Rotterdam,
09
juni
2022
|
16:19
Europe/Amsterdam

Hipsick presenteert: DIGITAL DUCTTAPE

Rotterdams collectief onderzoekt de maakbaarheid van onze identiteit in een visueel prikkelende performance-installatie

Samenvatting

Sociale media, identiteit, fluïditeit en authenticiteit: het zijn onderwerpen die nu relevanter zijn dan ooit. Rotterdams collectief Hipsick besloot er een serie voorstellingen op het snijvlak van performance- en installatiekunst aan te wijden. Na de succesvolle werken PUPPIES FOR SALE en #ShapeME is vanaf deze zomer ook DIGITAL DUCTTAPE te zien, het sluitstuk van het drieluik over identiteit en sociale media, maar dit keer werpt de show een positief licht op de eindeloze maakbaarheid van onze identiteit die digitalisering biedt. DIGITAL DUCTTAPE is, na een succesvolle première in Amsterdam tijdens het Over Het IJ Festival, in september te zien bij Brutus in Rotterdam van 14 t/m 17 september en in het najaar op 11 november bij het Korzo Theater in Den Haag.

Techno-optimisme
DIGITAL DUCTTAPE komt voort uit de drang om een positief licht te werpen op de maakbaarheid van onze identiteit. Niet alleen op hoe we op het internet kunnen zijn wie willen zijn, maar ook op hoe dit zich verhoudt tot away-from-keyboard. Het werk begint bij de vraag of authenticiteit wel echt bestaat. Een vraag die door Hipsick volmondig met nee wordt beantwoord. En als authenticiteit toch niet bestaat, zit er dan niet juist verlossing en schoonheid in de potentie van sociale media om ons precies zo te presenteren als we willen? Is het zorgvuldig construeren van onze identiteit niet juist concessie-loos onszelf zijn? Voor DIGITAL DUCTTAPE is onder andere samengewerkt met choreografen Antonin Comestaz – die recentelijk een werk maakte samen met het Scapino Ballet -, en Arno Verbruggen - danser bij onder andere Club Guy&Roni. DIGITAL DUCTTAPE is begonnen bij de persoonlijke fascinatie van Didi Kreike - met wie HipSick ook voor #ShapeME nauw heeft samengewerkt.

 

Some Say Morality is Negotiable
DIGITAL DUCTTAPE is de finale van het drieluik Some Say Morality is Negotiable. De serie werken focust zich op de vragen; “Welke invloed heeft de permanente aanwezigheid van sociale media op onze identiteit, en wat zijn de consequenties van deze invloed op ons?” Waar de eerste twee delen - PUPPIES FOR SALE en #ShapeME - zich richtte op de vervreemdende, manipulatieve en negatieve effecten van social media, erkennen en accepteren we in DIGITAL DUCTTAPE de fluïditeit en maakbaarheid van ons zijn. Betreed het labyrint en verken de ruimte tussen virtualiteit en lichamelijkheid. Accepteer de vloeibaarheid van je bestaan en omarm kunstmatige zelfpresentatie als zelfexpressie. Samen vieren we de schoonheid van onze geconstrueerde identiteit.

 

Over Hipsick
HipSick opereert op het snijvlak van performance en installatiekunst. Het maakprocess begint vanuit een fascinatie voor de westerse beeldcultuur, normativiteit en de nacht.
Hedendaagse sociale onderwerpen worden vanuit verschillende perspectieven benaderd, gedecontextualiseerd en geabstraheerd, wat resulteert in voorstellingen die de perceptie van de kijker destabiliseren. HipSick kenmerkt zich door extreem visuele performances, artistieke rauwheid en confronterende, persoonlijke onderwerpen. HipSick heeft een uniek bewegingsidioom, waarin het lichaam en het fysieke uithoudingsvermogen van de performers centraal staan. De artistieke kern bestaat uit oprichter Nadîja Roza Broekhart, maker Sylvia Weening, en muzikale en technische director Stefan Julizar. HipSick werkt op collectieve wijze, waarbij de artistieke samenstelling voor elk werk veranderd. Voor elke voorstelling wordt samengewerkt met externe makers.

 

Speeldata 

Woensdag  14 september 19:30 - 20:00 (Brutus, Rotterdam)
Donderdag 15 september 19:30 - 20:00 (Brutus, Rotterdam)
Vrijdag 16 september 19:30 - 20:00 (Brutus, Rotterdam)
Zaterdag 17 september 19:30 - 20:00 (Brutus, Rotterdam)


Vrijdag 11 november 20:30 - 21:30 (Korzo, Den Haag)