Rotterdam,
16
augustus
2016
|
16:46
Europe/Amsterdam

Schiedam is Gin City

Spannende Gin Tours tonen de oorsprong van de Schiedamse gins

Gin City wordt het tegenwoordig genoemd. Al eeuwenlang stookt men in Schiedam drank die wereldwijd gedronken wordt. Was dat vroeger vooral jenever, vandaag de dag is Schiedam ook de stad van de gin. Het ambacht van distilleren zit diep in het dna verankerd en er komen dan ook verschillende bejubelde gins vandaan, zoals Bobby’s Gin, Nolet’s Gin, Loopuyt, Catz Dry Gin en Sylvius Gin. Deze gins kom je dan ook zeker tegen tijdens de Gin Tours in Schiedam, twee verschillende tours die laten zien waar gin vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en uiteraard hoe je hem het beste drinkt.

Gin of jenever
In Schiedam ruik, proef en zie je overal jenever. In de historische binnenstad herinneren vele gebouwen aan de tijd dat Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie was. In de hoogtijdagen waren maar liefst 392 branderijen en distilleerderijen actief in Schiedam. Maar nog steeds roken de schoorstenen van tal van distilleerderijen, al maken ze tegenwoordig eveneens gin, de hippere variant op jenever. Gin werd door de Britten bedacht toen de handel in jenever stil lag. De receptuur is ietwat anders, maar in basis is de drank hetzelfde. Niet zo gek dus dat het vervaardigen van gin de Schiedammers zo goed afgaat. Het bewijs daarvan wordt geleverd tijdens twee Gin Tours die laten zien waarom Schiedam met recht Gin City mag worden genoemd.

Zo lekker is gin
De S’DAM Gin Tour vangt aan met een gin-tonic bij Café De Beurs en leidt onder meer langs het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, waar de toepasselijke tentoonstelling ‘Het begin van Gin te zien is. Door alle zintuigen te gebruiken ontdek je jouw favoriete gin-smaak. Bij Slijterij Alambic vertelt een expert alles over gin en het maken van gin-tonics, waarbij ook de garnering niet wordt overgeslagen. De tour wordt afgesloten met een culinaire proeverij waar deelnemers ervaren hoe de smaak van Schiedamse gins en luxe hapjes elkaar kunnen beïnvloeden en versterken.

Zachtjes praten
Een tikje mysterieus is de S’DAM Speakeasy Tour die naast het Nationaal Jenevermuseum Schiedam een echte speakeasy aandoet. Speakeasy’s waren Amerikaanse illegale kroegen waar men tijdens de drooglegging stiekem alcohol dronk, samenkwam om te gokken en zich uit te leven met dames van plezier. Ook in Schiedam is zo’n Speakeasy verstopt, waar de deelnemers kunnen genieten van Loopuyt Gin. De tour start bij de branderij van het Nationaal Jenever Museum Schiedam waar deelnemers een spoedcursus jenever stoken krijgen. Dan wordt er aangeklopt bij de speakeasy bar, die goed verstopt is in een monumentaal pand. De tour eindigt bij LUCAS Drinkwinkel, waar uiteraard een gin-tonic geschonken wordt.

Betaalbare fun
De Gin Tours zijn te boeken vanaf tien tot twintig personen en zijn daarmee de ideale en betaalbare activiteit voor een familiedag, een team event of een vrijgezellendag. De Speakeasy Tour is te boeken voor € 29,95 per persoon, de Gin Tour kost € 34,95 per persoon. Zo nu en dan zijn er ook plekken voor individuele gasten, die data worden op de site bekend gemaakt. Binnenkort wordt het tourprogramma uitgebreid met nog meer Gin Tours, deze zullen vermeld worden op de website van Schiedam: www.sdam.nl/gin-tours.

Overige informatie over Beleef ’t bij Loopuyt
Data : zaterdag 25 november, 13 januari, 10 februari, 17 maart en 14 april
Tijd : 15.00 tot 17.30 uur
Startlocatie : De Waag, Lange Kerkstraat 39 in Schiedam
Tickets : € 42,50 per persoon
Reserveren : verplicht
Website : www.sdam.nl/gintours

Beleef ’t bij Loopuyt gaat door bij minimaal 10 deelnemers en kent maximaal 25 deelnemers