Ruigoord,
07
juli
2023
|
16:46
Europe/Amsterdam

Ruigoord presenteert het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes 'Towards the Symbiocene?'

Recht op Ruigoord & de Universele Waarde van Vrije Culturele Ruimtes

Samenvatting

Van 24 t/m 26 juli vindt het 10e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes plaats in Ruigoord en Paradiso. Het thema van dit jaar, ‘de Vrije Culturele Ruimte op weg naar het Symbioceen?’, borduurt voort op de onderwerpen van voorgaande edities: Degentrification: Countercultural contestations of space in the city (2017) en Reframing Environmentalism (2019). Het symposium zal plaatsvinden in Ruigoord en Paradiso Amsterdam.

Het antropoceen
We leven op dit moment in het antropoceen: het tijdperk waarin de mens de meest dominante factor is in de evolutie van de leefomgeving op aarde, met desastreuze gevolgen voor mens én natuur. Volgens de Australische filosoof Glenn Albrecht ontkomen we er niet aan om het roer volledig om te gooien en ons te begeven in een tijdperk waarin de mens in harmonie met de natuurlijke wereld gaat leven, in plaats van deze uit te buiten voor slechts eigen voordeel: het symbioceen.

Hij pleit voor een onverwijlde transitie van het ecocidale antropoceen naar een ecocentraal symbioceen. In het symbioceen moeten we gaan inzien dat wijzelf deel zijn van de natuur en dat schade aan de natuur ook schade is aan onszelf, omdat alle levensvormen diep met elkaar verbonden en onderling afhankelijk zijn.

 

Vrije ruimtes voor een duurzame toekomst
Het driedaagse symposium wil een statement maken over het belang van vrije culturele ruimtes op weg naar dit verweven leven. Vrije culturele ruimtes zijn ruimtes der verbeelding en vervullen vaak een pioniersrol in het in harmonie met elkaar leven en gezamenlijk te werken aan een duurzame toekomst voor de planeet.

 

Visionaire denkers
Het programma staat bol van lezingen, voordrachten en workshops van wetenschappers, ecologen, planologen, juristen, filosofen en enkele visionaire denkers, zoals: Glenn Albrecht (Aus), Elin Kelsey (US), Philipp Blom (G), Erik Swyngedouw (Can), Shirley Krenak (Bra), T.J. Demos (UK), Zuzanna Skalska (NL), Floris Alkemade (NL), Oliver Szasz (G), Golnar Abbasi (NL), Vasilis Kokkoris (Can) e.v.a. Daarnaast geven representanten van vrije culturele ruimtes uit de hele wereld aan hoe zij zich tot het symbioceen verhouden, zoals Christiania (DK), Gängeviertel (G), Uzupis (Lit), Jeremiah Wolf (US), Institut for X (DK) e.v.a.

 

‘Declaratie van de universele waarde van Vrije Culturele Ruimtes’
De laatste dag is gewijd aan de ‘Declaratie van de universele waarde van Vrije Culturele Ruimtes’. Deze Verklaring en ‘het Amsterdamse Vrijheidsbeeld’, ontworpen door multi-kunstenaar Aja Waalwijk, worden na een ludieke mars van het vrije culturele poppodium Paradiso naar het Amsterdamse stadhuis en tevens vrije culturele opera de Stopera overhandigd aan burgemeester Halsema als cadeau aan Amsterdam.

 

Een decennium futurologische symposia

In 2011 en 2012 vond in Ruigoord het 1e en 2e Futurologisch Symposium Vrije Culturele Ruimtes plaats met deelname van o.a. de Culturele Stelling van Amsterdam3.. In 2013 werd dit, vanwege het 40-jarig bestaan van Ruigoord, een internationale aangelegenheid met vertegenwoordigers van Vrije Culturele Ruimtes uit binnen- en buitenland.

Vanaf 2013 werd besloten de daaropvolgende symposia op andere transnationale locaties plaats te laten vinden, met telkens wisselende thema’s: ‘Festivalisation’ (Boom Festival, Portugal, 2014), ‘Collectivity en individuality, homo- en heterogene groepen’, (Christiania, Kopenhagen, Denemarken, 2015), ‘Autonomy and freedom’ (Vrije Republiek Uzupis, Vilnius, Litauen, 2016), ‘Dégentrification, Countercultural contestations of space in the city’ (ADM, Amsterdam, Nederland, 2017), ‘Reframing Environmentalism’ (Nieuw en Meer, Ruigoord en Vrijpaleis, Amsterdam, Nederland, 2018), ‘100 years Christiania’ (vanwege het 50-jarig jubileum Christiania; drie dagen over verleden, heden en toekomst van Christiania en Vrije Culturele Ruimtes, Kopenhagen, Denemarken 2021).

 

Programma
24 en 25 juli, de kerk van Ruigoord & de Salon (€ 15)

11:00 - 14:30 Presentaties

14:30 - 15:00 Pauze

14:00 - 17:00 Presentaties

17:00 - 19:00 Pauze, diner

19:00 - 22:00 Presentaties

 

26 juli, Paradiso (€ 15)

11:00 - 14:30 Presentaties

14:30 - 15:00 Pauze

15:00 - 17:00 Presentaties

Vanaf 17:00 Ludieke mars naar de Stopera, overhandiging

Het gedetailleerde programma is online op: www.fcsamsterdam.nl & www.ruigoord.nl