Rotterdam,
07
januari
2020
|
11:01
Europe/Amsterdam

Opvallend veel persoonlijke en botanische invloeden in het oeuvre van ESTIDA

Bureau voor interieurdesign en conceptontwikkeling in de horeca laat trends zien

Samenvatting

Het afgelopen jaar heeft ESTIDA, bureau in interieurdesign en conceptontwikkeling, weer veel spraak- en smaakmakende horecaprojecten gerealiseerd. December is een prachtige maand om terug te blikken op een deel van het oeuvre van dit bureau. Opvallend zijn de persoonlijke ontwerpen waarin de signatuur van het concept worden uitvergroot, tailormade interieurontwerp is toegepast en waarin botanische en florale elementen zorgen voor sfeer. 

Hotel-restaurant ‘t Voorhuys, Emmeloord
Hotel-restaurant ’t Voorhuys werd uitgebreid met een extra vleugel met 12 sfeervolle nieuwe hotelkamers. ESTIDA liet zich inspireren door het polderlandschap rond Emmeloord met de vele aardappel- en tulpenvelden. De typische lijnen en kleuren van die velden werd de basis voor het interieurontwerp met custommade tapijten en gordijnen met een botanische print. Voor de hotelkamers werden opvallende stalen frames ontwikkeld waar hangende meubelstukken in zijn verwerkt. De kamer werd ingericht met bijpassend en comfortabel meubilair in mintgroene en paarse tinten. Het lijnenspel is ook in de gangen doorgevoerd. Op de deuren vertellen grote zwart-witte stickers het verhaal van het landschap en tonen tevens het kamernummer. Een prachtige interactie tussen functioneel design en een geïntegreerd interieurconcept.

https://www.voorhuys.nl/

Ambassador City Centre Hotel, Haarlem
De ruimte onder het Ambassador City Centre Hotel in Haarlem werd getransformeerd tot een sfeervol en functioneel restaurant waar antieke objecten van de eigenaar tentoongesteld staan. Het is een functionele ruimte waar ‘s ochtends wordt ontbeten en die ’s avonds verandert in een chique club. ESTIDA ontwierp een interieur met veel daglicht én donkere kleuren voor dat mysterieuze tintje. Om de verschillende functies van de ruimte te combineren en het contrast van antieke items in een nieuw interieur te benadrukken, is gekozen voor een eclectisch interieur geïnspireerd op de jaren 20. De luxe uitstraling met messing, velours en diepe kleuren zijn gecombineerd met rauwe details zoals de vloertegeltjes en de oude bakstenen muur. Opvallend in dit interieur zijn ook de rotan lampen met daartussen veel planten. Deze zijn aan het plafond bevestigd als eyecatcher zodat de hoogte wordt benadrukt. ESTIDA ontwierp een aantal custommade producten waaronder een hoge pronkkast, plantenbak, leestafel, wijnstelling en de hotelbalie.

https://www.ambassadorcitycentrehotel.nl/

Toujours, Haarlem
De urban frenchy bistro Toujours in Haarlem werd door ESTIDA compleet gerestyled. ESTIDA gaf het interieur een upgrade en creëerde de sfeer van een ‘bistro boudoir’, met veel spiegels, messing, geprinte fluwelen stoffen in combinatie met een stoere betonnen bar. Op de vloer liggen Marokkaanse tegels die fungeren als een rode loper en gasten verleiden om naar binnen te gaan. De stoffen zijn speciaal voor Toujours ontwikkeld en handbeschilderd met afbeeldingen van Oost-Indische kers en pioenrozen. Het menu met klassieke Franse gerechten en een funky Amerikaanse twist blijft ongewijzigd. Hier strijk je neer voor een mooie sandwich, de signature Cote de Boeuf of kreeft. Het menu is de hele dag te bestellen en ook voor een heerlijk cocktails ben je hier aan het juiste adres.

http://restauranttoujours.nl/

Restaurant Céline, Nieuwegein
Restaurant Céline opende dit jaar in Fort Jutphaas in Nieuwegein haar deuren en wordt gerund door chefkok Martijn Stoker en gastvrouw Stephanie Wennekes. Samen met ESTIDA werd deze stoere en ruige locatie, die staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, getransformeerd naar een comfortabel en warm restaurant. Hier wordt vol passie gekookt met Frans en Scandinavische invloeden. De liefde voor verfijning, aandacht voor details en eigenwijsheid spat van de borden af én zie je terug in het interieur. Op de begane grond kwamen verschillende restaurantkamers, compleet met een lounge, wijnkamer en de keuken. Er werd gewerkt met mooie stoffen, zachte kleuren, akoestische materialen en zorgvuldig geselecteerde verlichting. Het logo, de klaproos, werd handgeschilderd op de muren. Het interieur vormt een prachtig contrast met het stoere, ruige karakter van de locatie. Restaurant Céline is een voorbeeld hoe je met relatief beperkte middelen en budget toch een groots effect kan bereiken.

http://www.restaurantceline.nl/

Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt de geschiedenis van Nederland tot leven. Je waant je er onderdeel van de geschiedenis door de tientallen monumentale boerderijen, woningen en molens waar je in en uit kunt lopen. Eén van die gebouwen, een oude loods uit het Zeelandse Goes, is verbouwd tot een grote evenementenlocatie. Met deze nieuwe evenementenlocatie, Loods Goes, wil het Openluchtmuseum een nieuwe doelgroep aanspreken en een aantrekkelijke ruimte bieden voor grote groepen. In Loods Goes kunnen nu zo’n 250 mensen in theateropstelling zitten of tot 400 personen tijdens een feestavond. ESTIDA creëerde in de grote open loods een bijzondere bar met details van roestig ijzer, beton, hout en staal. Op het ‘huisje van de opzichter’ kwamen twee grote landbouwvoertuigen uit de collectie van het museum.

https://openluchtmuseum.nl/

Hotel Carlton President, Utrecht
Hotel Carlton President is gelegen langs de A2 nabij de Vechtstreek. De stedelijke locatie in de nabije omgeving van een natuurgebied werd door ESTIDA vertaald in het interieurconcept Urban Nature. Een contrastrijk concept dat aansluit bij dit hotel met zakelijke en leisure gasten en waar inspanning wordt afgewisseld met ontspanning. Urban Nature is in de hotelkamers letterlijk van top tot teen doorgevoerd; een scheiding tussen slapen en werken is zichtbaar door een stijlverschil dat loopt van het plafond, door de gordijnen tot in de vloerbedekking. Het tapijt werd geïnspireerd op een schematische weergave van het metrostelsel van New York. Een multifunctioneel meubel biedt ruimte aan diverse functies zoals een kledingkast, bureau, kaptafel, tv en minibar. Dezelfde contrasten uit de hotelkamers zijn ook aangebracht in de vergaderzalen en subtiel in de gangen. Zo is in de zalen geconserveerd mos op de muren en plafonds aangebracht als natuurlijk element dat bovendien de akoestiek verbetert. In de gangen zijn graffiti-achtige beelden en pijlen gecombineerd met botanische prints.

https://www.carlton.nl/president-hotel-utrecht

Delfts Brouwhuis, Delft
In hartje Delft werd dit jaar een bijzonder Brouwhuis geopend. Drie horecaondernemers leven hier hun jongensdroom en brouwen bier op een locatie waar in een ver verleden ooit eerder een brouwerij was gevestigd. Het pand herbergt een middeleeuwse kelder die mede dankzij het interieuradvies van ESTIDA een hoofdrol heeft gekregen in het ontwerp. In overleg met de monumentencommissie werd de kelder zorgvuldig in ere hersteld. Aan de linkerzijde werden indrukwekkende brouwketels in een stellage geplaatst. De combinatie tussen nieuw en oud is ook verder in het interieur toegepast. Het moest een oorspronkelijke zaak worden; een zaak die lijkt te zijn ontstaan. Om deze reden is er ook bewust gekozen voor vintage materialen en tweedehands meubilair. De klassieke bar is gemaakt van oude grenen panelen, de achterkast is gemaakt van eikenhout. Ambachtelijk gemaakt en passend bij de ambacht van het bier brouwen, het gastheerschap en de ambacht in de keuken. Op de wand aan de voorzijde van het pand kwamen tekeningen gemaakt door Elisabeth Ruijgrok met een knipoog naar Vermeer en Delftsblauw. Op het terras werd een sfeervolle biertuin met buitenbar gecreëerd met verschillende zitjes en pinspots.

https://delftsbrouwhuis.nl/

De Hoofdwacht, Gorinchem
Restaurant De Hoofdwacht in Gorinchem is gevestigd in een historisch pand en beschikt over twee verdiepingen met verschillende ruimten. Het interieur was aan vernieuwing toe. Aan ESTIDA de eer om de stijlkenmerken te behouden, een moderne twist aan het interieur te geven en elke ruimte aantrekkelijk te maken. Het interieur kreeg een aantal opvallende items, zoals art-deco elementen en de metershoge luifelkast die vanaf de bar beneden doorloopt via de vide naar de bovenste etage. Het Wijnhuis op de begane grond is getransformeerd naar een eigentijdse ruimte met bakstenen wanden, muurschildering en riante, comfortabele banken met aaibare stoffen. Een heerlijke plek voor een goed glas wijn, al dat niet vergezeld door een lunch of diner. Op de kaart staat voor een ieder wat wils, van poké bowl tot zeetong en vegetarische curry, en ook met kinderen kan je hier uitstekend terecht.

https://hoofdwacht.nl/

Toilet Inspirium Amsterdam
Inspirium Amsterdam is vernieuwd. Deze showroom met zelfstandige specialisten op het gebied van interieur, food, techniek en dienstverlening voor de horecabranche onderging een complete restyling. ESTIDA werd onder meer gevraagd om de nieuwe toiletgroep te realiseren met een spectaculair resultaat als gevolg. De toiletruimte bestaat uit een ovale ruimte met een centraal wastafelmeubel met daaromheen de toiletcabines. Er is gekozen voor een genderneutraal toilet, zonder urinoirs maar met een minder validen toilet. De wanden en deuren zijn beschilderd met veldbloemen en driedimensionale vlinders, een ontwerp van Elisabeth Ruijgrok. De ovalen vorm van het koofplafond wordt weerspiegeld in de terrazzo vloer. Het wastafelmeubel beschikt over 3 waskommen met messing en groene tinten en bijpassende messing spiegels. Aan weerzijde prijken twee comfortabele poefen bekleed met fluwelen stoffen. De plafondhoge toiletdeuren zijn voorzien van tailormade messing grepen. Deze toiletten zijn het ultieme voorbeeld van hoe je van een noodzakelijke ruimte een enorme toegevoegde waarde kan creëren.

https://www.inspirium.nl/

Restaurant Comer, Egmond aan Zee
Op een plek aan de duinen in Egmond aan Zee is Restaurant Comer by Polonio geopend. Onder leiding van de van oorsprong Spaanse chef José Polonio worden bij Comer Mediterraanse gerechten geserveerd met veel aandacht voor vlees, vis en fruits de mer. ESTIDA vertaalde de beleving van eten en drinken in verschillende courts met ieder hun eigen uitstraling. Zo is er een grote open keuken, een koffiebar, wijnbar, bierbar, cocktailstation en een oesterbar. Er is een lounge gecreëerd aan het raam met uitzicht op de duinen en de zee en een verhoogde lounge bij de openhaard zodat je over de gasten heen kijkt en het zicht naar buiten behoudt. Er is gewerkt met natuurlijke, luxe materialen, veel groene planten en een rustig kleurpalet die bijdragen aan een ontspannen sfeer. Dit restaurant leent zich uitermate goed voor een lunch die overgaat in een borrel. Een plek die je liever niet verlaat. En dat was nou precies de bedoeling.

https://restaurantcomer.nl/

Over ESTIDA
ESTIDA ontwerpt toonaangevende interieurs en ontwikkelt markante horecaconcepten. Zowel in Nederland als daarbuiten creëren zij nieuwe belevingswerelden in gerenommeerde hotels, cafés en restaurants. Daarnaast tekenen zij voor het interieurdesign van wellnesscentra, winkels, kantoren en particulieren. ESTIDA realiseert heel uiteenlopende interieurprojecten en levert ze turnkey op. Daarnaast vindt in de eigen werkplaats de interieurbouw plaats van maatwerkelementen.

Michel Ruijgrok is art director en eigenaar van ESTIDA. Hij omschrijft zichzelf als ontwerper van gastvrijheid en heeft daar in al meer dan 25 jaar ervaring. Zowel vanaf de tekentafel als in de panden zelf creëert hij interieurconcepten die een spiegel zijn van de opdrachtgever. Tailormade en met oog voor details. “Mijn vak gaat om gastvrijheid. Het gaat er niet om wat je doet, maar hoe je het doet. Ik houd van uitbundig en veel. Van een sfeer creëren waarbij de gasten zich prettig voelen. Een totaalbeleving die zich door vertaalt in alle zintuigen en die herinneringen maakt waar je blij van wordt.”

Boilerplate

Overige informatie over ESTIDA

Adres : Scannerstraat 21, 1033 RV Amsterdam
Telefoon : +31 (0)20 3371576
Website : estida.nl
E-mail : info@estida.nl
Facebook : www.facebook.com/estida.amsterdam
Instagram : https://www.instagram.com/e.s.t.i.d.a/
Pinterest : https://nl.pinterest.com/estida/