nieuwe, warmere, klimaat. De mix van inheemse soorten en ingeburgerde bomen heeft de toekomst. Trompenburg kan hierbij helpen als kenniscentrum voor iedereen die bezig is met groen. In het verfrissend groene museum is het bovendien deze zomer altijd een stuk koeler dan in de stad.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg vond ongeveer 200 jaar geleden plaats. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het is sinds enkele jaren bovendien een geregistreerd museum, Rotterdams Monument en dus hét groene museum van Rotterdam.