Amsterdam,
18
juli
2023
|
13:55
Europe/Amsterdam

Landjuweel 2023 extra groots gevierd

Het hoogtepunt van 50 jaar Ruigoord op donderdag 27 juli met een magische ceremonie

Samenvatting

Op donderdag 27 juli viert Ruigoord officieel haar 50ste verjaardag en opent daarmee het Landjuweel Festival 2023! Vanwege dit bijzondere moment zal er op die dag om 17:00uur een magische openingsceremonie plaatsvinden en het nieuwe festivalterrein wordt officieel met een groots spektakel geopend. De rest van het weekend (t/m zondag 30 juli) staan op het programma highlights als de Mauskovic Dance Band en CherrYO!kie uit Berlijn.

Nieuw terrein

Landjuweel vindt plaats van 27 t/m 30 juli op Ruigoord. Extra bijzonder aan deze 2023 Landjuweel editie is dat er een nieuw groot stuk land aan het bestaande terrein van Ruigoord is toebedeeld en voor het eerst in gebruik zal worden genomen. Het nieuwe terrein bestaat uit een woest stuk landschap meer meerdere paadjes en verborgen plekjes. Hier vindt het zwaartepunt van het festival plaats. Er zijn 5 verschillende muziekpodia en meerdere plekken waar theater te zien is.

Dit terrein kan nu in gebruik genomen worden na een lange onderhandelingsperiode met gemeente, haven en partijen. Deze partijen zijn eind maart 2023 overeengekomen dat Ruigoord dit gebied - wat hoort bij het oude Ruigoord en nog een laatste stukje van de oude vlakte is - kan gebruiken voor de komende tien jaar als festivalterrein. Wethouder van Buren van economische zaken heeft zich ingespannen om dit gerealiseerd te krijgen en is daarom uitgenodigd om onderdeel te zijn van de feestelijke opening.

 

27 juli – feestelijke ceremonie

Op 27 juli wordt de 50e verjaardag van Ruigoord gevierd. Precies 50 jaar geleden werd het dorp gekraakt door kunstrenaars Hans Plomp en Gerben Hellinga. Tijdens een feestelijke ceremonie die begint om 17:00uur, waarin 4 generaties van Ruigoord betrokken zijn, zal er een letterlijke ‘landjuweel’ uit de grond worden gehesen. Verschillende inheemse wijzen en activisten uit o.a. Mexico, Noord Amerika Lakota, Mohawk, Brazilie Krenak, Colombia, zullen onderdeel zijn van deze feestelijke opening.

Na het openingsmoment gaat het gezelschap in een muzikale parade het dorp door om aan te landen bij Spektakel vuurkok Andre Amaro, die een diner gekookt heeft in grote terra cotta potten. De muziek gaat overal aan en het festival is geopend.

 

Over Landjuweel 

Het Landjuweel festival - het oudste festival van Amsterdam -  inspireerde festivals in binnen- en buitenland zoals Burning Man (US), Oerol en Boom (Portugal). De eerste landjuwelen werden georganiseerd op de zandvlakte die Ruigoord toen nog omringde, waar na afloop de kunst- en bouwwerken in de fik gestoken werden. Dit vormde de inspiratie van het Amerikaanse festival Burning Man. Ruigoord verschilt van andere artistieke ruimtes. Ze is gelaagd: een dynamische vrijplaats, kunst- en groenoord en multi-disciplinair podium. Een gemeenschap, met context. De rijke geschiedenis en de grond van het voormalige eiland is onherroepelijk verbonden met alles wat er plaatsvindt. Landjuweel is een multi-disciplinair en multi-cocreatie festival waar op bijzondere podia in het dorp muziek, theater, kunst, ceremonies met een flinke vleug magie voor 4 dagen samenkomen.

 

Tickets en programma

Met een dagticket heb je toegang tot het festival op een van de dagen; donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag.

Met een passe-partout ticket heb je gedurende het gehele festival toegang tot het terrein.

Met een camping ticket heb je gedurende het gehele festival toegang tot het campingterrein. Een camping ticket is per persoon (Dit ticket is alleen geldig in combinatie met een festival ticket).

Elke dag van 12:00 uur t/m 04:00 uur is er muziek, live optredens, yoga, theater en kunst te beleven. Het programma zal in de komende 2 weken te zien zijn via de website: https://ruigoord.nl/evenement/de-50ste-verjaardag-van-ruigoord/