Rotterdam,
10
september
2019
|
09:52
Europe/Amsterdam

Puklavec Family Wines maakt Sloveense wijn voor iedereen toegankelijk

Het perfecte klimaat in wijnregio Jeruzalem Ormož zorgt voor heerlijk fruitige en frisse kwaliteitswijn

Samenvatting

Sinds 1934 maakt de familie Puklavec prijswinnende wijnen in Jeruzalem Ormož, een gebied in het noordoosten van Slovenië. De vele zonuren, een hoogte van 250-350 meter en uitstekende grond zorgen voor heerlijke, uitgesproken wijnen met een frisse, open en fruitige smaak. Omdat machines ontoegankelijk zijn voor de unieke en uitgestrekte terrassen waar de eeuwenoude ranken op staan, worden de druiven elke oogst met de hand geplukt. Dit draagt bij aan de hoge kwaliteit van Puklavec Family Wines.

Wijnland Slovenië
Het smaragdgroene Slovenië - gelegen tussen Italië, Oostenrijk en Hongarije, Kroatië en de Adriatische Zee - staat bekend om haar betoverende landschappen, vele zonuren en hardwerkende en vriendelijke mensen. Het land produceert al meer dan 2.400 jaar wijn, lang voordat de Romeinen het gebied veroverden. Inmiddels heeft Slovenië een groeiende reputatie als maker van mooie, toegankelijke kwaliteitswijn. Het noordoosten, met name het gebied Ljutomer-Ormož, heeft het perfecte klimaat voor witte druiven, waarmee prijswinnende wijnen worden geproduceerd die over de hele wereld worden gedistribueerd.

Jeruzalem Ormož
In het noordoosten van Slovenië vind je Jeruzalem Ormož, één van 's werelds mooiste grootste wijngebieden. De heuvels en terrassen die kenmerkend zijn voor de regio zorgen ervoor dat de druiven veel zon krijgen. Deze vele zonuren en de koele nachten, waardoor de druiven een verfrissende opkikker krijgen, maken het Sloveense wijngebied optimaal voor het produceren van witte wijn. De terrassen waar de wijnranken op staan maken deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO en zijn niet geschikt voor machines. Daarom worden de druiven bij elke oogst door zo'n driehonderd werknemers liefdevol met de hand geplukt.

Omdat het gebied miljoenen jaren geleden onder water stond, geeft de nu mineraalrijke grond de druiven een heerlijke, knisperende smaak. De familie Puklavec, die in het gebied op zo'n 580 hectare grond wijn maakt, werkt voor haar productie samen met Mitja Herga die als getalenteerd oenoloog aan het hoofd staat van het wijnhuis. Samen met wijnmaker en vriend Rok Jamnik controleert hij de druiven en houdt hij de timing van de oogst en de smaak van Puklavecs witte wijnen nauwlettend in de gaten.

Van zaadje tot wijnkelder
Om een perfecte wijnkwaliteit te waarborgen, staat de Puklavec aan het begin van elke druif die wordt geplukt. Letterlijk, want Puklavec Family Wines is één van de weinige wijnhuizen die een eigen kraamkamer heeft voor haar wijnranken. In samenwerking met het Agrarisch Instituut van Slovenië produceert de familie jaarlijks 170.000 nieuwe, jonge wijnranken. Hiermee maakt Puklavec de beste wijn mogelijk, van de beste kwaliteit. De beste wijnen worden bewaard in de eigen wijnkelder, waar de flessen tientallen jaren worden bewaard en een tijdsbeeld geven van het prachtige wijnassortiment van het familiebedrijf. Eén van de mooiste, vintage wijnen in de kelder is een inmiddels legendarische Sauvignon Blanc uit 1963.

Wijn van de allerbeste kwaliteit
Door gebruik te maken van de meest moderne en hoogstaande technologieën worden de druiven verwerkt op een lage temperatuur, waarbij bijna geen zuurstof bij komt. Hierdoor behoudt de wijn veel antioxidanten, die een grote rol spelen in de kwaliteit. De flessen worden opgeslagen in ruimtes met een optimale conditie, en worden 24/7 gemonitord. Het grootste deel van het maakproces vindt plaats in de zeven verdiepingen tellende, cilindervormige wijnkelder in Ormož. Door het ontwerp van de kelder wordt optimaal gebruik gemaakt van de zwaartekracht, waardoor er zo’n acht miljoen liter wijn doorheen kan vloeien en kan worden opgeslagen.

 

Over Puklavec Family Wines
De liefde voor wijn van de familie Puklavec begint in 1934 in Slovenië. Martin Puklavec had een visie: samen met zijn familie en lokale boeren de allerbeste wijnen maken. Zijn zoon, Vladimir Puklavec en zijn familie zetten met dezelfde vastberadenheid en passie de filosofie van hun (groot)vader voort. Puklavec Family Wines worden geproduceerd in Ljutomer-Ormož, een wijngebied in de regio Podravje in het noordoostelijke deel van Slovenië. Dit gebied biedt het perfecte microklimaat voor de druiventeelt. Het resultaat is elegante wijnen, vervaardigd met een compromisloze en gepassioneerde aandacht voor detail, balans en even expressief als het landschap van de glooiende wijngaarden. In samenwerking met zo'n driehonderd lokale boeren en 150 werknemers in de wijnkelder in Ormož en Ljutomer levert de familie Puklavec een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze relatief arme regio van Slovenië. Met twee kelders met een totale capaciteit van elf miljoen liter streeft Puklavec Family Wines naar een productie van vijf miljoen liter wijn per jaar die naar veertien landen wereldwijd wordt geëxporteerd. Dit maakt Puklavec tot één van de grootste wijn-producerende families van Europa.