26
maart
2020
|
17:14
Europe/Amsterdam

The Art of showing Art today Special 2020

De culturele en creatieve sector verbindt, helpt en inspireert

Samenvatting

Ook musea, galerijen, (dans)theaters en creatieve broedplaatsen in de culturele- en creatieve sector moeten door COVID-19 helaas de fysieke deuren gesloten houden. Gelukkig ontbreekt het de sector niet aan creativiteit en innovatie, waardoor we zien dat hier en daar de digitale deuren weer opengaan. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen dankzij een breed scala aan creatieve oplossingen en initiatieven. Voor de museumfanaat is er de virtuele tour, voor de dansfan het online streamen van voorstellingen, voor de muziekjunkie live online concerten, en voor de modecreatieveling het digitaal passen van kleding. Daarnaast leveren kunstenaars essentiële bijdragen door het naaien van mondkapjes, aanbieden van voedselpakketten en het schenken van iconische kunst als een baken van hoop. Art is love! 

Scapino ballet

De drang om met dans iets teweeg te brengen, is al sinds de oprichting in 1945 de missie van het Scapino ballet. Het idee was destijds om iets moois te creëren na moeilijke tijden en zware beproevingen. Inmiddels is het ballet een van de grootste dansgezelschappen van Nederland. Ondanks dat door COVID-19 maar liefst 23 voorstellingen voor 10.000 bezoekers zijn afgelast, danst het Scapino ballet met gelijke bevlogenheid voor de dansliefhebbers thuis. Vorige week trapte Scapino haar livestream via facebook af met de pracht voorstelling TING! Dans, circus en livemuziek van de NITS op en boven een draaiende piste. Elke maandag vanaf 20:30 zijn er artistieke, uitgesproken, eigenzinnige bijzondere dansvoorstellingen te bewonderen via de facebookpagina (https://nl-nl.facebook.com/ScapinoBalletRotterdam/).

Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het nationale museum voor fotografie en verzamelt visuele verhalen die ertoe doen. De bijzondere collectie kan nu ook thuis bewonderd worden, vanaf de bank op je laptop, mobiel of tablet. De beeldbank bevat genoeg beeldmateriaal om uren te kunnen struinen en zelfs even te vergeten dat je thuis zit.

Aanrader zijn de 16 afleveringen van korte docu’s Archive Dive. Voor deze serie halen Martijn van den Broek (hoofd collecties) en Katrin Pietsch (restaurator) bijzondere collectiestukken uit het depot. In 1 minuut wijzen ze je op details of vertellen ze het verhaal achter de foto. Ook is er de tentoonstellingsreeks ‘De collectie belicht door...’, waarin gastcuratoren een blik werpen op de rijke museumcollectie en met gekozen beelden een tentoonstelling samenstellen. Grote namen uit de Nederlandse fotografie als Bertien van Manen, Eddy Posthuma de Boer en Vincent Mentzel komen voorbij. Voor meer informatie ga naar website (https://www.nederlandsfotomuseum.nl/) Instagram (https://www.instagram.com/NLFotomuseum/), of Facebook (https://www.facebook.com/nederlandsfotomuseum).

Kersgallery

Veel thuis zijn betekent over het algemeen veel naar dezelfde muren kijken. Voor kunstliefhebbers en -bezitters betekent dit naar dezelfde kunst kijken. En naar mooie kunst op zoek gaan is momenteel niet zo eenvoudig. Kersgallery, een toonaangevende galerij op het gebied van hedendaagse kunst in Nederland, biedt een kunstzinnige oplossing aan de thuiszitter. De galerie vertegenwoordigt museale kunstenaars zoals Marc Mulders, Raquel van Haver, David Bade en Kim Dorland.

Normaal gesproken is de galerij te vinden op internationale kunstbeurzen en zijn er grote openingen van exposities in de galerie. Nu adviseert de eigenaresse van Kersgallery, Annelien Kers, hedendaagse kunst op basis van de foto’s van ruimtes en persoonlijke voorkeuren. Naast een korting van 10% op alle werken, komt Kersgallery vervolgens de kunst ook kosteloos leveren en installeren, uiteraard met inachtneming van de veiligheids- en hygiëne voorschriften. Kunst hoort natuurlijk wel gevoeld en ervaren te worden, dus Kersgallery hanteert een bedenktijd van twee weken. Voor bestellingen, vragen of meer informatie bezoek de website https://kersgallery.com/ of mail naar annelienkergallery@gmail.com.

Studio PMS

Studio PMS is een Utrechts digitaal modecollectief, opgericht door Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder. Zij zijn continu op zoek naar creatieve, innovatieve en duurzame manieren om mode te communiceren. Missie is om de mode-industrie minder hiërarchisch, conservatief en passief ten opzichte van haar publiek te maken. Studio PMS werkte bijvoorbeeld al samen met Burberry en Adidas, waarbij PMS gebruik maakte van 3d modeling, virtual reality, animaties en augmented reality.

Juist nu de disruptieve gevolgen van COVID-19 duidelijker worden, is de behoefte aan een andere aanpak in de mode dringender dan ooit. Daarom lanceert PMS ‘’Sense of Prescence’’, dat digitale photoshoots aanbiedt voor ontwerpers, influencers en modellen die door de maatregelen geen fysieke shoots meer kunnen houden. Dit alles kan plaatsvinden zonder fysiek contact én zonder de aarde te beschadigen. Studio PMS pleit voor creativiteit in tijden van afstand en onzekerheid. Suzanne: “zeker in onstuimige tijden als deze is het aan de creatieven om hun nek uit te steken.” Met deze actie onderstreept PMS haar doel om tactiliteit en de digitale wereld te herdefiniëren en welke mogelijkheden dit zou kunnen hebben voor de industrie. Voor meer informatie mail naar info@studiopms.nl of ga naar de instagram account https://www.instagram.com/studio_pms/?hl=nl.

AVL Mundo

Kunstenaar Joep van Lieshout werkt al jaren in zijn atelier in Rotterdam en creëert bijzondere, grensverleggende driedimensionale kunst: zijn werk varieert van machines tot meubels, van installaties tot ontwerpen voor utopische en dystopische steden. In 2008 richtte hij Stichting AVL Mundo op, dat als belangrijke taak het ondersteunen van jonge veelbelovende kunstenaars op zich heeft genomen. Een bijzondere bezienswaardigheid is de beeldentuin bij AVL Mundo. Terwijl met inachtneming van de gepaste 1,5 meter afstand de beeldentuin nog open is voor wandelingen, werkt AVL Mundo momenteel ook aan een virtual tour zodat de mensen in quarantaine ook van de kunst kunnen genieten.

Voor kunstliefhebbers die graag langer kijken naar een van Lieshout’s creaties is er een korte film geproduceerd van zijn laatste werk Pendulum, normaliter te bezoeken in expositieruimte de Kathedraal bij AVL Mundo. Pendulum is een enorme, mechanische klok gedreven door een slingerende pendule. Terwijl de wijzers van de klok hoorbaar tikken wordt ‘het einde van alles’ ingeluid wat tegelijkertijd tot ‘het begin van alles’ leidt. Het staat symbool voor een oneindige cyclus van destructie en creatie, een proces dat onze constante zoektocht naar utopie zo karakteriseert. Hou de website in de gaten voor meer informatie (www.avlmundo.org).

Performance artist Doreen van der Meer

Dat de culturele sector grotendeels stil ligt, weerhoudt kunstenares Doreen van der Meer er niet van bezig te blijven. Doreen is een all-round kunstenares; naast performance artist schildert ze, is ze art director, kostuumontwerper en DJ. Nu kan ze ook heldin toevoegen aan dat lijstje. Door een groot tekort aan mondkapjes in ziekenhuizen en huisartspraktijken, worden de mondkapjes niet meer geleverd aan zorginstellingen en verpleegtehuizen.

Doreen besloot vanuit haar woonkamer in Rotterdam-Delftshaven mondkapjes te naaien, om zo toch iets bij te dragen. Het zijn stoffen mondkapjes waar je een filter in kan doen met ijzerdraad erin zodat je ze goed kan afsluiten. De mondkapjes zijn niet van dezelfde kwaliteit als wegwerpmondkapjes, maar hebben met filter tot 90% dezelfde kwaliteit als de wegwerpmondkapjes. Inmiddels is de vraag geëxplodeerd, en is Doreen dagen achtereen van 05:00 uur 's ochtends tot 23:00 's avonds met hulp van haar zus bezig met naaien.

Mothership

Mothership is een begrip in de kunstwereld dat staat voor inspiratie en verwondering met lef. Mothership wil iedereen de waarde van kunst laten ervaren en werkt daarom in binnen- en buitenland aan iconische projecten die de publieke ruimte verrijken met bijzondere belevingen voor iedereen. Nu dat door COVID-19 projecten en evenementen worden afgelast wil Mothership een bijzonder project doorzetten: het verlichten van de Rotterdamse brandgrens op 14 mei. Oprichter van Mothership Jeroen Everaert: “Dit project moet mensen weer vertrouwen in de toekomst geven”. Het lichtkunstwerk de brandgrens werd al in 2007 al tot uitvoering gebracht en zal dit jaar worden herhaald om de verwoesting van de stad in mei 1940 te herdenken.

De brandgrens wordt belichaamd door 128 gigantische schijnwerpers die langs de 12 kilometer lange route door de stad worden geplaatst. Terwijl zij hun schijnsel op wolkendek werpen zal een muziekstuk klinken dat door het Rotterdams Philharmonisch orkest is gecomponeerd en opgenomen. De financiering van het project is bijna rond. Mothership hoopt dat Rotterdammers 14 mei weer de straat op kunnen om hiervan te genieten, en anders is het mooi te zien vanuit raam, balkon of tuin. Voor de website van Mothership ga naar https://www.enterthemothership.com/.

Club Atelier

Club Atelier Amsterdam biedt in samenwerking met haar partners drie bijzondere initiatieven aan: een live streaming van dance en muziek concerten, een drive-in bioscoop, en voedselpakketten. De voormalige Sodafabriek in Amsterdam is verbouwd en was klaar om open te gaan als Club Atelier, een creatieve hub voor cultuur, werk, evenementen en sport. De opening is uitgesteld, dus focust de organisatie op wat wél kan. Alle initiatieven zijn gratis, maar aan de streaming is een goede doelen actie gekoppeld waaraan gedoneerd kan worden via www.club-atelier.com. Met de opbrengsten van alle donaties wil Club Atelier zodra de zon weer schijnt en het virus voorbij is, alle helden en heldinnen binnen de cruciale beroepsgroepen bedanken door een benefiet festival te organiseren op het museumplein voor 50.000 man voor alle leeftijden met muziek, sport en spel: www.heroes-fight-against-corona-festival.com! Voor updates en links naar live streams raadpleeg Instagram (https://www.instagram.com/club_atelier_amsterdam/) en facebook (https://www.facebook.com/Club.Atelier.Amsterdam/)