Rotterdam,
16
november
2016
|
18:34
Europe/Amsterdam

Rotterdamse voetbalheld Dirk Kuyt krijgt Gouden Mossel

Restaurant Kaat Mossel overhandigd gouden beeldje aan sterspeler Feyenoord

Feyenoordspeler Dirk Kuyt heeft woensdagmiddag de 22ste Gouden Mossel in ontvangst genomen aan boord van het partyschip James Cook. De prijs ging naar de wereldvermaarde voetbalspeler, omdat hij wekelijks voorop gaat in de strijd bij de Rotterdamse voetbalclub. Ook zijn inzet met de door hem in 2005 opgerichte Dirk Kuyt Foundation, die sportevenementen steunt en organiseert voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, werd geprezen. Deze bekende Rotterdamse icoon mocht dus niet ontbreken op de lijst van namen die eerder al een Gouden Mossel ontvingen. “Ik vind het fantastisch dat ik, na veel prominente Rotterdammers die zoveel voor de stad hebben gedaan, deze prijs nu ook in ontvangst mag nemen.” aldus Dirk Kuyt. Maar hij was niet de enige die een gouden beeldje in ontvangst nam. Ook trouwe gast en Rotterdamse zakenman Willem van ’t Wout werd geroemd met een gouden mossel.

Feyenoord
Na onder andere Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Joke Bruijs, Leontien van Moorssel, Ivo Opstelten, André van Duin en Giovanni van Bronckhorst mag nu ook Feyenoordspeler Dirk Kuyt (36) zich gelukkig prijzen met een Gouden Mossel. Dirk Kuyt heeft weinig introductie nodig. De Feyenoordspeler was zowel van 2003 tot 2006 als vanaf 2015 actief voor de Rotterdamse club en won vorig jaar de KNVB Beker. Daarnaast zet hij zich met zijn Dirk Kuyt Foundation al jaren belangeloos in voor mensen met een lichamelijk en verstandelijke beperking. Reden genoeg voor de jury om de Rotterdamse sterspeler in het zonnetje te zetten. Die overigens op zijn beurt de gelegenheid nam om twee vrijwilligers van de Dirk Kuyt Foundation te bedanken voor hun inzet. Kuyt verraste Ger Rijsbergen en Monique van Hal met een grote bos bloemen. Met deze geste eerde hij symbolisch alle vrijwilligers van de Dirk Kuyt Foundation en daarnaast ook alle mensen die zich belangeloos voor een goed doel inzetten. Kaat Mossel wilde Kuyt niet alleen eren met het gouden beeldje, maar biedt hem ook een financiële steun in de rug. Tijdens de uitreiking van de Gouden Mossel maakte het restaurant bekend lid te worden van de Club van 100 en hiermee sponsor te worden van de Dirk Kuyt Foundation.

Trouwe gast
Voor het eerst in de geschiedenis hebben Ron en Marie-Claire Hirt niet één, maar twee Gouden Mosselen uitgereikt. Naast Dirk Kuyt heeft ook de Rotterdamse zakenman Willem van ’t Wout (84) een gouden beeldje gekregen. Overigens geen onbekende bij Feyenoord. Als ras-Rotterdammer voetbalde kleine Willem op straat, met jongens als Coen Moulijn en Faas Wilkes. Daarnaast is hij jarenlang commissaris van Feyenoord geweest. Ook bij Kaat Mossel is hij voor velen een bekend gezicht. Zijn boot ligt in de haven voor het Rotterdamse visrestaurant. Geregeld schuift hij aan voor de overheerlijke zilte lekkernij. Het was gisteren dus een thuiswedstrijd voor Willem van ’t Wout wiens levensverhaal leest als een jongensboek. Een straatjongen uit een arbeiderswijk. Ooit begonnen met een nikkelbedrijf en heeft zich op weten te werken tot een zakenman met contacten over de hele wereld. Vanwege zijn handelsgeest en omdat Van ’t Wout al sinds jaar en dag kind aan huis is, was dit de reden voor de jury om de bescheiden Rotterdammer een keer in het zonnetje te zetten. “Ik heb teveel eer gekregen.” Aldus de bescheiden Willem van ’t Wout.

Rotterdams begrip
In 22 jaar tijd is de Gouden Mossel een begrip geworden in Rotterdam. Een prijs waar het grote publiek waardering voor heeft en waar ieder jaar weer reikhalzend naar wordt uitgekeken. Traditiegetrouw vindt de uitreiking plaats in de maand november op het Rotterdamse vlaggenschip James Cook. Omdat Ron en Marie-Claire graag een kleine inhaalslag willen maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met het aantal bestaansjaren van het restaurant, werden er dit jaar voor het eerst twee Gouden Mosselen uitgereikt.

Achtergrond
Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten, vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant in 2008 overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina Mulder. Ze was een Rotterdamse visvrouw, die gevreesd werd om haar grote mond. Ze was een prinsgezinde en werd in 1785 tot 10 jaar cel veroordeeld wegens het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mossel keurmeesteres.

Boilerplate

Overige informatie uitreiking Gouden Mossel
Datum : 21-11-2017
Tijd : Het officiële gedeelte is tussen 14:30 en 15:00 uur, vanaf 13:30 uur aan Boord.
Locatie : James Cook, pal voor de deur van Kaat Mossel
Admiraliteitskade 85, Rotterdam
Website : www.kaatmossel.nl
Facebook : www.facebook.com/pages/KaatMossel/306821022706302