Rotterdam,
20
december
2022
|
14:57
Europe/Amsterdam

Shirley van Beers aan het roer in de technische branche

Directeur-eigenaar bij van Beers Elektrotechniek & Service heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel

Samenvatting

Shirley van Beers is sinds december 2019 directeur-eigenaar bij van Beers Elektrotechniek & Service. Het dynamische installatiebedrijf is in de regio Rotterdam actief in de bouwsector en gespecialiseerd in elektrotechniek, service en onderhoud en beveiligingen. Onder de klantenkring bevinden zich grote bouwondernemingen, woningcorporaties en particulieren. Shirley nam het stokje over van haar vader, die het bedrijf twintig jaar lang succesvol heeft geleid. Ze is een van de weinige vrouwen aan het roer van een bedrijf in een branche waar overwegend mannen de dienst uitmaken. Meer vrouwen in de techniek? Shirley maakt zich er hard voor!

Sinds 2022 is er een wet in het leven geroepen die ervoor moet zorgen dat er een betere man-vrouw verhouding komt in de top van het bedrijfsleven. Dit geeft wel aan hoe hard het nodig is dat de helft van onze bevolking wordt vertegenwoordigd door een evenredige hoeveelheid vrouwen. Shirley laat al sinds 2019 zien dat ook een van oorsprong typisch ‘mannenbedrijf’ uitstekend geleid kan worden door een vrouw. Voordat ze haar vader opvolgde, was ze al 15 jaar werkzaam binnen van Beers Elektrotechniek & Service. Aat van Beers heeft het in twintig jaar tijd laten uitgroeien tot een gerenommeerd elektrotechnisch bedrijf, met een uitstekende reputatie in de regio groot-Rotterdam.

Shirley: “Dat ik één van de weinige vrouwen ben op deze positie in een mannenwereld heeft voor- en nadelen. Soms heb ik het gevoel dat ik me meer moet bewijzen dan mannelijke ondernemers/ collega’s in de branche. Aan de andere kant val je als vrouw direct op en word je niet snel vergeten.”

De beste school is de praktijk
Shirley studeerde Management, Economie en Recht en heeft geen technische opleiding gevolgd. Dit heeft haar echter nooit in de weg gestaan om het bedrijf uiteindelijk over te nemen. Tijdens haar afstudeeronderzoek kwam ze binnen bij Van Beers en was zo gefascineerd door de onderneming dat ze er bleef werken. De beste school is wat haar betreft de praktijk. Door lange tijd binnen verschillende onderdelen in de onderneming mee te draaien weet ze inmiddels precies hoe het in de wereld van elektrotechniek reilt en zeilt. In 2019 werd ze officieel DGA van Van Beers Elektrotechniek & Service. Vader Aat is er weliswaar helemaal uit gestapt, ze ‘gebruikt’ hem af en toe nog wel als klankbord. Onder haar leiding is er een nieuw, meer vrouwelijk, elan in het bedrijf gekomen en vaart ze haar eigen koers.

Wat niet is veranderd, is het familiegevoel. Niet alleen hebben verschillende familieleden een rol (gehad) binnen Van Beers, al het andere personeel voelt inmiddels ook als familie. En die goede mensen moet je koesteren. Daarom investeert Shirley dagelijks in het opbouwen van duurzame relaties met de mensen die het bedrijf draaiende houden. Ze vindt het belangrijk dat al het personeel een fijne en veilige werkplek heeft en profiteert van goede arbeidsvoorwaarden.

Shirley: “De medewerkers bij Van Beers hebben hart voor de zaak en werken hard voor de zaak. Ze zijn loyaal, betrokken en hebben kwaliteit; bij ons is weinig verloop in personeel. Daar ben ik trots op. Bij Van Beers hebben we veel voor elkaar en onze klanten over.”

Duurzaam ondernemen
Naast het opbouwen en onderhouden van de duurzame relaties met het personeel, is duurzaam ondernemen één van de thema’s waarop Shirley zich focust. Ze is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Ridderkerkse bedrijf Hart4Solar, specialist op het gebied van A-merk zonnepanelen, montage en service. In die projecten waar zonne-energie een rol speelt, wordt nauw samengewerkt met Hart4Solar om panden te voorzien van zonnepanelen. Inmiddels zijn er ook op het bedrijfspand van Van Beers in Berkel en Rodenrijs 150 zonnepanelen geplaatst. Daardoor kan het nu gebruikmaken van eigen, groene energie. Het verduurzamen van woningen voor particulieren en woningcorporaties is daarnaast een belangrijke pijler binnen het bedrijf. Zo worden veel sociale huurwoningen door Van Beers momenteel overgeschakeld van gas naar elektriciteit.

Kwaliteit als kernwaarde
Kwalitatief goede diensten en service leveren, optimaal communiceren en processen optimaliseren zijn de belangrijkste kernwaarden van het bedrijf. Shirley wil dat kwaliteit altijd voorop blijft staan. Om dit te monitoren en verbeteren heeft Van Beers een eigen systeem ontwikkeld. Daarmee worden de uitgevoerde diensten continu bewaakt en kan proactief worden ingegrepen als zich ergens een probleem voor doet. Eén van de grote voordelen hiervan is dat hoge herstelkosten worden voorkomen. Het verwezenlijken van dit kwaliteitssysteem heeft geleid tot bovengemiddeld positieve beoordelingen van opdrachtgevers. Een echte win-win situatie.

Blik op de toekomst
In deze turbulente tijden van hoge energieprijzen, onrust in de wereld en een schaarste aan personeel, zorgt Shirley ervoor dat Van Beers een betrouwbare partij blijft in de regio. De focus ligt niet op (omzet)groei, maar op rendement, kwaliteit en werkplezier. Shirley: “Er is momenteel veel werk voor ons vanwege de energietransitie. Wij zijn op die trein gestapt en er dagelijks druk mee. Daarnaast vind ik het belangrijk om te blijven investeren in fijne relaties, ketensamenwerkingen, automatisering, leveranciers en onze eigen medewerkers.”