Rotterdam,
13
oktober
2022
|
15:54
Europe/Amsterdam

Reis mee over de wereld met de muziek van Steven Brezet

Rotterdamse percussionist deelt liefde voor Latin & Salsa cultuur met lancering Word Traveler album

Samenvatting

De in Rotterdam geboren en getogen percussionist Steven Brezet lanceert op 2 oktober zijn nieuwste album: ‘World Traveler’. Brezet is een sensatie in de Latin wereld, niet eerder had een Nederlandse artiest zo’n succes in die oorden. In 2019 stond hij dan ook als eerste en enige Nederlander op het wereldberoemde Braziliaanse carnaval in 'Salvador da Bahia'. Het nieuwe album is een ode aan zijn reizen naar Zuid-Amerika en Afrika, waar Brezet zijn inspiratie vandaan haalt. Op het album hoor je een mengeling van ritmes zoals Salsa, Son, Latin Jazz en San Millan afkomstig uit verschillende culturen uit de Caraïben en Afrika. Het album zal door het New Yorkse label Circle 9 worden gelanceerd, waarbij grote Latin artiesten zoals John Dandy Rodriguez (Tito Puente) zijn aangesloten. Na de lancering in Club Sound of Brazil in New York wil Steven een live tour doen naar onder andere New Jersey en Colombia om mensen daar ook kennis te laten maken met zijn muziek.

Inspiratie voor World Traveler

Het album World Traveler gaat over de vele reizen van Steven Brezet naar onder andere Brazilië, Cuba, Curaçao, Marokko, Guinee en Senegal. In de liedjes toont hij zijn liefde voor de Latin & Salsa muziek, met in het bijzonder percussie. Hij wil graag aan de wereld laten zien dat er in Nederland ook een Latin cultuur is en deze muziek op hoog niveau wordt gespeeld. Een van de nummers op het album heet 'My Teachers', wat een ode is aan alle mensen die Brezet hebben lesgegeven en de cultuur met hem hebben gedeeld. “Op 17 jarige leeftijd heb ik een hele bijzonder percussie reis gemaakt naar Senegal, na deze reis wist ik wat ik wilde worden, namelijk percussionist-drummer. Deze spirit, energie en levenskracht heb ik geprobeerd terug te laten komen in dit album”, aldus Steven Brezet. Als muzikant reist Steven geregeld af naar het land om mee te spelen met grote namen als Timbalada, Psirico, Saulo, Jau, Cara de Cobra en Denny Denan. Daarnaast geeft hij regelmatig workshops in de miljoenenstad Salvador. "De muzikanten van daar vinden het te gek dat ik als Hollander hun muziek goed speel," legt Steven uit. "Ik word er als een familielid opgenomen."

 

Mix van ritmes en culturen

De muziek op World Traveler is een mix van Salsa en Latin muziek uit Venezuela, New York, Puerto Rico en natuurlijk met eigen invloeden van Brezet. Op het album hoor je een mengeling van ritmes zoals Salsa, Son, Latin Jazz en San Millan afkomstig uit verschillende culturen uit de Caraïben en Afrika. De stijl is Salsa Dura, ook wel bekend als Salsa Gorda of Salsa Brava. Dit is een populair genre in New York, een stijl van salsamuziek die in de jaren zeventig is ontwikkeld met de nadruk op het instrumentale deel van de muziek met piano, bas, diverse saxen, trompet, percussie, etc. Voor het album heeft Brezet gewerkt met grote namen in de Latin wereld. De nummers zijn geschreven samen met de Venezolaanse trompettist Oscar Cordero en componist Angel Vallenilla. Een aantal van zijn oud leraren hebben meegedaan in de productie, zoals Roberto Quintero (Richard Bona) en Gerardo Rosales. Steven heeft voor de opnames een aantal beroemde muzikanten weten te strikken als Nate Werth (Snarky Puppy), Sly5thave (Prince, Stevie Wonder), Pedrito Martinez, Weedie Braimah, Luisito Quintero (Chick Corea, Richard Bona) en meer. 

 

Plannen en ambities

Naast de opnames en de lancering van World Traveler zit Steven Brezet zeker niet stil. De afgelopen periode heeft hij aangegrepen om zich te ontwikkelen tot een betere en veelzijdige muzikant, onder andere door lessen te nemen bij grote namen. “Elke dag word ik opnieuw uitgedaagd om mijn muziek verder te vernieuwen en te zoeken naar nieuwe manieren om een verfrissende en originele eigen stijl en sound te creëren”. Daarnaast blijft Steven ook zeker actief met zijn Afrofunk band KOFFIE en heeft hij in de corona periode verschillende producties opgenomen voor andere muzikanten zoals My Baby en Johnny Rivero. Als dit allemaal nog niet genoeg is, vind hij het ook belangrijk zijn kennis voor volgende generaties te delen. Zo is hij docent voor het Amsterdams Conservatorium (Globe Groove Program) extern docent bij de Fontys Hogeschool.

 

Over Steven Brezet

Door zijn moeders liefde voor Afrikaanse dans groeide Steven op met percussie. Op jonge leeftijd begon hij met djembe en sabar en breidde hij zijn verzameling snel uit met conga’s, bongo’s, timbales en timbal. Als percussionist reisde Steven de wereld over om te spelen met muzikanten uit landen als Senegal, Guinea, Curaçao, Marokko, Turkije en Brazilië. Omdat zijn instrumenten overal gemakkelijk inzetbaar zijn, wordt hij geregeld gevraagd om op festivals of tijdens concerten met verschillende artiesten mee te spelen. Zijn techniek en kennis van traditionele muziek ondersteunen hem bij het spelen met gevoel, iets dat door muzikanten uit diverse culturen zeer wordt gewaardeerd. Het reizen en optreden met artiesten van allerlei komaf leidde tot Stevens grootste passie: het mixen van Afrikaanse percussie met Braziliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek. Steven speelde onder anderen met namen als Bokanté (VS), Banda Magda (VS), The Bill Laurance Group (UK), Fatoumata Diawara (Mali), Ghost-Note (VS), Hamid El Kasri (Marokko) en Grammy Award-winnaars Snarky Puppy (VS).