Rotterdam,
17
januari
2023
|
09:58
Europe/Amsterdam

Roos Rutjes zet vega(n) restaurantconcept op de kaart

Founder en eigenaar van Rozey Franchise, ziet volop kansen in de duurzame voedingsbranche

Samenvatting

Roos Rutjes opende in 2019 de deuren van restaurant Rozey in Rotterdam. Het stylish en volledig vega(n) dining concept is uniek in Nederland: voor een zachte, vaste prijs eet en drink je veggie en vegan. De menukaart is gevarieerd en de sfeer trendy en gastvrij. Een concept dat perfect past bij deze tijd, waarin steeds meer mensen duurzame keuzes maken. Na het succes van de eerste vestiging in Rotterdam, heeft Rozey inmiddels ook een vestiging geopend in Amersfoort. Wat Roos betreft blijft het daar niet bij. De eigenaresse en founder ziet volop kansen voor Rozey en de duurzame voedingsbranche en gaat daarom flink uitbreiden. Voor 2023 staan er drie nieuwe openingen voor de Rozey Franchise op de planning.

Roos groeide op in een ondernemende familie in Gouda. Horeca werd haar als kind al met de paplepel ingegoten. Zowel eten en drinken als duurzaamheid, kunst en styling hebben haar interesse. Al die onderwerpen kwamen samen tijdens haar studie aan de Artemis stylingacademie en traineeship over de plantaardige eiwittransitie. Als freelance food designer & - stylist richt ze zich voornamelijk op duurzaamheid. Daarnaast probeert ze ook thuis, met haar gezin, zo verantwoord mogelijk te leven: “We eten veel vegan en ik reis en shop bewust. Een volgende stap is een nog minimalistischer leven met alleen de spullen die we echt nodig hebben.”

Bij het concept van Rozey komt alles samen: de liefde voor goed en verantwoord vega(n) eten en drinken, een prachtig design, meehelpen aan een duurzamere wereld en de ambitie om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met eerlijke en mooie gerechten. Roos: “Dat wat er nog niet is maar wel noodzakelijk, wil ik waarmaken. Dat is de reden waarom ik Rozey ben gestart. Ik zag mogelijkheden binnen Club Culinair. Deze club is gespecialiseerd in horecaformules en ik mocht hier met mijn duurzame ideeën bij aansluiten.”

Iedereen is de doelgroep van Rozey
Vroeger (20 jaar terug) at Roos nog regelmatig vlees en vis. Inmiddels is ze ervan overtuigd dat een dieet met veel groente, fruit, noten, wieren en kruiden heel gezond is en beter voor de wereld die we met z’n allen moeten delen. Als ondernemer bedenkt ze graag oplossingen voor de langere termijn. Dit gaat verder dan de menukaart. Roos werkt graag samen met partijen die eveneens bewust bezig zijn met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze wil dat zowel de ingrediënten als producten en leveranciers zo min mogelijk belastend zijn voor mens, dier en milieu. In de restaurants bevindt zich een mini-Rozeyshop, waar onder andere vegan cosmetica en duurzame interieuritems worden verkocht.

All Inclusive vega(n) eten voor een vaste prijs
Rozey is het eerste restaurant in ons land waar je de hele avond all inclusive vega en vegan kunt dineren voor een vaste prijs. Gasten mogen onbeperkt bestellen van de kaart, inclusief drankjes. Op de menukaart vind je geen vlees of vis. 75 procent van de kaart is vegan en 100% procent vegetarisch. Op de verrassende menukaart staan koude en warme gerechten, bijgerechten en desserts. Van bitterballen, pizza en mini burgers tot muhamara, wortel steak tartaar, paksoi uit de oven, panna cotta en chocolade lava. Gerechten om je vingers bij af te likken. Roos vroeg haar leveranciers naar de meest verantwoorde producten uit hun assortiment. Daardoor werkt het restaurant nu met groenten en fruit van het oer-Hollandse bedrijf Van Gelder, thee van Pukka, havermelk van Oatly, organic BOS icetea, biologisch bier van Brouwerij De Leckere en de mooie planten van Ogreen. Op de drankenkaart vind je bij Rozey enkel vegan opties wat betekent dat ook een Coca Cola (zero) en een vertrouwd Heineken biertje te bestellen zijn.

De toekomst is rooskleurig
Met Rozey wil Roos iedereen laten ervaren hoe smaakvol vega(n) eten is. Daarom is de menukaart zo uitgebreid. Jong en oud, vleeseters, vegans en alleseters: voor iedereen is er voldoende keus. Roos ziet veel potentie in het concept van haar restaurant. Franchisenemers leiden met passie de verschillende locaties van Rozey. Zij zijn net zo overtuigd van de achterliggende visie en toekomstplannen als Roos zelf. Dat geldt overigens net zo goed voor de gasten van het restaurant.

Rozey heeft de potentie om de komende jaren flink uit te breiden. Enthousiaste ondernemers van de verschillende locaties maken van de restaurants een succes met de ondersteuning van de franchise. Over vijf tot tien jaar ambieert Roos dat haar concept te vinden is in alle grote Nederlandse steden, een paar bijzondere kleine steden en op een aantal plekken over de grens.

Roos: “Ik denk nog vaak terug aan een aantal specifieke gasten die ons nieuwe concept aan de Rotterdamse Wijnhaven al direct een warm hart toe hebben gedragen. In de eerste, nog rustige, weken waren zij al overtuigd van de potentie van Rozey. “Dit wordt een succes, ga zo door!”, zeiden ze toen. Die betrokkenheid typeert nog steeds onze community. Ons creatieve team heeft nog veel meer ideeën, gericht op de duurzame voedingsbranche. De basis is dat het betaalbaar, lekker, gezellig, van hoge kwaliteit is voor de gasten en winstgevend voor de ondernemer."