Antwerpen,
15
augustus
2023
|
12:36
Europe/Amsterdam

IBASHO Antwerpen presenteert werk van Casper Faassen

Met de tentoonstelling ‘Void’ onderzoekt Faassen de kloof tussen ruimte en tijd

Samenvatting

Van 16 september tot 19 november 2023 presenteert Casper Faassen de tentoonstelling 'Void' bij IBASHO in Antwerpen. Voortbordurend op zijn fascinatie voor de Japanse filosofie onderzoekt Faassen in zijn werk het concept 'Ma', ook wel bekend als de stilte tussen twee momenten, de kloof in ruimte en tijd, de leegte van waaruit tijd terug moet beginnen. Naast het begrip tijd, wordt de leegte in het Japans Boeddhisme ook beschouwd als het vijfde element naast aarde, water, vuur en wind.

Twee reeksen

De tentoonstelling omvat twee reeksen. Een eerste reeks toont werken waarin de Japanse danseres Madoka Kariya verschijnt, die gevangen lijkt tussen het moment van verschijnen en verdwijnen. In de tweede serie staat de natuur in al haar stilte centraal. Geïnspireerd door Japanse kunstenaars, zoals Hasegawa Tohaku and Sesson Sukei, legt Faassen bekende Japanse landschappen zoals dennenbomen en bergtoppen vast.

 

Fotografische schilderkunst

De leegte als terugkerend thema is niet alleen zichtbaar in de inhoud, maar ook in de vorm. Faassens werk bevindt zich op de grens tussen schilderkunst en fotografie. Transparante fotografische en geschilderde lagen worden op elkaar gestapeld vooraleer op het einde een craquelure laag wordt toegevoegd aan het oppervlak. De craquelure zorgt voor textuur en geeft de suggestie van ouderdom. Faassen benadrukt op die manier thema's zoals vergankelijkheid en fragiliteit.

 

Casper Faassen

“Die juxtapositie tussen het eeuwige en het tijdelijke, de schoonheid en het verval, is mijn hoofdthema. Alle schilders en fotografen hebben het vermogen om tijd te bevriezen en een moment vast te leggen. Ik benadruk die rol door elementen van tijd toe te voegen. Niet per se door het letterlijke gebruik van vanitassymbolen, maar door de omgang met materialen." ​

– Casper Faassen 

Over kunstenaar Casper Faassen

Casper Faassen (1975, NL) groeide op in Leiden, waar hij door beroemde stadgenoten Gerrit Dou (1613-1675), Jan Steen (1625-1679) en Rembrandt van Rijn (1606-1669) werd geïnspireerd om te schilderen. In 2007 werd Faassen uitgeroepen tot Talent van het Jaar in de nationale wedstrijd 'Kunstenaar van het Jaar' en in 2019 won hij de ALPA Award op Photo Basel. In de laatste 10 jaar heeft zijn fotografisch werk de overhand. Thema’s als het verstrijken van tijd, schoonheid, verschijnen versus verdwijnen en verzamelen worden verwerkt met een inmiddels kenmerkend verstild handschrift. Door middel van  verschillende transparante fotografische en schilderkunstige lagen componeert Faassen zijn verhaal. De werken zijn gedimd en ingetogen maar tegelijkertijd rijk aan materialen en detail.

Het werk van Casper Faassen wordt tentoongesteld op internationale beurzen en is opgenomen in zowel particuliere als openbare collecties als het Frans Hals Museum, Museum De Lakenhal, Japanmuseum Sieboldhuis en het Haags Historisch Museum.

 

Over IBASHO

IBASHO betekent 'een plek waar je jezelf kunt zijn' in het Japans. IBASHO is een galerie in Antwerpen die haar deuren opende in maart 2015. De galerie toont Japanse fine art fotografie, variërend van werk van bekende Japanse fotografen tot jongere hedendaagse Japanse kunstenaars en werk van westerse fotografen die zich lieten inspireren door Japan. IBASHO hoopt de veelzijdigheid en schoonheid van Japanse fotografie in haar vele gedaanten te tonen, van het rauwe en ongepolijste tot het minimalistische en verstilde. Omdat fotoboeken een belangrijk medium zijn voor de presentatie van fotografie in Japan, handelt IBASHO ook in nieuwe en antiquarische Japanse fotoboeken. IBASHO geeft ook zijn eigen fotoboeken uit in samenwerking met de in Parijs gevestigde uitgeverij the(M) éditions. Sinds kort presenteert IBASHO ook Japans keramiek.