Rotterdam,
01
oktober
2018
|
14:22
Europe/Amsterdam

Gerrit Rietveld Academie en Sandberg Instituut organiseren verjaardagstentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’

Onderwijsinstellingen tonen kunstwerken door de jaren heen op gezamenlijke campus in Amsterdam

De Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut organiseren van 3 t/m 25 november 2018 op de gezamenlijke campus in Amsterdam de tentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28 ’. Deze expositie is gebaseerd op fragmenten uit de geschiedenis die de gemeenschap van zowel de Gerrit Rietveld Academie als het Sandberg Instituut heeft voortgebracht. De hoofdlocatie van deze verjaardagstentoonstelling is het pas voltooide derde gebouw, een nieuwe collectieve werkruimte voor Rietvelders en Sandbergers. Dit gebouw wordt met de tentoonstelling officieel geopend en in gebruik genomen. In verschillende ruimtes van dit nieuwe gebouw, zowel binnen als buiten, zijn werken, artefacten en archiefstukken van studenten, alumni, docenten, directeuren en medewerkers uit de periode 1968-2018 te zien.

Gerrit wordt 50, Willem maar 28
In 2018 is het 50 jaar geleden dat de academie, voorheen het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de Gerrit Rietveld Academie werd, ter ere van de architect van haar gebouw Gerrit Rietveld. Ook is het 28 jaar geleden dat het Sandberg Instituut werd opgericht. Reden dus voor een verjaardagstentoonstelling om de vele geschiedenissen en veranderende gemeenschappen van de twee onderwijsinstellingen te tonen. Uiteenlopende kunstwerken, opmerkelijke initiatieven, belangrijke evenementen, gedenkwaardige mensen, buitenbeentjes, protesten en projecten vertellen een pluriform verhaal over de onderwijsinstellingen. Zo zijn er onder andere sculpturen, schilderijen, tekeningen, films, meubels, boeken, tijdschriften, kaarten en affiches te zien. De vele bruiklenen uit musea, privécollecties, kunstenaarsateliers en zelfs werk gevonden op stoffige zolderkamers zijn met de archiefstukken van beide instituten samengebracht door hoofdcurator Moritz Küng, in samenwerking met gastcuratoren die een band hebben met de Rietveld en het Sandberg.

Diversiteit van werken
‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28 ’ laat het publiek kennismaken met het heden en verleden van de bacheloropleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de masteropleiding aan het Sandberg Instituut. De tentoonstelling geeft een beeld van het progressieve onderwijs en de diverse makers, schrijvers en denkers van beide opleidingen. Een eclectische selectie werken van gevestigde namen en aanstormende talenten, oude rotten en jonge honden, onverwachte en onontkoombare kunstenaars. Zo is er werk te zien van onder anderen Alex van Warmerdam, Friso Kramer, Jan Rothuizen, Jan des Bouvrie, Job Koelewijn, Maria Barnas, Melanie Bonajo, Micha Klein, Moniek Toebosch, Nora Turato, Pinar & Viola, Rineke Dijkstra, Rob Scholte en Sophie Hardeman.

Tijdcapsules
De werken worden getoond in speciaal ontworpen tijdcapsules. Zo zijn er zogenaamde metacapsules te zien, samengesteld door curator Moritz Küng. Deze opstellingen hebben een artistiek uitgangspunt en tonen werk van alumni, docenten en studenten van de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Elke metacapsule draagt de titel van een van de tentoongestelde werken, de metacapsules zijn geordend op basis van de onderwerpen: interieur, portret, symmetrie, hybride, toe-eigening, alter ego en herhaling. Daarnaast hebben zeven gastcuratoren historische capsules samengesteld, zoals een capsule die de architectuur van de drie gebouwen op de campus belicht, een capsule die een overzicht geeft van 50 jaar grafisch ontwerpen en een capsule die een selectie bevat van bands die zijn opgericht op de Gerrit Rietveld Academie.

Tijdens de tentoonstelling organiseren het Studium Generale van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut diverse evenementen. Meer informatie over het programma met lezingen, optredens en bijeenkomsten wordt gegeven op rietveldacademie.nl en sandberg.nl.

Overige informatie ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’
Locatie : Fred. Roeskestraat 96, Amsterdam
Openingstijden : woensdag t/m zondag 13.00 – 19.00 uur
Toegang : gratis
Website : 
https://rietveldacademie.nl/nl/page/9113/gerrit-turns-50-willem-only- 28-anniversary-show
https://sandberg.nl/gerrit-turns-50-willem-only-28
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1123709134452308/