Rotterdam,
13
juli
2021
|
11:38
Europe/Amsterdam

Kaat Stieber; een ode aan de oude Hollandse meesters

Prijswinnende fine art fotograaf gebruikt 17e -eeuwse schilderkunst als inspiratiebron

Samenvatting

De Nederlandse Kaat Stieber is een opkomende fine art fotograaf die zich laat inspireren door 17e -eeuwse schilderkunst van de oude meesters. De serene schoonheid van het klassieke dat tot uiting komt in haar gelaagde beelden wordt afgewisseld door verassende surrealistische elementen. Ook speelt Kaat in haar kunstwerken met herkenbare beelden die ze aanvult met nieuwe, moderne elementen. Een van haar meest gewaardeerde werken lijkt in een oogopslag op een zelfportret van Rembrandt, maar als je goed kijkt is het een onbekende jongen met iphone oortjes in.

Ode aan ons cultureel erfgoed

Kaat, die werd geboren op een Hollands eiland en voor theaterproducties 20 jaar lang de hele wereld over reisde, zet in haar werk haar Nederlandse roots centraal. Haar lichtgebruik is door Vermeer geïnspireerd en de grijsblauwe Nederlandse landschappen blijven terugkomen in haar werk. De stijl die Stieber geïnspireerd hierdoor heeft ontwikkeld wordt in zowel binnen- als buitenland in toenemende mate herkend en gewaardeerd. Ze is trots op de klassieke Nederlandse cultuur. Zo brengt Kaat binnenkort haar eerste kunstboek “Made in Holland” uit. Vier jaar werkte ze aan een serie verhalen over een Hollandse jeugd en de Hollandse identiteit. “Een ode aan ons cultureel erfgoed, ik kan oprecht trots zijn op ons kleine landje dat tegelijk ook zo groots is,” aldus Kaat.

 

Theater, surrealisme en de Gouden Eeuw

Wat maakt haar werk dan zo bijzonder? Het zijn haar schilderkunstige afbeeldingen geïnspireerd door haar lange carrière in de theaterwereld, haar ambacht als kostuum- en decorontwerper en haar ontroerende manier van kijken naar de wereld, die glanzend nieuw werk opleveren. In haar kunstwerken is naast haar voorliefde voor het werk van de Hollandse meesters uit de Nederlandse Gouden Eeuw ook duidelijk haar voorliefde voor het surrealisme terug te zien. Een originele en bijzondere combinatie. Kaat: “De schilders van de Hollandse Gouden Eeuw kozen hun verlichting met zorg uit. Werken met slechts één lichtbron zoals de oude meesters is een uitdaging, maar het geeft me volledige controle over het beeld en zorgt voor spanning. Surrealisme geeft me dat vrije gevoel dat alles mogelijk is.”

 

Grenzeloze inspiratie en verbeelding

Inspiratie haalt ze uit haar dagelijkse leven, de natuur om haar heen. Een camera heeft ze altijd op zak. Daardoor heeft Kaat een enorme database aan weten te leggen van beeld. “En wat ik niet heb, ga ik zoeken. Met de camera op pad, zoekend naar het ontbrekende element voor het idee wat ik in mijn hoofd heb.” Een kunstwerk is vaak samengesteld uit meer dan twintig verschillende gelaagde afbeeldingen, die ze aanvult door er digitaal overheen te schilderen. Stieber gebruikt digitale fotomanipulatie en mixed media om op oude werken geïnspireerde verhalen en onderwerpen uit de 17de eeuw een nieuw leven te geven.

Kaat is, ondanks haar inmiddels al succesvolle trackrecord, nog niet eens zo heel lang kunstfotograaf. Tijdens haar theatercarrière merkte ze dat ze niet al haar verhalen kwijt kon in dit genre van de kunsten. “In de fotografie kan ik me veel beter uiten. Er is meer mogelijk, er zijn geen beperkingen meer voor mijn fantasie. Met behulp van beeldbewerking kan ik alles maken wat ik bedenk.” En dat geeft een enorm gevoel van voldoening, weet Stieber. “Kunst maakt me een nog gelukkiger mens. De voldoening die ik krijg omdat ik me de verbeelding van de verhalen in mijn hoofd kan voorstellen, is onbetaalbaar.”

 

Van New York tot Milaan

Soms is ze wel twee maanden bezig met één foto. Maar die tijd is het waard, want het werk van Kaat Stieber is succesvol en wordt over de hele wereld geroemd en verkocht. Internationaal gaat het Stieber ook voor de wind. Van New York tot Milaan, Londen en Brussel. In de meeste belangrijke steden heeft ze geëxposeerd of hangt ze in toonaangevende galerieën. In 2020 won ze de Grote Paul Award, een niet onbelangrijke onderscheiding in de Nederlandse fotografie. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt namens vakgenoten die gezamenlijk de beste fotograaf van dat jaar kiezen. De prijs is voor haar hele oeuvre.

 

Over Kaat Stieber Fine Art fotograaf

Kunstfotograaf Kaat Stieber uit Hellevoetsluis maakt schilderachtige werken geïnspireerd op oude Hollandse meesters en het surrealisme. Als voormalig kostuumontwerper ontwerpt en maakt ze alle outfits en decors zelf. Ze gebruikt moderne beeldbewerking technieken om tot unieke schilderachtige kunstwerken te komen. Haar werk wordt wereldwijd verkocht en geëxposeerd. Stieber won tientallen kunst- en fotografieprijzen. De laatste was de Grote Paul Award in 2020, waar haar vakgenoten haar voor nomineerden. Eerder mochten fotografen Pim Ras en Stephan Vanfleteren deze prijs in ontvangst nemen.

Boilerplate

Meer informatie over Kaat Stieber

Website: www.kaatstieber.com

Adres studio : Vlaardingweg 62, 3044CK Rotterdam