Rotterdam,
22
maart
2023
|
11:11
Europe/Amsterdam

Reizend restaurant SterkWater verovert op culinaire wijze Fort bij Rijnauwen

Geniet deze lente van een bijzondere horeca beleving op een historische locatie nabij Utrecht

Samenvatting

Met bijna 32 hectare aan prachtig natuurgebied is Rijnauwen weliswaar een populair wandelgebied, maar het fort is voor de meesten een nog onbezochte parel. Fort bij Rijnauwen is namelijk niet zomaar te betreden. Vanachter het - normaliter - gesloten hekwerk zie je een klein stukje van het geheimzinnige fort liggen. Met reizend restaurant SterkWater gaan de poorten open en ontdekken bezoekers Fort bij Rijnauwen als nooit tevoren. Speciaal voor de samenwerking opent het fort slechts enkele weken haar deuren. Van 20 april tot en met 21 mei neemt het reizende pop-up restaurant haar gasten mee op een culinair avontuur vol historische verhalen, heerlijk eten en meeslepende muziek. Met een menu dat is geïnspireerd op het verdedigingswerk, laat SterkWater alle liefhebbers de geschiedenis van Fort bij Rijnauwen op een bijzondere manier herbeleven.

Unieke horecabeleving op bijzondere locatie
Iedere editie strijkt SterkWater neer op bijzondere locaties zoals kastelen, forten, bunkers en andere historische plekken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze editie is het de beurt aan Fort bij Rijnauwen. Gebouwd tussen 1868 en 1872, maakte het destijds onderdeel uit van het meest moderne en de belangrijkste verdedigingslinie in Nederland. Samen met Ruigenhoek, Voordorp, Hoofddijk, Vechten en het Hemeltje vormden ze een kring van forten voor de bescherming van de stad Utrecht. Bezoekers van deze editie duiken dieper in de locatie en ontdekken de verhalen door middel van smaken, livemuziek, Spoken Word en een spannende ontdekkingstocht. Dat alles met aan de basis het thema van deze editie: (on)zichtbaar. Denk aan (on)zichtbaarheid van het fort voor de vijand, de (on)zichtbare invloed van forten op het landschap en de stad en hoe de natuur bijdraagt aan de (on)zichtbaarheid van het fort. Spoken Word artiest Enrico Toledo schuift tijdens deze editie aan met een speciaal op Fort bij Rijnauwen gebaseerde voordracht. Zijn voordrachten hebben al meermaals voor kippenvel van top tot teen gezorgd bij bezoekers. De unieke route langs eeuwenoude gebouwen en door een prachtig groene omgeving zorgt ervoor dat gasten zich volledig onder kunnen dompelen in het thema. Zo wordt er een route bewandeld op, door en rond het fort waarbij bezoekers in aanraking komen met de vele adembenemende flora en fauna die deze prachtige omgeving te bieden heeft.

Smaken van de geschiedenis
Na de onvergetelijke wandeling strijken bezoekers neer voor een diner in één van de historische gewelven. Alle gerechten zijn gebaseerd op de verhalen en geheimen die het fort en de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor ons bewaren. Niet alleen de geschiedenis is terug te vinden op het bord. Ook smaken van nu zijn verwerkt in de bijzondere gerechten. Zo staat er daslook en vlierbloesem op het menu, twee kruiden die op en rondom het fort groeien. Daarnaast is in een van de gangen asperge terug te vinden. Maar, voor wie denkt op zoek te kunnen naar asperges tijdens de wandeltocht, die heeft het mis. Deze zijn niet daadwerkelijk in het wandelgebied te vinden, maar konden toch niet op het menu ontbreken. Ze verwijzen namelijk naar de Asperge Versperringen die rondom het fort te vinden zijn. Dit zijn ijzeren pilaren die in een hoek uit de grond steken en zo de weg versperren voor vijanden. Ze danken hun naam aan de manier waarop ze in de grond staan: net zoals asperges. Voor de liefhebbers is er een vegetarische variant van het menu. Daarnaast is er een drankarrangement inbegrepen waarbij gasten kunnen genieten van zorgvuldig uitgekozen, bijpassende wijnen of heerlijke alcoholvrije mocktails.

Over Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rijnauwen is zo zorgvuldig en prachtig gebouwd, dat zelfs Koning Willem III er maar al te graag mee pronkte. Van bevriende koningshuizen tot aan hoge militairen, iedereen nam hij mee naar het fort om met zijn pracht en praal te pochen. In de 19e eeuw diende Fort bij Rijnauwen als één van de belangrijkste onderdelen van de verdedigingslinie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort bij Rijnauwen maakte daarbij graag gebruik van de elementen uit de omringende natuur. Water was zijn grote vriend en werd ingezet als ultiem wapen tijdens de oorlog. Alle forten van de Hollandse Waterlinie waren samen in staat om het gebied tussen de toenmalige Zuiderzee en de Biesbosch onder water te zetten. Zo kon in één klap het hele Hollandse gewest worden beschermd tegen vijandige troepen. Ook de weelderige natuur droeg haar steentje bij. Door de gigantisch groene omgeving leek het fort van een afstand namelijk gewoon een bos - met een ietwat vreemde beplanting aan de bovenkant, dat wel. Je kunt stellen dat Fort bij Rijnauwen een unieke locatie is, met een rijke geschiedenis. Bezoekers van SterkWater zullen op originele wijze worden meegenomen in deze bijzondere verhalen.

Over SterkWater
SterkWater is een reizend restaurant dat de geschiedenis en het toekomstige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vertelt. Kenmerkend zijn de intieme sfeer en het op de locatie afgestemde menu. Op allerlei locaties langs de linie slaan ze kampementen op, zo ook deze zomer op Fort Zuylen en Fort bij Rijnauwen. Speciaal voor pop-up restaurant SterkWater worden deze plekken geopend, waarbij de tafels worden gedekt en de schitterende plekken kunnen worden beleefd. In forten, kastelen, tussen bijzondere bouwwerken en omringd door prachtige flora en fauna, ervaar je de linie optimaal. Elke locatie vertelt een eigen verhaal, uit het verleden, heden en de toekomst. Proef de speciale gerechten die een link hebben met het verdedigingswerk en beleef de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een bijzondere manier.