Rotterdam,
03
maart
2017
|
12:22
Europe/Amsterdam

AD Sportfilmfestival Rotterdam: Vier prominente Rotterdammers in vakjury filmwedstrijd

Nathan Rutjes, Jan Dirk Stouten, Quintis Ristie en AD-filmjournalist Ab Zagt nemen plaats in de vakjury voor de filmwedstrijd van het AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017. Deze vier beslissen welke van de drie door talentvolle filmmakers speciaal voor het AD Sportfilmfestival Rotterdam gemaakte films het beste is. De filmwedstrijd is georganiseerd door de organisator van het festival, Rotterdam Topsport, de lokale publieke omroep OPEN Rotterdam en het crowdfundingsplatform Cinecrowd. De winnaar ontvangt een cheque van maar liefst tweeduizend euro.

Filmmakers konden dit najaar hun plannen indienen. Uit de stapel inzendingen werden vervolgens de vier beste plannen geselecteerd. De makers dienden daarna het door Rotterdam Topsport en OPEN Rotterdam aangeboden filmbudget aan te vullen met crowdfunding. Drie van de vier projecten slaagden daar in. Gewond goud, 4 x 1 en Zone 5314 kregen zo definitief groen licht en worden op dit moment gemaakt.
 

Gewond goud
De documentaire ‘Gewond Goud’ gaat letterlijk en figuurlijk over vallen en opstaan. Gewond raken in de oorlog, een been verliezen, revalideren, zitvolleybal gaan spelen en dan met de nationale ploeg Europees, Wereld en Olympisch kampioen worden. Dat is het verhaal van de nationale zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina, die door filmmaker Mustafa Hadziibrahimovic op de voet werd gevolgd. ,,We hebben de spelers van het Bosnische team al gevolgd tijdens hun zege op het Europese kampioenschap zitvolleybal in Rotterdam in 2011, dat ze wonnen. Nu willen we ze in Bosnië filmen en hun dagelijks leven in beeld brengen. Gewond Goud gaat over gewond zijn, en sommige wonden zijn niet altijd zichtbaar, beperkt worden en succesvol doorgaan met het leven. Over de trauma’s overwinnen en jezelf overstijgen. Oorlog en vrede, sport en succes, ziekte en kameraadschap.’’


4x1
4 x 1 is een filmproject dat bestaat uit vier 1-minuut films waarin een sporttalent, een topsporter, een gehandicapte sporter en een sportcoach, allen uit Rotterdam afkomstig, centraal staan. In portretten van een minuut vertellen Kyarha van Tiel (kunstrijdster), Adi Amit (danseres), Frank de Jong (rolstoelbasketballer) en Ton Dunk (bokscoach) over hun drijfveren. In deze portretten ligt de focus niet op het doel, maar op de weg er naar toe: de training.
 

Zone 5314
Om aan het leven in ZONE 5314 te ontsnappen traint de jonge Rotterdammer Michael iedere dag in het park om de beste te worden in de nieuwe sportrage calisthenics. ,,Dit park is mijn huis, die stangen zijn van goud,’’ zegt hij zelf in deze door René van Zundert geregisseerde documentaire. Zone 5314 vertelt het verhaal van doorzetten, je eigen omgeving overwinnen en jezelf overtreffen.


Jury
,,Ik zie er naar uit om de films van deze talentvolle filmmakers te bekijken,’’ zegt jurylid Jan Dirk Stouten, bekend als sportjournalist van voorheen TV Rijnmond en recenter FOX Sports. ,,Het enthousiasmeren van jonge filmers om de Rotterdamse sportwereld op de kaart te zetten is een prachtig initiatief, waar ik helemaal achter sta. Rotterdam is een echt, veelzijdige sportstad, die het met al zijn verhalen verdient om mooi in beeld te worden gebracht.’’

,,Ik juich dit initiatief van harte toe. Het biedt jonge filmmakers de kans om hun ideeën te realiseren. Dat is belangrijk. Ook de grootste filmers van nu begonnen ooit zo,’’ zegt Ab Zagt van AD, één van de meest toonaangevende en invloedrijke filmjournalisten van het land.

,,Ik vind het een mooi initiatief,’’ zegt ook Nathan Rutjes, de Rotterdamse profvoetballer die bekroond werd tot de maatschappelijk speler van de eredivisie in 2016 en bekend is om zijn rol in RTL Late Night en als presentator bij OPEN Rotterdam. ,,Dat jonge filmmakers aan het werk kunnen dankzij het AD Sportfilmfestival Rotterdam is natuurlijk prachtig. Ze krijgen de kans om hun droom te realiseren! Ik ben enorm benieuwd naar hoe hun films er uit komen te zien.’’
 

OPEN Rotterdam
,,OPEN geeft als publieke lokale omroep producenten met goede ideeën graag de kans hun films en documentaires te realiseren,’’ zegt de hoofdredacteur van OPEN Rotterdam, Rob Freijssen. ,,Deze ideeën voor sportfilms met een belangrijke link naar Rotterdam zijn echt uniek. Het zijn mooie verhalen over sport en sporters, waarvan alle Rotterdammers binnenkort via onze tv-zender, het festival en andere kanalen kennis kunnen nemen.’’
 

Crowdfunding
,,We zijn trots op deze eerste samenwerking met AD Sportfilmfestival Rotterdam en OPEN Rotterdam,’’ zegt Cinecrowd-directeur In-Soo Radstake. ,,De drie filmteams hebben samen bijna 20.000 euro opgehaald met hun succesvolle crowdfundingcampagnes. Dat toon aan dat het publiek een stevige interesse heeft in dit type film en bereid is om deze ook financieel te ondersteunen. We kijken nu al uit naar de première en hopen dat de films door het publiek gewaardeerd gaan worden."


Première
De drie films gaan gezamenlijk in première op vrijdag 7 april. Tijdens die vertoning wordt de winnaar bekendgemaakt. Op zaterdag 8 april worden de films nogmaals vertoond. Op OPEN Rotterdam zijn ze vervolgens voor het eerst te zien.
 

Festival
Het AD Sportfilmfestival Rotterdam vindt plaats op 6, 7 en 8 april 2017 in de Rotterdamse bioscoop Cinerama. Op het programma staan grote, internationale producties over legendes als Muhammad Ali en Pelé naast films over sporticonen van dichtbij geprogrammeerd. De kaartverkoop van passe-partouts is begonnen, de losse kaartverkoop begint vrijdag 10 maart om 20.00 uur.

Pers wordt van harte uitgenodigd bij de première van de drie films en de prijsuitreiking op vrijdag 7 april aanwezig te zijn. Aanmelden kan bij kim@misspublicity.nl.