Schiedam,
03
mei
2017
|
15:45
Europe/Amsterdam

Ontdek wat de distilleerdersstad te bieden heeft

Schiedam: Een stad die al eeuwenlang met toewijding de beste jenever van de wereld destilleert

Samenvatting

Wil je weten hoe jenever of het nu zo hippe gin wordt gemaakt? Wil je zien hoe een eeuwenoud ambacht tot leven komt? Onder de rook van Rotterdam ligt het pittoreske Schiedam. Een stad die al eeuwenlang bekend staat om haar jenever die de hele wereld over gaat. De prachtige oude pakhuizen, klassieke ophaalbruggen en de nog altijd aanwezige distilleerderijen herinneren aan de achttiende en negentiende eeuw waarin de stad gouden tijden beleefde. Het eeuwenoude ambacht ruik, proef en zie je overal terug in de geplaveide straatjes. Maar Schiedam is meer dan een distilleerdersstad. Steeds meer creatieven strijken er neer om er hippe zaakjes te openen. Schiedam is een prachtige stad vol verhalen waar je op ontdekkingstocht kunt met vrienden, familie of met zakenrelaties. 

Historische binnenstad
Waar Rotterdam vooral geroemd wordt om haar architectonische hoogbouw, kenmerkt Schiedam zich juist door een pittoreske historische binnenstad. Langs de Lange Haven vind je prachtige authentieke grachtenpanden en oude pakhuizen. Deze werden in de achttiende en negentiende eeuw gebruikt voor de opslag van de jenever. Vandaag de dag zijn de panden omgebouwd tot prachtige woonhuizen of huisvest er een bioscoop of café. Op de Hoogstraat verrijzen hippe tentjes in de vooroorlogse panden en krijgt ambachtelijkheid een nieuwe betekenis door beginnende creatieven die handgemaakte producten maken en verkopen.

 

Ateliers en pop-up restaurants
Schiedam is tevens een aantrekkelijke stad voor starters en kunstenaars die de oude pakhuizen omarmen als atelier en tentoonstellingsruimte. Het hergebruik van oude panden pakt, net als in Rotterdam, uitstekend uit in Schiedam. Zo heeft de oude sodafabriek dienst gedaan als een pop-up restaurant. De Havenkerk is jaarlijks het decor voor het Jenever Festival. Nog een leuk en hip initiatief is het Kunst Caffè aan de Hoogstraat, een koffie- en lunchzaak die een podium biedt aan jong talent.

De zaak hangt vol met kunst van creatieve jonge Schiedammers en Rotterdammers. In de zomer is de creativiteit van de stad zichtbaar tijdens tal van evenementen zoals Nacht van het Park, In het wild, Where w’ve met, Modular Festival en de Brandersfeesten.


Jenever
Schiedam is dé jeneverstad van Nederland waar natuurlijk de eigen gedestilleerde jenever wordt geschonken. Jenever die al eeuwenlang de hele wereld over gaat. Gemaakt van de beste ingrediënten, met recepten - strikt geheim - die generatie op generatie worden doorgegeven. Door de stilgevallen drankimport uit Frankrijk beleefde de stad gouden tijden in de achttiende en negentiende eeuw. In de hoogtijdagen waren maar liefst 364 branderijen en distilleerderijen actief in Schiedam.

Van de veertig distilleerderijen die de Tweede Wereldoorlog overleefden, bleven er een handvol over. Vandaag de dag kent de stad nog vier distilleerderijen: Nolet Distillery, Herman Jansen, De Kuyper en Onder de Boompjes.

De wereldwijde zichtbaarheid en mondiale uitstraling van de merken is waar Schiedam met recht trots op is, temeer omdat de distilleerderijen nog altijd in Schiedam gehuisvest zijn.

Via Stichting Promotie Schiedam worden geregeld rondleidingen georganiseerd. Voor wie nog meer over de ontstaansgeschiedenis van jenever wil weten is er het jenevermuseum. Het museum is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij.


Distillers District
Van jenever stad is Schiedam uitgegroeid tot “Distillers District”, zoals Schiedam internationaal steeds vaker wordt genoemd. Deze ommezwaai uit de jenever geschiedenis komt doordat er in Schiedam naast jenever ook wodka, likeuren en gin worden gedistilleerd. Verschillende bejubelde gins, zoals Bobby’s Gin, Nolet’s Gin, Loopuyt (met een hippe speak easy bar), Catz Dry Gin en Sylvius Gin komen uit Schiedam.

Gin werd door de Britten bedacht toen de handel in jenever stil lag. De receptuur is ietwat anders, maar in de basis is de drank hetzelfde. Niet zo gek dus dat het vervaardigen van gin de Schiedammers zo goed afgaat. Benieuwd hoe dit nu zo hippe drankje gedistilleerd wordt? Schiedam is dé stad bij uitstek om het verhaal achter gin te ontdekken. Kom snel langs en laat je verrassen door de schoonheid van deze stad waar je de jenever en gin nog ziet, ruikt en proeft.


Overige informatie over S’dam
Website : www.sdam.nl
Facebook : www.facebook.com/sdam