Rotterdam,
21
september
2016
|
10:11
Europe/Amsterdam

Eerste editie Gluren bij de Duurzame Buren

Inspirerende woontour langs hippe duurzame woningen

Rotterdam is hip en happening. Ook op het gebied van duurzaamheid behoort de Maasstad wereldwijd tot de top. Niet gek, want Rotterdam heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en bouwt aan duurzame woonwijken. Hoe het is om in een energieneutraal huis te wonen, kunnen Rotterdammers met eigen ervaren op zaterdag 8 oktober tijden de eerste editie van Gluren bij de Duurzame Buren. Van kleine ingrepen als een tochtstrip tot een volledig energieneutraal huis. Gluren bij de Duurzame Buren is een speciale editie van Gluren bij de Buren. De woontours gaan langs verschillende duurzame woningen en projecten in zowel Rotterdam Noord, West als in Kralingen. Maar liefst 240 bezoekers kunnen deelnemen aan Gluren bij de Duurzame Buren. 

Binnenkijken bij een Scandinavisch buitenhuis
De Rotterdamse architect Stefan Prins krijgt de glimlach deze dagen nauwelijks van zijn gezicht. Op de grond van het oude sportcomplex van Leonidas in Kralingen verrijst momenteel zijn droomhuis: een energie neutraal buitenhuis in Scandinavische woonstijl. De woning is nog in aanbouw, maar bezoekers van Gluren bij de Duurzame Buren krijgen zaterdag 8 oktober alvast een sneak preview. Prins neemt ze mee op een inspirerende tour op het voormalig hockeyterrein waar een wijk met 46 vrijstaande woningen komt waarbij gestreefd wordt naar het bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en een laag of geen energiegebruik.

Dat duurzaamheid hot is, bleek wel uit het feit dat drie dagen voor de start van de verkoop van deze kavels al kopers in hun tentje bivakkeerden voor de deur van de makelaar. Reden te meer om er een kijkje te nemen. Niet alleen wordt er bij nieuwbouwprojecten binnen gegluurd, ook bij bestaande woningen, zoals een oud monumentaal pand in Rotterdam-West dat voorzien is van een groen dak.
 

Europa’s grootste dakboerderij
Naast duurzame huizen met een hoog x-factor gehalte brengt de woontour ook een bezoek aan verschillende duurzame projecten in Rotterdam, waaronder de Dakakker op het Schieblock: de in 2012 aangelegde grootste dakboerderij van Europa. En neemt de groep een kijkje bij het biologische restaurant Gys op de Nieuwe Binnenweg. Kortom een zeer gevarieerd programma met duurzaamheid als centraal uitgangspunt.
 

Verzamelen
Het vertrek- en eindpunt van de woontour is de Pop-up store Energiebesparing010 aan het begin van de Koopgoot vanaf de Lijnbaanzijde. Vanaf deze locatie vertrekken 4 groepen met 20 deelnemers naar de verschillende duurzame woningen. De pop-up store is vanaf 1 oktober dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur open voor Rotterdammers die meer willen weten over energiezuinige woningen en groene daken.
 

Bietenburgers
Tijdens de fietstour worden de deelnemers ook getrakteerd op de vrolijke Nederlandstalige liedjes van de Rotterdamse singer-songwriter Harm Goslink. Dit doet hij, jawel, op zelfgebouwde muziekinstrumenten van afval. Of wat dacht je van een overheerlijke bietenburger gebraden op een kookeiland dat gebruik maakt van zonne-energie.

Over Gluren bij de Duurzame Buren
Het evenement Gluren bij de Duurzame Buren is een speciale editie van Gluren bij de Buren en is een productie van de Gemeente Rotterdam om de bewoners van Rotterdam te inspireren wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing en zonne-energie in de woning. Deelname aan de woontour is gratis en biedt plek aan 240 deelnemers. De tocht langs de verschillende duurzame projecten wordt per fiets afgelegd. De deelnemers mogen zelf een fiets meenemen of er eentje lenen. De tour begint om 13.00 uur en eindigt om 16.30 uur bij de pop-up store in de Koopgoot in het centrum van Rotterdam. Aanmelden voor de tour kan vanaf maandag 26 september via de website www.rotterdam.nl/energiebesparing
 

Overige informatie
Gluren bij de Duurzame Buren
Datum        : zaterdag 8 oktober 2016
Tijd             : 13.00 uur – 16.30 uur
Locatie       : Startpunt Pop-up store Energiebesparing010
Website      : www.rotterdam.nl/energiebesparing


Pop-up store Energiebesparing010
Datum       : geopend vanaf 1 oktober 2016
Tijd            : dagelijks van 10.00 uur – 18.00 uur
Locatie      : Koopgoot (Beurstraverse 178)