Amsterdam,
03
juni
2022
|
14:54
Europe/Amsterdam

Ruigoord opent het festivalseizoen 2022!

Laatste zomer feest naast de kerk voordat het nieuwe terrein in gebruik wordt genomen

Samenvatting

In de aanloop naar het jubileumjaar 2023 van Ruigoord, is komende zomer het laatste jaar dat festivals worden georganiseerd zoals bijna elke Amsterdammer die bij creatieve vrijhaven Ruigoord kent. Bijna 50 jaar lang zijn de Ruigoordse evenementen in en rond het dorp gehouden met de oude kerk als magisch epicentrum. Samen met de vele activiteiten die gepland staan ter ere van het jubileum, wordt ook het nieuwe veldje voor festivals en evenementen in gebruik genomen. Ruigoord kreeg het gebruik van het veldje cadeau van de gemeente en is verheugd dat de Ruigoordse tradities daar voortgezet zullen worden. Maar voordat het zover is, kunnen bezoekers nog één keer genieten van festivals Vurige Tongen, Georgie’s en Landjuweel op het historische terrein naast de kerk.

Vurige Tongen

Tijdens het Pinksterweekend van 5-6 juni 2022 zal het oudste en meest gevarieerde woordfestijn van Amsterdam plaatsvinden. In heel Ruigoord kun je als bezoeker van Vurige Tongen dichterlijke avonturen te beleven, voor en door creatieve geesten. In gedichten, liedjes, cabaret, lezingen, Sonnetten, haiku’s, rap, verhalen bloeit de woordkunst. Vurige Tongen brengt verschillende culturen, stromingen en kunstenaars van alle generaties samen. Er loopt een continue lijn van Dada, Surrealisme, Beatcultuur, Provo en Fluxus, naar de kunst van Ruigoord. Jongeren maken hier kennis met werk van oudere kunstenaars en vice versa. Er is bovendien een uitgebreid programma voor kinderen, lekkers te eten en te drinken en een open microfoon voor bezoekers. Entree is gratis.

Website: https://ruigoord.nl/ruigoord-gatherings/vurige-tongen/

Evenement:  https://fb.me/e/1QaqY7gcE

Instagram: @vurige.tongen 

 

Georgie’s Wundergarten

Wees welkom in Georgie’s Wundergarten! Eens per jaar komen Georgie’s vrienden en familie een weekend samen op Ruigoord om te dansen, verdwalen en ontmoeten. Wat men tegenkomt is tot het laatste moment een verrassing. Dit jaar is het thema eilandsolidariteit. Als voormalig eiland komen Ruigoord en Georgie op voor het lot van kleine eilandstaatjes die door klimaatverandering dreigen te verdwijnen onder de zee. Vrijdag 22 en zaterdag 23 juli 2022.

Website: https://www.georgies.nl/

Evenement: https://www.facebook.com/events/ruigoord/georgies-wundergarten-22/2560353310953723/

Instagram: @georgiesfotoboek

Het Landjuweel

Het Landjuweel festival is het oudste festival van Amsterdam. Het ontstond in 1975 onder de naam 'Het Vliegerfeest' en werd destijds georganiseerd door het in Ruigoord gevestigde Amsterdams Ballon Gezelschap, ook wel bekend van het jaarlijkse Ballonnenfeest in Paradiso. Het Landjuweel is niet zomaar een festival, met de nadruk op creativiteit, bewustwording en theater is het een waar spektakel voor de zintuigen met de beeldenroute als heilige hoogtepunt. Die neemt je mee op een nachtelijke multi-media kunst route waar het hele festival voor wordt stilgelegd: vol lichtinstallaties, performances, verassende acts een beeldende kunst.

Het Landjuweel wordt jaarlijks - net als het Ballonnenfeest - gecreëerd rondom urgente thematiek. In 2022 is dat het milieu, vertegenwoordigd door het element 'water'. Zo is er een activistenpodium met sprekers en activiteiten, worden bezoekers gestimuleerd om zich te kleden binnen het thema 'water' en zorgt de organisatie voor zo veel mogelijk duurzame maatregelen. Landjuweel is een waar familiefeest waar uitsluitend live bands spelen op de grote podia. Een passe-partout is 99 euro, en voor elke dag los geldt er een ander tarief.

Evenement: https://ruigoord.nl/evenement/het-landjuweel-2022/

Evenement FB: https://fb.me/e/1qmr2lWJw

Website: https://ruigoord.nl/ruigoord-gatherings/landjuweel/

Instagram: @Landjuweel.festival

Boilerplate

Meer informatie over Ruigoord

Adres:  Ruigoord 76, 1047 HH Amsterdam                                         

Telefoon: 020 4975702                 

Website: https://ruigoord.nl/                  

E-mail:  kantoor@ruigoord.nl                   

Facebook: https://www.facebook.com/ruigoord                             

Instagram: https://www.instagram.com/ruigoord           

Over Ruigoord

Eigentijdse kunstenaarskolonie, culturele en creatieve vrijhaven, idealistische én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen. Ruigoord is voor de jaarlijks tienduizenden bezoekers een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, aan de rand van Amsterdam. Voor kunstenaars is het sinds 1973 een plek om zich terug te trekken en aan hun oeuvre te werken. Weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld. Het zijn meteen ook de redenen waarom de drie stichtingen – Stichting Ruigoord, Stichting Landjuweel en Stichting Honderd Jaar Ruigoord - hebben besloten de viering van 50 jaar Ruigoord groots aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de waarde van Ruigoord als cultureel erfgoed voor onze maatschappij nog zichtbaarder wordt en daarmee ook gewaarborgd blijft.