Rotterdam,
13
september
2023
|
09:30
Europe/Amsterdam

Kunstexpositie #IKBENKUNST nodigt uit om Rotterdamse vrouwen te eren

Primeur unieke expositie in Groot Handelsgebouw Rotterdam

Samenvatting

Vanaf 15 september kan heel Rotterdam en omstreken haar zintuigen laten prikkelen bij de kunstexpositie #IKBENKUNST in het Groot Handelsgebouw. Het hartverwarmende initiatief van de getalenteerde fotograaf Nicky do Rosario eert Rotterdamse vrouwen en nodigt het grote publiek uit daaraan mee te doen. De Lobby van het Groot Handelsgebouw wordt de komende maanden omgetoverd tot een bijzondere expositieruimte waarbij iedereen de kans krijgt om te genieten van deze unieke ode aan de Rotterdamse vrouwen.

Van controversiële kunst naar krachtige boodschap
#IKBENKUNST is geïnspireerd op de recente onthulling van het controversiële kunstwerk "Moments Contained", van de Londense kunstenaar Thomas J. Price op het stationsplein van Rotterdam. De reacties in de Maasstad op het standbeeld inspireerde Nicky do Rosario om #IKBENKUNST te lanceren en daarmee een beweging aan te wakkeren die een eerbetoon is aan het kunstwerk en de Rotterdamse vrouw. Het brengt een krachtige boodschap van diversiteit, zelfexpressie en saamhorigheid naar voren. De bijzondere expositie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Nicky do Rosario, het Groot Handelsgebouw, galerie en erfgoedlab DIG IT UP en Word for Worth Communicatie.

Geen history, maar herstory
Nicky do Rosario's artist statement benadrukt haar verlangen naar authenticiteit en de focus op de vrouw, verbinding en diversiteit in haar werk. Ze ziet kunst als een krachtig medium om maatschappijkritische boodschappen over te brengen en het debat aan te wakkeren. "Een standbeeld is niet pas waardevol wanneer de geportretteerde een persoon van statuur is of afgebeeld is in een mooi kloffie,” Laat Nicky weten. “Voor mij representeert dit beeld herstory: een tegengeluid tegen racisme en discriminatie en tegen het idee dat de ‘normale vrouw’ geen kunst is, geen geschiedenis kan schrijven en geen standbeeld verdient.” 

Haar portretreeks borduurt voort op deze gedachte. Het doel is om de diverse Rotterdamse vrouw in beeld te brengen, ongeacht afkomst, beroep, uiterlijk, leeftijd etc. Je ziet de vrouw, afgezien van haar uiterlijk of wat zij heeft bereikt. ”Zij is perfect zoals ze is. Zij mag er zijn, zij mag ruimte innemen in deze stad en op deze wereld. Zij is kunst," benadrukt de kunstenares. 

Over #IKBENKUNST in het Groot Handelsgebouw
De kunstexpositie #IKBENKUNST is een portretreeks van 100 Rotterdamse vrouwen, geportretteerd op hun eigen unieke manier. De expositie neemt haar bezoeker mee in de persoonlijke ontdekkingstocht van kunstenares Nicky do Rosario en nodigt uit om samen met haar de vrouwen te eren. De unieke tentoonstelling vindt plaats in de Lobby van het Groot Handelsgebouw. Een plek waar veel Rotterdamse ondernemers gevestigd zijn, maar ook food en entertainment volop aanwezig is. Zo opende onlangs Microbakery Krozant haar deuren om tout Rotterdam te verblijden met croissants met een twist én opende het GHG ook The Rooftop. Een plek waar bezoekers verrast worden met uiteenlopende festiviteiten, spelletjes, foodcourts en een restaurant mét zonnig terras: allemaal volledig uitgerust met een picture perfect uitstraling.  

Over Groot Handelsgebouw
Groot Handelsgebouw (GHG), gelegen in het hart van het centrum van Rotterdam en grenzend aan het Centraal Station, is een levendige community van meer dan 450 bedrijven aan de poort van de stad, waar jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld samenkomen. Het gebouw verbindt een bruisende wijk vol multinationals, startups, creatievelingen en culturele organisaties.

GHG, gebouwd in 1953, staat symbool voor de wederopbouw van Rotterdam en beslaat 120.000 vierkante meter verdeeld over acht verdiepingen, waardoor het een van de grootste bedrijfsverzamelgebouwen van Nederland is. Jamestown, het op design gerichte investerings- en beheerbedrijf voor onroerend goed, werkt actief aan verschillende projecten om het pand nieuw leven in te blazen. Door zijn erfgoed te behouden en zich aan te passen aan de toekomst, wil GHG verbeterde kansen bieden voor samenwerking, innovatie en betrokkenheid van de gemeenschap.