Rotterdam,
22
februari
2017
|
12:40
Europe/Amsterdam

Nederlandse première voor spraakmakende documentaire over wielerploeg op AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017

Van schaakwonder Magnus Carlsen tot wielerlegende Tom Boonen van Etixx-Quick Step: het AD Sportfilmfestival Rotterdam maakt opnieuw vijf filmtitels bekend

Rotterdam, 22 februari 2017 – Het festivalprogramma van het AD Sportfilmfestival Rotterdam 2017 krijgt steeds meer vorm. Vandaag maakt het festival opnieuw vijf titels bekend van films en documentaires die op 6, 7 en 8 april in Cinerama Filmtheater te zien zijn. Het gaat om de golfdocumentaire Seve The Movie, de schaakdocumentaire Magnus, de snowboardfilm The Fourth Phase en de documentaire Personal Gold, die het hartverwarmende Olympische verhaal vertelt van de Amerikaanse wielerdames. Bijzonder trots is het AD Sportfilmfestival Rotterdam op het binnenhalen van de Nederlandse première van de spraakmakende Belgische wielerdocumentaire One Year In Blue.

ONE YEAR IN BLUE
Tijdens het wielerseizoen 2016, dat voor de Vlaamse wielerploeg Etixx-Quick Step begon met een trainingskamp in het Spaanse Calpe en eindigde in Qatar, volgde een filmploeg namelijk de renners op de voet. Geen plek bleef het afgelopen jaar verboden terrein, tot de kleedkamers en de hotelkamers van renners als Tom Boonen, Marcel Kittel en Niki Terpstra aan toe. Op die manier werden alle hoogte- en dieptepunten in een roerig jaar vastgelegd, in een documentaire die de kijker meeneemt in een wereld die hij zelden van zo dichtbij ziet. ,,Het is ongewoon om de hele tijd een filmploeg rond je te hebben, maar het resultaat is fantastisch,'' zegt wielrenner Tom Boonen dan ook. ,,Alle kleine verhalen binnen een wielerploeg zijn op een mooie manier samen gebracht tot één verhaal. Het is zeker het kijken waard en de fans gaan het zeker geweldig vinden.''

SEVE THE MOVIE
De documentaire Seve the Movie vertelt het verhaal van de Spaanse golflegende Severiano 'Seve' Ballesteros. Deze film laat zien hoe Seve uitgroeide van een jonge jongen, die leerde golfen op de stranden van zijn Spanje met een kapotte ijzer-3, tot de nummer één van de wereld. Mede aan de hand van exclusieve archiefbeelden vertelt deze documentaire het levensverhaal van Seve, die elke hindernis in zijn reis naar succes overwint, tot de ongelijke strijd tegen een hersentumor aanbreekt. In 2011 overleed hij. Voor Rotterdammers is Seve een bekende naam: een beroemde golfbaan in de stad werd naar hem vernoemd.

MAGNUS
De Noorse schaaklegende Magnus Carlsen staat wereldwijd bekend als de ‘Mozart van het schaakspel’. Aan de hand van tien jaar privémateriaal en filmbeeld neemt de documentaire de kijker mee in het bijzondere leven van dit genie. Magnus is een coming-of-age documentaire die schetst hoe Carlsen van eenzame tiener uitgroeide tot topschaker, fotomodel en de allerbeste van de wereld.

THE FOURTH PHASE
Spectaculaire beelden gegarandeerd in The Fourth Phase, dat werd gemaakt door het Red Bull Media House en waarin de iconische snowboarder Travis Rice de hoofdrol speelt. Zesentwintigduizend kilometers telt de reis die hij maakt rond de Pacifische Oceaan, veelal langs zelden eerder door snowboarders betreden terrein. De actie en het drama die hij op deze reis beleeft zijn verbluffend mooi, en duidelijk met een torenhoog budget voor cinematografie, vastgelegd. Het AD Sportfilmfestival Rotterdam is een artistiek hoogwaardig cultureel programma waarin de essentie van de sport wordt blootgelegd vanuit een kunstzinnige optiek. Het festival vindt plaats van 6 t/m 8 april 2017 in het Cinerama Filmtheater in Rotterdam.

PERSONAL GOLD: AN UNDERDOG STORY
Met een piepklein budget Olympische medailles winnen? Het lijkt onmogelijk, maar het Amerikaanse Olympische wielerteam voor dames kreeg het in 2012 voor elkaar. In deze hartverwarmende documentaire ziet de kijker hoe de ploeg geld bij elkaar schraapt om, tegen alle verwachtingen in, een recordaantal medailles te winnen op de Olympische Spelen van Londen.

Algemene informatie over het festival

Het AD Sportfilmfestival Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door AD, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Jean Mineur Mediavision, Mediacenter Rotterdam, Cinerama Filmtheater, RTV Rijnmond, OPEN, Donner, Stichting Bevordering van Volkskracht en Elise Mathilde Fonds. ,,In twee jaar tijd is het AD Sportfilmfestival Rotterdam uitgegroeid tot een begrip op de Rotterdamse evenementenkalender,'' zegt directeur Hans den Oudendammer van Rotterdam Topsport, dat het festival organiseert. ,,Dat er een derde editie zou komen is dan ook volkomen logisch. Onze ambities met het festival zijn groot, ook omdat er drie dagen lang twee bijzondere elementen samenkomen: sport en cultuur. Beiden zijn voor Rotterdam hartstikke belangrijk.''