Rotterdam,
08
mei
2017
|
10:25
Europe/Amsterdam

Rotterdamse bruidsfotografe nummer één van de wereld

Isabelle Hattink behaalt eerste plek wereldwijd met journalistieke bruidsreportage

Samenvatting

Bruidsfotografe Isabelle Hattink staat op de eerste plek van de wereldwijd vermaarde fotografiewedstrijd Fearless Photographers. Vorig jaar behaalde de Rotterdamse al de vierde plek, iets wat een Nederlandse bruidsfotograaf nooit eerder voor elkaar bokste. Er wordt nog weleens denigrerend over bruidsfotografie gedaan, maar Hattink bewijst met haar journalistieke invalshoek het tegendeel. Haar prachtige foto’s laten menig hart smelten. De trouwreportages ontroeren van het begin tot het einde. Hattink legt de echte emoties vast. Van een vader die vlak voor het snijden van de bruidstaart zijn dochtertje met jurk en al boven het toilet houdt tot een kindje dat stiekem het laatste restje champagne uit een van de glazen drinkt. Ze schroomt niet om juist díe momenten vast te leggen. De foto’s zijn niet geregisseerd, maar laten het echte leven zien en vooral de mens met al haar emoties.

Oma
We kennen allemaal de standaard foto’s van een bruidspaar voor de Erasmusbrug of in het Euromastpark. Breed glimlachend. Verliefd kijkend naar elkaar. Op commando. Isabelle Hattink zag het als klein kind voor haar neus gebeuren toen ze met haar oma door het park wandelende. De fotografe blikt terug: ,,Ik zag een pasgetrouwd stel staan in het gras. Een bruidsfotograaf vroeg de man op een paardenbloem te blazen en legde dit beeld vast. Je zag aan alles dat die man er geen zin in had. De foto legde de buitenkant vast, het mooie plaatje, maar ik vond het helemaal niet mooi.’’ Dit beeld blijft jaren op haar netvlies gebrand staan. Na het afronden van haar fotografie-opleiding rolt Hattink de bruidsfotografie in. De Rotterdamse maakt zichzelf een belofte: enkel echte emoties en momenten vastleggen.

WC-foto
Het wordt ons met de paplepel ingegoten hoe het allemaal hoort op de grote dag. In magazines zien we enkel de standaard bruidsfoto’s terug. Zaken die op de bruiloft misgaan, worden doorgaans niet vastgelegd. Maar het zijn juist die dingen die zoveel vertellen over de persoonlijkheden die aanwezig zijn op de trouwerij. ,,Ik heb vanuit allerlei hoeken veel commentaar gekregen op de foto van de vader die zijn dochtertje boven het toilet vasthoudt. Velen vonden het niet kunnen dat ik dat moment had gefotografeerd. ‘Dat doe je toch niet?’ waren de reacties. Maar juist dit beeld zegt alles over de liefde van de vader voor zijn dochtertje. Die vader vond het belangrijker om zijn dochter even te helpen. Die bruidstaart kon wel even wachten. Als dat meisje later groot is en die foto terugziet, weet ik zeker dat ze erdoor ontroerd raakt. Want het beeld vertelt hoeveel haar vader om haar geeft’’, aldus Isabelle Hattink.

Fotografiewedstrijd
En dat ze niet de enige is met die gedachte, bewijzen de vele prijzen die Hattink inmiddels in de wacht heeft gesleept met haar prachtige en ontroerende bruidsfoto’s. Zo behaald ze in 2016 de top 3 van Nederlandse Trouwfotografen van Master of Dutch Wedding Photography. Vorig jaar werd de Rotterdamse vierde bij de wereldwijd vermaarde fotografiewedstrijd van de commity Fearless Photographers. Nooit eerder behaalde een Nederlandse fotograaf zo’n hoge plek in deze wedstrijd waarbij er zes keer per jaar gestreden wordt om de best genoteerde plek. Dit jaar behaalde ze zelfs de meeste stemmen wereldwijd en hierdoor staat ze op de eerste plek genoteerd. Of ze die plek ook weet vast te houden, weten we pas aan het eind van het jaar, maar tot noch toe is Hattink de nummer één van de wereld.

Achtergrondinformatie
Zestien jaar geleden studeerde Isabelle Hattink af aan de kunstacademie St. Joost in Breda richting fotografie. Direct daarna ging ze aan de slag als bruidsfotografe. Vanaf moment één had ze een missie om het anders te doen dan haar collega bruidsfotografen. Geen gestileerde foto’s, maar het vastleggen van de emoties en de onderlinge banden tussen familieleden. Hattink wil het leven achter de relatie laten zien en de kwetsbare emoties van het echtpaar. Hun unieke ik vastleggen, zodat als je jaren later terugbladert door het trouwalbum een goed beeld krijgt van hoe degene is. In de vijftien jaar dat Hattink werkt als bruidsfotografe heeft ze al ruim 600 trouwerijen vastgelegd.

Boilerplate

Overige informatie over FotoBelle
Website: www.fotobelle.nl
Facebook: www.facebook.com/fotobelle/