Rotterdam,
13
augustus
2021
|
16:12
Europe/Amsterdam

Kunstlinie vangt de geur van Almere in unieke geurkaars

In ‘New Town Green’ ruik je de frisse geur van water en groen met kruidige tonen en een vleugje wiet

Samenvatting

Kunstlinie, een culturele en innovatieve hub in Almere, ziet cultuur als een rekbaar begrip. Kunst kan leuk zijn, maar ook verrassend, schurend, dynamisch en een reflectie bieden op onze maatschappij. Voor haar laatste tentoonstelling ‘thuis’ (nog te bezoeken t/m 17 oktober) staan negen verschillende huiskamers centraal; de geuren en geluiden geïnspireerd op echte huishoudens. Geurdesigner Jorg Hempenius (Iscent) zorgde voor de bijbehorende geuren. Tijdens de tentoonstelling ontstond het idee om ook de geur van Almere te vangen. In opdracht van Kunstlinie vatte Hempenius de geur Almere samen in een unieke geurkaars, vanaf half september verkrijgbaar online en in de winkel bij Kunstlinie

De geur van Almere

Om de bewoners van Almere te betrekken in het onderzoek naar de geur van Almere werd ze simpelweg gevraagd; ‘wat is voor jou dé geur van Almere’? De meest uiteenlopende antwoorden kwamen binnen. Zo koppelden mensen de geur van de stad aan een bepaald eettentje en kwamen anderen met een meer algemene opmerking als ‘fris’. Ook werd vaak genoemd dat in Almere de natuur altijd om de hoek is en werden bossen, parken en het open water vaak genoemd als dé geur van de stad. De basis van de geurkaars waar geurdesigner Jorg mee aan de slag ging is dan ook groen en fris geworden.

 

Multicultureel

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de inwoners het multiculturele karakter van Almere waarderen, en dan met name het gevarieerde aanbod in lekker eten. In het hart van de geurkaars tref je dan ook koriander en gember aan. De gevoelige neus pakt wellicht ook een vleugje wiet op: niet verrassend in een grote Nederlandse stad. De naam voor de geur van Almere werd uiteindelijk ‘New Town Green’, verwijzend naar de ‘nieuwe stad’ en het frisse groen van de omliggende natuur.

 

Duurzame materialen

Duurzaamheid staat in heel Almere hoog in het vaandel. De materialen van de kaars en de verpakking, inclusief de sojawas waarvan de kaars is gemaakt, zijn daarom duurzaam geproduceerd. Voordeel van sojawas is dat het veel langer en schoner brandt dan paraffine. En als de kaars na zo’n vijftig branduren op is, kun je het glas hergebruiken om uit te drinken.

 

Over Kunstlinie

Kunstlinie is een uniek cultureel kwartier in Almere: een ontmoetingsplaats waar mensen samen kunnen genieten van theater, beeldende kunst, architectuur, workshops, eten en drinken. Kunstlinie is een kunsthal, podium, stadsforum én congrescentrum in één, met een brede programmering voor alle leeftijden en uiteenlopende communities. Het iconische gebouw van Kunstlinie van ruim één hectare is ontworpen door het Japanse architectenbureau Sanaa en staat pal aan het Weerwater in het centrum van Almere Stad. Het gebouw wordt jaarlijks door zo’n 200.000 cultuurliefhebbers bezocht.

Boilerplate

Meer informatie

De geurkaars ‘New Town Green’ wordt momenteel geproduceerd en is naar verwachting vanaf half september voor €16,95 te koop via de website van Kunstlinie en het VVV-kantoor van Almere. De expositie ‘thuis’ is nog t/m 17 oktober te bezoeken.

Website: www.kunstlinie.nl

Facebook: www.facebook.com/KunstlinieAlmere/

Instagram: https://www.instagram.com/kunstlinie/