Amsterdam,
19
augustus
2021
|
15:14
Europe/Amsterdam

Culturele vrijhaven Ruigoord kiest voor ArtPublicity

ArtPublicity gaat nationaal en internationaal de PR verzorgen voor het 50-jarige jubileum van Ruigoord

Samenvatting

In 2023 bestaat de Amsterdamse kunstenaarskolonie Ruigoord 50 jaar. Voor de viering hebben de atelierhouders en betrokkenen van de bekendste culturele vrijhaven van Nederland besloten groots uit te pakken en hun publieksactiviteiten te verbreden. Er komt nog meer aandacht voor kunst, spiritualiteit en ecologie. Een internationale PR-campagne zal de aanloop naar dit bijzondere jubileumjaar onder de aandacht brengen bij een divers publiek en een relevante groep mediarelaties. Voor het uitvoeren van de campagne is gekozen voor het PR-bureau ArtPublicity. ArtPublicity is een ervaren verteller van kunst- en cultuurverhalen en heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar opereert ook vanuit Amsterdam en Antwerpen. 

Ruigoord als cultureel erfgoed

Eigentijdse kunstenaarskolonie, culturele en creatieve vrijhaven, idealistische én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen. Ruigoord is voor de jaarlijks tienduizenden bezoekers een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, aan de rand van Amsterdam. Voor kunstenaars is het al bijna 50 jaar een plek om zich terug te trekken en aan hun oeuvre te werken. Weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld. Het zijn meteen ook de redenen waarom de atelierhouders en betrokkenen bij Ruigoord hebben besloten de viering van 50 jaar Ruigoord groots aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de waarde van Ruigoord als cultureel erfgoed voor onze maatschappij nog zichtbaarder wordt en daarmee ook gewaarborgd blijft.

 

Breder publiek trekken

Op de wensenlijst voor en in de aanloop naar jubileumjaar 2023 staan uiteenlopende activiteiten gepland. Zo gaat Ruigoord haar locatie in oppervlakte uitbreiden met meer ateliers en de bouw van een earthship. Er wordt een voedselbos aangelegd, een grote expositie voorbereid en een internationaal meerdaags congres voor vrijplaatsen georganiseerd. De stichting Honderd jaar Ruigoord gaat de bredere profilering vormgeven. Er komt een visie en een strategie voor de toekomst van het dorp, de geest van Ruigoord en de culturele activiteiten voor een breder publiek. Het bestuur van de stichting is opgebouwd uit atelierhouders en externe bestuursleden van de andere twee stichtingen die Ruigoord financieel en operationeel leiden. Voorzitter is niemand minder dan Pallas Agterberg, topvrouw bij netwerkbedrijf Alliander en voorzitter van One Planet Research Center.

 

Minder festivals, meer natuurbeleving

Waar Ruigoord de afgelopen decennia steeds grotere bekendheid verwierf met festivals als Landjuweel en Solstice, willen de Ruigoorders zich de komende vijftig jaar richten op meer verbinding met de internationale kunstwereld en gezamenlijke projecten met als uitgangspunt creatieve participatie van het deelnemende publiek. Want: gemeenschappelijke ervaringen bevorderen saamhorigheid. Leidende thema’s in deze projecten zijn ecologie, biodiversiteit & natuurbeleving, milieu & duurzaamheid, experimenteerlust & toekomstgerichtheid, culturele experimenten en diversiteit. Die vindt men terug in lezingen, workshops, symposia en in de algemene culturele programmering.

 

Onafhankelijke geesten gezocht

Activiteiten op Ruigoord bewegen zich tussen hoogwaardige kunst en creatieve uitspatting. Dat leidt tot experimenteren en uitwisseling tussen gevestigde kunstenaars en aanstormend talent. Jaarlijkse hoogtepunten zijn onder meer Vurige Tongen, een event voor poëzie en muziek, en Openbare Werken voor scheppende kunst. Elke maand is er het Woord in Ruigoord, een laagdrempelig podium. In het weekend is er een muziekprogrammering; van klassiek en jazz tot dance en dj’s. Met de komst van ArtPublicity als PR-bureau zal er komende tijd worden gefocust op de ontwikkeling van Ruigoord in aanloop naar het jubileumjaar. Tevens is de campagne een hartelijke uitnodiging voor de toekomstige generatie onafhankelijke geesten; vier 50 jaar Ruigoord mee om het bestaansrecht van Nederlands prachtigste kunstenaarsdorp te bekrachtigen.

 

Over Ruigoord

Ruigoord is een boeiende en bloeiende, legale culturele vrijhaven. Bevolkt door een zich steeds weer verjongende groep van zeer uiteenlopende kunstenaars en onafhankelijke geesten. In 1998 besloot Amsterdam tot legalisering van deze tot dan toe illegale kunstenaarskolonie. De tijden zijn veranderd en Ruigoord veranderde mee, maar de idealen zijn gebleven. Ruigoord voelt zich verwant aan artistieke bewegingen met een gemeenschappelijk doel: van Symbolisten tot Fluxus, van Dada tot Nieuwe Wilden en van Keerkring tot After Nature. Internationale kunstzinnige en socio-culturele bewegingen in de naoorlogse samenleving - zoals Provo, Kabouter, Beat Generation, Woodstock, Burning Man - vormen de levendige achtergrond bij de activiteiten. Het dorp is niet zomaar een verzameling ateliers, géén doorsnee broedplaats. Ruigoord kent ateliers, maar ook een evenemententerrein en uitvoeringsruimten. Het onderscheidt zich door gemeenschappelijke evenementen, eigen producties, een jaarlijks programma, exposities, festivals. Van oudsher is Ruigoord ook buiten het dorp als eenheid actief, met een jaarlijks evenement in Paradiso, deelname aan festivals en manifestaties in het buitenland, contacten met een uitgebreid internationaal netwerk, samenwerking met bedreigde etnische groepen, reizen en expedities.

 

Over ArtPublicity

De schoonheid van kunst en cultuur zichtbaar maken voor iedereen. Daar ligt de passie van ArtPublicity, opgericht in 2013. Met ruime ervaring in het vertellen van kunst- en cultuurverhalen aan de pers en publiek, is het bureau uitgegroeid tot een expert op het gebied van art PR. ArtPublicity heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar opereert ook vanuit Amsterdam en Antwerpen. ArtPublicity is het artistieke zusje van MissPublicity. Beide organisaties maken deel uit de PublicityGroup, een cluster van complementaire organisaties met elk een eigen expertise en identiteit die elkaar versterken door naast en met elkaar te werken.

Boilerplate

Meer informatie over Ruigoord

Adres: Ruigoord 76, 1047 HH Amsterdam

Telefoon: 020 4975702

Website: https://ruigoord.nl/

E-mail: kantoor@ruigoord.nl

Facebook: https://www.facebook.com/Ruigoord

Instagram: https://www.instagram.com/ruigoord/