Rotterdam,
28
november
2023
|
15:01
Europe/Amsterdam

Na 373 jaar wachten is het zo ver: Reizend restaurant De Maaltuin strijkt voor het eerst neer ín Paleis Soestdijk!

Een onvergetelijke avond vol beleving en culinaire hoogtepunten - vanaf 11 januari

Samenvatting

We hebben er even op moeten wachten, maar het is zover: vanaf 11 januari strijkt reizend restaurant De Maaltuin neer in Paleis Soestdijk. Na eerdere edities in de kassen, het koetshuis en de garage van het landgoed, kunnen bezoekers terecht in het paleis uit 1650. Tijdens een bijzondere avond uit genieten bezoekers van prachtige verhalen en een heerlijk 5-gangen diner met bijpassende wijnen, in één van de adembenemende ruimtes van Paleis Soestdijk. Extra leuk: gasten kiezen zelf het vertrek waarin zij dineren.

Ontdek de verhalen binnen het paleis 
Nieuwsgierige gasten van De Maaltuin halen deze winter hun hart op in Paleis Soestdijk. Tijdens een wandeling door het paleis ontdekken ze onvermoede details, zoals het verrassende glas-in-loodplafond en de originele badkamers op de eerste etage. Het gigantische Paleis Soestdijk bestaat uit maar liefst 170 kamers. Na jaren gesloten te zijn, is tijdens de editie een deel van deze kamers nu toegankelijk voor publiek. 

De vrouwen van Paleis Soestdijk 
Tijdens deze editie is er een hoofdrol voor de vrouwen van Paleis Soestdijk. De Maaltuin vormt het slotstuk van de zeer succesvolle expositie “De vrouwen van Soestdijk” van Nicole Uniquole, die tot 7 januari 2024 te zien is bij het paleis en dit najaar al meer dan 25.000 bezoekers kent. Dat zij hun stempel drukten op hoe het publiek het paleis vandaag de dag kent moge duidelijk zijn: de schoonheid van het indrukwekkende landgoed van het paleis is te danken aan Catharina Hooft. Zij was de vrouw van de Amsterdamse burgemeester (Cornelis de Graeff) én in 1650 de eerste bewoner van Paleis Soestdijk. Zij toverde de hofstede Soestdijk om tot een aantrekkelijke buitenplaats. Na haar volgden bijvoorbeeld Anna Paulowna, die de iconische colonnades toevoegde aan het paleis en Koningin Juliana, met haar beroemde defilé’s op Koninginnedag. Ook Mary Stuart en Anna van Hannover spelen een grote rol in de geschiedenis van Paleis Soestdijk. Deze invloedrijke vrouwen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Paleis Soestdijk en vormen deze editie de inspiratie. In de gerechten, live muziek en verhalen ontdek je hun verwantschap met het paleis.

Kies zelf in welke zaal je dineert 
Tussen prachtige schilderingen en onder fonkelende kroonluchters genieten de gasten van De Maaltuin van een bijzonder 5-gangen diner. Elke kamer in het paleis heeft haar eigen charme en er zit voor iedereen wat tussen. Daarom kiezen bezoekers van De Maaltuin voor het eerst zelf in welke zaal zij dineren: de witte eetzaal, de empire salon, Wilhelmina’s appartement of de hoeksalon. Terwijl gasten de verhalen van de vrouwen van Soestdijk ontdekken in de door hun gekozen zaal, zorgen de vrouwen van De Maaltuin voor een warm welkom en een onvergetelijke avond uit. Tussen alle pracht en praal genieten bezoekers van een unieke avond uit vol kunst, verhalen, beleving, live muziek en natuurlijk een heerlijk 5-gangen diner. Wat kunnen gasten dan bijvoorbeeld verwachten? Liefhebbers van componist Händel zijn in ieder geval in goed gezelschap, want koningsdochter Anna van Hannover kreeg hoogstpersoonlijk les van Händel. Ze was zijn beste leerling. Een van haar lievelings stukken wordt live gespeeld tijdens de avond. 
Over De Maaltuin 
De Maaltuin trekt langs bijzondere erfgoedlocaties en diept hartverwarmende en spraakmakende verhalen uit, waardoor gasten op een unieke manier kennismaken met deze plekken. Iedere editie van De Maaltuin bestaat uit een aantal vaste ingrediënten: een verrassingsmenu met een verhaal, bijpassend wijn- of mocktailarrangement, live muziek en een aantal belevings-elementen. Zo ontdek je het bijzondere verhaal van de desbetreffende locatie. Elke editie van De Maaltuin is uniek en een complete avond uit. 

De Maaltuin in Paleis Soestdijk is te bezoeken vanaf 11 januari. Kijk voor meer informatie en tickets op www.demaaltuin.nl/inpaleissoestdijk