Corporate Story

Rotterdam,
14
mei
2018
|
10:43
Europe/Amsterdam

Rank wijn in vat: wijn met een missie

Beter voor de wijn, beter voor de horeca

Samenvatting

De jonge wijnleveranciers van Rank komen met iets nieuws: ‘Rank wijn in vat’. Karakteristieke kwaliteitswijn die bij de boer in kunststof vaten gaat en in het restaurant uit de tap komt. Ongewoon, misschien, maar dé manier om alles uit de smaak te halen. En omdat het daar om draait, gaat Rank het taboe van getapte wijn doorbreken.

No nonsense: Rank wijn in vat
Albert te Voortwis (36) en zijn vrouw Jantiene (35), reeds tien jaar wijnspecialisten, importeren onder de naam Rank natuurlijke wijnen van Europese bodem. Wijnen die een karaktervolle smaak hebben en zo min mogelijke toevoegingen. Albert en Jantiene zijn progressieve, no nonsense wijnimporteurs: alles wat ze doen, doen ze voor de smaak, niet omdat het hoort of nu eenmaal altijd zo gedaan is.

Vanuit die werkwijze is ‘Rank wijn in vat’ ontstaan. Dat is de kwaliteitswijn die je van Rank gewend bent, maar dan in PET-vaten vervoerd en opgeslagen. Zo blijft de wijn op zijn best. Wijn in glazen flessen is namelijk vatbaar voor licht, lucht en temperatuurwisselingen, de vijanden van consistente smaak. En als de fles eenmaal geopend is, is de wijn een tikkende tijdbom totdat het oxideert. Rank wijn in vat blijft smaakvol en in perfecte conditie omdat het optimaal beschermd is tegen de elementen.

Rank gebruikt lichtgewicht, dubbelwandige vaten van polyethyleentereftalaat (PET), genaamd KeyKeg, die op elke tapinstallatie in de horeca aangesloten kan worden. Voor het tappen is niet per se stikstof nodig, er kan zelfs met perslucht getapt worden. Het vat wordt vol lucht gepompt en de gelamineerde aluminium binnenzak die erin zit wordt leeg gedrukt (het bag-in-ball-principe). De wijn komt daardoor niet in aanraking met het tapgas of met zuurstof.

Met hetzelfde budget, betere wijn
Horecazaken hebben veel baat bij Rank wijn in vat. Zo is het, naast die perfect behouden smaak, ook een stuk goedkoper dan wijn op fles. Flessen, etiketten en kurken zijn immers overbodig en per pallet kan er meer dan twee keer zoveel wijn worden vervoerd. Met hetzelfde budget kan een sommelier of eigenaar dus betere wijn inkopen.

In het restaurant of café bespaart Rank wijn in vat tijd én ruimte. 1 vat van 20 liter vervangt 26 flessen wijn en horecapersoneel hoeft geen kurken te trekken, dozen te scheuren of glas naar de glasbak brengen. Alle aandacht gaat naar de gast, die snel en gestroomlijnd wordt bediend. En omdat de wijn stabiel blijft, smaakt het eerste glas Rank wijn in vat, net zo lekker als het laatste.

Het Rotterdamse restaurant Aloha is om al die redenen een van de horecazaken die al Rank wijn in vat tapt. Eigenaresse Femke Snijders: ‘Het helpt ons om efficiënter te werken en altijd de juiste hoeveelheid wijn te schenken. We zijn ook eindelijk af van dat onhandige gezeul met dozen en flessen en van al het glasafval.’ Sommelier Tom Broekhuizen is ook zeer te spreken: ‘Het is echt een zegen dat de temperatuur van de wijn zo constant blijft.’

Rank & Lindenhoff
Albert en Jantiene zijn samen de drijvende kracht achter Rank. Het is hen al sinds 2008 om niets anders te doen dan het vinden en delen van de beste wijnen. Of eigenlijk voert het verhaal nog verder terug, namelijk tot 1989, toen Alberts vader de inmiddels gerenommeerde horecaleverancier Lindenhoff oprichtte. Tien jaar geleden hebben Albert en Jantiene de leiding over de wijnhandel overgenomen van Alberts vader. Het assortiment van bijna honderd wijnen werd flink vernieuwd. Er mocht meer spanning in. Met ‘Rank wijn in vat’ wordt nu ook de distributie gemoderniseerd. De afgelopen jaren werd er veel onderzoek gedaan en energie gestoken in het opzetten van Rank wijn in vat. Op smaak en kwaliteit worden geen concessies gedaan.

Afrekenen met vooroordelenDe voordelen van Rank wijn in vat zijn onbetwist. Waarom drinken we dan voornamelijk nog wijn uit fles? Omdat we dat zo gewend zijn. Omdat we - ten onrechte - denken dat er geen kwaliteitswijn uit de tap kan komen. Omdat de gast van de sommelier verwacht dat zij de wijn aan tafel ontkurkt. Dat we even mogen proeven of-ie wel goed is. En omdat de sommelier of eigenaar dan weer denkt dat de gast nooit anders zou willen.

Albert: ‘We hebben die glazen fles, met een mooi etiket erop en een kurk erin, echt geromantiseerd. Maar als je er over nadenkt, is het niets meer dan een logistiek stuk gereedschap, een manier om wijn in te vervoeren waar we aan gewend zijn geraakt.’

Tijd voor een nuchtere blik. Voor vooruitgang. Rank wijn in vat stelt horeca in staat betere wijn in te kopen met hetzelfde budget. Gasten profiteren daarvan, ook al moeten zij misschien even wennen aan het idee. Vandaar de missie van Albert en Jantiene om met Rank wijn in vat af te rekenen met de vooroordelen van getapte kwaliteitswijn normaal te maken. Dit jaar hebben ook de eerste sterrenrestaurants gekozen voor Rank wijn in vat. Een logische keuze voor wie het om de beste smaak te doen is, en daar net als Rank vól voor wil gaan.

Boilerplate

Overige informatie over Rank wijn in vat
Website: www.rankwijn.nl
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/rankwijn/
Instagram: https://www.instagram.com/rankwijn/