Rotterdam,
17
mei
2016
|
13:54
Europe/Amsterdam

Kruidenexpert Ricola wil de bij redden

Ricola Foundation steunt bijenonderzoeksproject Coloss

Als je voor je producten afhankelijk bent van velden vol kruiden, dan weet je hoe belangrijk de bij is. Bijen nemen in aantallen echter steeds verder af. Tijd voor actie dus. Door zaken als eentonige landbouw, mijten en het gebruik van pesticiden dreigt het dier uit te sterven. En dat terwijl de bij essentieel is voor het bestuiven van planten. Simpelweg gezegd: geen bijen, geen kruiden. Of ander voedsel. Daarom ondersteunt Zwitsers snoepmerk Ricola met haar Ricola Foundation het COLOSS Project, een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met onderzoek naar en preventie van het uitsterven van bijenkolonies.

Lang leve de bij
Ja, het redden van de bij is voor Ricola ook een kwestie van eigenbelang. Zonder kruiden geen Ricola kruidenbonbons en zonder bijen geen kruiden. Om de kruiden te kweken is bestuiving nodig en daar komen de bij en andere insecten om de hoek kijken. Maar de bij is niet alleen voor Ricola van levensbelang, ongeveer een derde van het voedsel wereldwijd is afhankelijk van de bestuiving van bijen en andere insecten. Het aantal bijenkolonies neemt drastisch af en dat kan dramatische gevolgen hebben voor zowel de voedselproductie als voor de biodiversiteit. Met die reden werd in 2008 het COLOSS Project opgestart. COLOSS is een wetenschappelijk netwerk dat wereldwijd onderzoek coördineert naar de bij. Het project onderzoekt wat de reden kan zijn van de bijensterfte en welke maatregelen genomen kunnen worden om het diertje te redden. De Ricola Foundation helpt COLOSS om zijn globale netwerk van onderzoeksinstituten te behouden en te vergroten. Niet alleen zodat er nog heel lang genoten kan worden van Ricola bonbons, maar vooral omdat de wereld een stuk beter af is als het zwart gele diertje nog lang in grote getalen blijft rondvliegen.

De Ricola Foundation
De Ricola Foundation ondersteunt en ontwikkelt onderzoeksprojecten en projecten die als doel hebben om de natuurlijke en culturele basis van de mens te begrijpen. Natuur en cultuur zijn onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van leven en worden door de stichting behandelt als even belangrijk. De activiteiten van de stichting hebben een internationaal karakter. Op dit moment worden naast het COLOSS Project verschillende lokale bijenprojecten gesteund, in bijvoorbeeld Oeganda en Columbia. Binnen het COLOSS project zijn al verschillende resultaten behaald, zo zijn onderzoekers er bijvoorbeeld in geslaagd om bepaalde bacteriën te kweken die de resistentie van de bij versterken en zijn tools ontwikkeld om de gezondheid van de bij te meten.

 

Overige informatie over Ricola en de Foundation
Website : www.ricolafoundation.org
                www.ricola.nl
Facebook : www.facebook.com/ricola