Rotterdam,
02
november
2016
|
16:13
Europe/Amsterdam

Niet één, maar twee Gouden Mosselen

Restaurant Kaat Mossel roemt voor het eerst twee Rotterdammers tegelijk

Niet één, maar twee Gouden Mosselen reikt het bekende Rotterdamse restaurant Kaat Mossel tijdens de 22e editie op woensdag 16 november uit. Voor het eerst in de geschiedenis van de uitreiking van de Gouden Mossel krijgen twee Rotterdammers die iets voor de stad betekend hebben het gouden beeldje uitgereikt. Traditiegetrouw gebeurt dit aan boord van het partyschip James Cook. Het vlaggenschip van de Rotterdamse rederij Spido meert af bij de Admiraliteitskade, pal voor het vermaarde Rotterdamse visrestaurant van Ron en Marie-Claire Hirt. Voorgaande jaren kregen onder andere chefkok Herman den Blijker en zanger Lee Towers de waarderingsprijs uitgereikt. Vorig jaar mocht cabaretier Richard Groenendijk het fraaie mosselkunstwerk in ontvangst nemen.

Prominente Rotterdammers
Pieter Lutz, Joke Bruijs, Leontien van Moorssel, Ivo Opstelten, André van Duin, Giovanni van Bronkhorst. De lijst met inmiddels 21 namen die eerder al de Gouden Mossel in ontvangst mochten nemen, is indrukwekkend te noemen. In de weken voorafgaand aan het evenement wordt er al druk in de wandelgangen gespeculeerd. Wie o wie wint dit jaar het felbegeerde gouden beeldje? De afgelopen maanden heeft een jury van onbekende samenstelling zich gebogen over deze lastige keuze waarbij er twee namen uit de bus zijn gerold. Op woensdag 16 november om 14.30 uur zullen Ron en Marie-Claire zelf de felbegeerde Gouden Mosselen uitreiken.
 

Rotterdams begrip
In 22 jaar tijd is de Gouden Mossel een begrip geworden in Rotterdam. Een prijs waar het grote publiek waardering voor heeft en waar ieder jaar weer reikhalzend naar wordt uitgekeken. Traditiegetrouw vindt de uitreiking plaats in de maand november op het Rotterdamse vlaggenschip James Cook. Dit jaar wordt er iets afgeweken van de traditie en worden er niet één, maar twee Gouden Mosselen uitgereikt. Ron en Marie-Claire willen graag een kleine inhaalslag maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met het aantal bestaansjaren van het restaurant. Om die reden zetten zij dit jaar, en wellicht ook volgend jaar, twee Rotterdammers ten overstaand van tientallen Rotterdamse genodigden in het zonnetje.
 

Achtergrond
Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten, vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina Mulder. Ze was een Rotterdamse visvrouw, die gevreesd werd om haar grote mond. Ze was een prinsgezinde en werd in 1785 tot 10 jaar cel veroordeeld wegens het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mossel keurmeesteres.

Overige informatie uitreiking Gouden Mossel
Datum : 21-11-2017
Tijd : Het officiële gedeelte is tussen 14:30 en 15:00 uur, vanaf 13:30 uur aan Boord.
Locatie : James Cook, pal voor de deur van Kaat Mossel
Admiraliteitskade 85, Rotterdam
Website : www.kaatmossel.nl
Facebook : www.facebook.com/pages/KaatMossel/306821022706302