Amsterdam,
08
maart
2022
|
12:08
Europe/Amsterdam

3 vrouwen in de street art die je moet kennen

Deze vrouwelijke street art kunstenaars zijn niet meer weg te denken uit de street art scene en allemaal t/m juli 2022 te zien bij Kunstlinie in Almere

Samenvatting

Street art wordt vaak geassocieerd met mannen: met hoodies op over hekken klimmen en 's nachts op verlaten stations treinen volspuiten. Dit beeld is niet alleen achterhaald omdat street art inmiddels ook in musea en galeries te zien is, maar ook omdat er een aantal zeer stoere dames hun stempel, oftewel ‘tag’, letterlijk en figuurlijk op de street art scene hebben gedrukt. Hier zetten we 3 vrouwelijke street art kunstenaars op een rijtje die ook allemaal te zien zijn tijdens Shapeshifters in Almere, een tentoonstelling die de top van street art toont - een bijzondere coproductie tussen Kunstlinie en Galerie Vroom & Varossieau.

ELLE

ELLE (California, VS) is een graffiti artiest uit Brooklyn New York. Haar kleurrijke murals verbeelden krachtige vrouwen, bloemen en dieren en verweven historische elementen met hedendaagse popcultuur. Vanuit thema’s als feminisme en milieubescherming vertelt ze urgente maar ook hoopvolle verhalen. In de door mannen gedomineerde street art scene koos zij bewust voor de naam ‘Elle’ -Frans voor ‘zij’ - en was jarenlang fanatiek actief in de straten van New York. Na een solotentoonstelling samen met de beroemde street art fotograaf Martha Cooper in 2014, heeft Elle wereldwijd succes verworven met haar levensgrote murals. Inmiddels is ELLE wereldberoemd en is haar werk te zien in openbare ruimten, musea en galeries en is ook gebruikt in videogames door grote merken als Nike en Samsung.

Mick La Rock

Mick La Rock (Aileen Esther Middel, Groningen, 1970) is een van de eerste en grootste vrouwelijke graffiti artiesten van Europa. Geboren en getogen in Groningen, werd zij in de jaren ‘90 bekend onder de naam Mickey en kleurde ze de straten en treinen van New York in alle kleuren van de regenboog. Ze trok op met namen die nu bekend staan als de grootste street art legendes, zoals Iz the Wiz, Blade en Lady Pink. Inmiddels heeft Mick La Rock een meer abstracte stijl ontwikkeld en maakt naast murals ook schilderijen en installaties. Het werk van deze graffiti pionier van eigen bodem is regelmatig te zien in internationale galeries en musea. In 2013 zette zij de eerste graffiti piece ooit op de muur in het Stedelijk Museum.

Lady Pink

Lady Pink (Sandra Fabara, Ambato, Ecuador, 1964), ook wel de ‘First Lady of Graffiti’ genoemd, is een levende graffiti legende uit New York.  Lady Pink stond naar eigen zeggen nog samen met Jean-Michel in zijn studio kunst te maken, en  is daarmee ook de eerste vrouw die haar naam deed gelden in de New Yorkse subcultuur eind jaren ’70,  Wat begon met eenvoudige tags op straat, kreeg vervolg op treinen en muren en resulteerde in een indrukwekkende kunstenaars carrière. Maar het werk van Pink beperkt zich zeker niet tot de straat. Van jongs af aan maakt ze schilderijen op doek, tekeningen en illustraties. Inmiddels heeft zij tal van solotentoonstellingen op haar naam staan en zijn haar kunstwerken opgenomen in collecties over de hele wereld, waaronder die van The Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum in New York en het Groningen Museum hier in Nederland.

Over Shapeshifters

Kunstlinie, een uniek cultureel kwartier in Almere, organiseert van 5 februari t/m 31 juli 2022 Shapeshifters: een tentoonstelling over street- en urban art in al haar rauwe, grensverleggende schoonheid. Het is een bijzondere samenwerking met galerie Vroom & Varossieau, gespecialiseerd in street- en urban contemporary art. Shapeshifters toont een bijzonder zorgvuldig samengestelde collectie van bekende (inter)nationale street art kunstenaars zoals Blade, Futura, ELLE, KAWS, Keith Haring en Banksy. Tijdens de preview op 3 februari 2022 werd er als bonus een bijzonder werk van kunstenaar Jean-Michel Basquiat onthuld, speciaal uitgeleend aan Kunstlinie vanuit een privé collectie. Shapeshifters is onderdeel van het veelzijdige project StreetCred, waarbij straatcultuur wordt gevierd met een bomvol publieksprogramma gedurende 9 maanden.

Boilerplate

Links

Website: www.kunstlinie.nl                                                      

Facebook: www.facebook.com/KunstlinieAlmere/           

Instagram: https://www.instagram.com/kunstlinie/