Schiedam,
01
juni
2021
|
10:03
Europe/Amsterdam

Ontdek Schiedam door het tv-programma ‘Hier zijn de Van Rossems’

Betreed S'DAM met de Van Rossems

Samenvatting

Maarten (historicus), Sis (kunsthistorica) en Vincent (architectuurhistoricus) verkennen Schiedam in ‘Hier zijn de Van Rossems’. In de uitzending op zaterdag 5 juni gaan ze op zoek naar de erfenis van de jeneverindustrie, waar ze onder meer een kijkje nemen in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, het Nationaal Coöperatie Museum en molen de Vrijheid. Ze ontdekken dat S’DAM (de citybrandingafkorting van de stad sinds 2015) een stad is vol herinneringen aan de glorietijd van het distilleerverleden.

download
fragment Schiedam stadhuis

Betreed S'DAM met de Van Rossems

Wandel geheel coronaproof via je eigen tv- of computerscherm mee door Schiedam met de Van Rossems. Kom te weten hoe de naam Schiedam is ontstaan, uit welke ingrediënten het productieproces van jenever bestaat, waarom de Schiedamse molens zo hoog zijn en wat de eerdere bestemming is geweest van het gebouw waarin het Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest. En wist je dat er ooit op hoog niveau pingpong is gespeeld in de Korenbeurs, de huidige bibliotheek?

Bezoek samen met Maarten, Sis en Vincent onderstaande locaties en geniet van hun humor en brede kennis over:

-Nationaal Jenevermuseum Schiedam

-Korenbeurs, de hoofdvestiging van de Bibliotheek Schiedam met een moderne binnentuin-Rijksmonument het Proveniershuis-Molen de Vrijheid, een van de zeven overgebleven windreuzen in het centrum van de stad, in gebruik als malende molen

-Basiliek van de Heilige Liduina

-Nationaal Coöperatie Museum Schiedam

-Stedelijk Museum Schiedam

-Uitstapje op de grens van R’DAM en S’DAM: de Van Nelle Fabriek

“Schiedam is een leuke stad, met ook nog een historisch centrum” (Vincent – interview JW TV)

Al met al zijn de Van Rossems positief over Schiedam. Aankomende zaterdag 5 juni wordt de aflevering uitgezonden om 20:40 uur op NPO 2. Het programma vooruitkijken kan ook via NPO Plus.