Amsterdam,
15
april
2021
|
10:27
Europe/Amsterdam

Maak kennis met de kunstenaars van het Hans Christian Andersen Huis

Dit zijn de creatieve geesten die hebben bijgedragen aan de artistieke ervaring van het museum

Samenvatting

Als een van de grootste culturele projecten van 2021 opent het Deense Hans Christian Andersen Huis op 30 juni 2021 haar deuren. Het gloednieuwe museum wekt Andersens literaire universum tot leven en biedt een complete artistieke ervaring. Hierbij wordt de bezoeker voortdurend ondergedompeld in een samenspel van architectuur, geluid, licht en beeld. In samenwerking met het Britse ontwerpbureau Event Communications waren twaalf internationale kunstenaars, filmmakers, illustratoren en storytellers betrokken bij het creatieproces om de sprookjes tastbaar te maken. Op een geheel eigen wijze gaven ze Andersens iconische verhalen en personages een nieuwe artistieke interpretatie.

Muziek en geluid vertellen het verhaal

De luisterervaringen in het museum zijn gecreëerd door de prijswinnende Deense auteur Kim Fupz Aakeson. Hij vertelt hoe er een wereld voor hem openging naarmate hij dieper in de wereld van Andersen dook. “Wat een mens, wat een taal. Kwetsbaar en onbedwingbaar, nieuwsgierig, open, vol reislust en een achtbaan van emoties.” De Amerikaanse schrijver Daniel Handler, bekender onder zijn alias Lemony Snicket, werd mede door zijn literaire kundigheid, humor en ironie gekozen om het script te schrijven voor de Engelse audiotrack. De geluiden die door het hele museum te horen zijn, zijn creaties van sounddesigner Lewis Gibson. De akoestische hoogtepunten bestaan uit vier originele werken van de Deense componiste Louise Alenius. Speciaal voor de sprookjes De Chinese Nachtegaal, De Sneeuwkoningin, Het Lelijke Eendje en De Kleine Zeemeermin componeerde ze ontroerende muziekstukken.

 

Kunstinstallaties van papier en gerecycled hout

De Deense papierkunstenares Veronica Hodges werd geïnspireerd door de zwaluw in het sprookje Duimelijntje en creëerde een enorme papieren kunstinstallatie, die op een doeltreffende manier de thema’s vrijheid en breekbaarheid naar voren laat komen. De Braziliaanse installatiekunstenaar Henrique Oliveira liet zich inspireren door het sprookje de Tondeldoos, en bouwde een enorme boominstallatie. Creative director Henrik Lübker licht toe: ”Henrique Oliveira maakt kunstinstallaties die het vermogen hebben de kamer volledig te transformeren. Net als het universum van Andersen is de benadering van ‘het materiele’ speels en staat het thema ‘transformatie’ centraal. Enerzijds lijken de constructies natuurlijk, terwijl ze anderzijds duidelijk geconstrueerd zijn en voortdurend lijken te evolueren.”

 

Poëtische illustraties, animaties en poppen

De kunstenaar die de verhalen van Andersen echt tot leven lijkt te wekken, is de Britse poppenspeler Andy Gent. Al al meer dan 25 jaar maakt hij poppen voor stop-motionfilms die worden gebruikt in films van bekende regisseurs zoals Tim Burton en Wes Anderson. Voor de sprookjes De Kleine Zeemeermin, de Sneeuwkoningin, Het Meisje met de Zwavelstokjes en De Standvastige Tinnen Soldaat ontwierp hij poppen die Andersens personages tastbaar maken. De Spaanse illustrator Sandra Rilova mocht met haar dromerige en poëtische illustraties de sprookjes van Andersen verder vormgeven. Ook filmregisseurs Noah Harris en Timothy David Orme nemen het publiek mee op een filmreis naar de fantasierijke geest van Hans Christian Andersen.

 

Over het Hans Christian Andersen Huis

Het nieuwe Hans Christian Andersen Huis in Odense, Denemarken opent in de zomer van 2021 haar deuren. Het ontwerp is een poëtische ode aan het leven en werk van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. De Japanse toparchitecten Kengo Kuma & Associates bedachten het ontwerp voor het nieuwe museum – een elegante constructie van hout en glas die naadloos overgaat in de weelderige groene tuinen. Met behulp van 12 internationale kunstenaars voldoet het museum aan haar missie om de verhalen te vertellen zoals Andersen en de museumbezoeker volledig onder te dompelen. Door de unieke combinatie van architectuur, landschaps- en tentoonstellingsontwerp biedt het museum een geheel nieuwe ervaring en laat een glimp zien van het museum van de toekomst. Met een budget van meer dan 52 miljoen euro is het nieuwe Hans Christian Andersen Huis een van Denemarkens grootste en meest ambitieuze museumprojecten van de afgelopen jaren.

Boilerplate

Meer informatie over het Hans Christian Andersen Huis

Verwachte opening: 30 juni 2021

Website: www.hcandersenshus.dk

Adres: H.C. Andersens Hus, H.C. Andersen Haven 1, 5000 Odense

Tentoonstellingsontwerp: Event Communications

Architectuur: Kengo Kuma & Associates

Landschapsontwerp: MASU planning

Technisch ontwerp: Søren Jensen