Rotterdam,
03
december
2019
|
15:32
Europe/Amsterdam

The New Current biedt ruimte voor experimenteel werk in voormalige parkeergarage

Nieuwe makers presenteren locatie specifieke werken tijdens Art Rotterdam Week

Samenvatting

Jong talent krijgt bij The New Current de mogelijkheid om nieuw, experimenteel en site specific werk te maken en te tonen. Een voormalige parkeergarage in het Rotterdamse industriegebied Spaanse Polder biedt makers letterlijk de ruimte tijdens de Art Rotterdam Week, van 4 t/m 9 februari 2020. 

Meeslepende werken in grote ruimte
In de tentoonstelling bevragen kunstenaars de ruimte tussen menselijke ervaringen en digitale technologieën, die zich steeds verder van onze natuurlijke werkelijkheid lijken te verwijderen. Op een oppervlakte van 2.000 m2 krijgen de makers tijdens Art Rotterdam Week letterlijk de ruimte om site specific en geheel nieuw werk te exposeren, gemaakt in opdracht van The New Current. Met deze grote, non-commerciële tentoonstelling krijgen kunstenaars zo de uitzonderlijke kans om groot en meeslepend werk te maken en zichzelf te presenteren.

Freerk Wilbers
Zo creëert kunstenaar Freerk Wilbers voor de expositie een levensgrote mobiel die wordt aangedreven door een motor, geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898 - 1976). Volgens eigen zeggen geeft Freerks werk als kunstenaar hem een nieuwe waardering voor mechanica en constructies. In Guangzhou, China werkt hij momenteel aan een speciale, geïntegreerde motor die zijn mobielen zal aandrijven. De menselijke waarneming staat bij dit werk centraal. Door toepassing van veranderlijke bewegingen speelt het mobiel met de verwachtingspatronen van de menselijke geest.

Quinda Verheul
Meerdere kunstenaars grijpen de kans om de toeschouwer onderdeel te maken van hun werk. De Rotterdamse kunstenares Quinda Verheul maakt in opdracht van The New Current een installatie met als thema ‘verbogen realiteit’, waarbij een rol is weggelegd voor het publiek. Verheul gebruikt daarvoor spiegels die als natuurlijk element de illusie van oneindigheid creëren. Verheul ontwikkelde haar overwegend autonome praktijk na afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, haar werk in Berlijn voor de designstudio van Hella Jongerius en verschillende residenties in Marokko, Indonesië en bij B.A.D. in Rotterdam.

Nikki Hock
Ook Nikki Hock presenteert voor The New Current een nieuwe, interactieve installatie. Met gebruik van licht en rook creëert hij voor de toeschouwer een meespelende ervaring. Hock studeerde af in de richting mime aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ruimtelijkheid en de perceptie van het publiek zijn belangrijke onderdelen in zijn werk. Zo draaide zijn installatie YYOY (die hij presenteerde bij EYE Filmmuseum en GLOW in Eindhoven en waarvoor hij de N8 award won) om het gevoel van angst, gecreëerd door een opzwepende combinatie van licht, geluid en performance. De veelbelovende kunstenaar sleepte in 2014 de 3Package Deal in de wacht, een ontwikkelsubsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Federico Murgia
Ook bij Federico Murgia staat licht en geluid centraal. De van oorsprong Italiaanse kunstenaar benadert de elementen op een meer wetenschappelijke manier. De kunstenaar startte zijn carrière aan de opleiding Grafic Arts in Bologna en behaalde daarna zijn master in ‘Interactieve media and environments’ aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tijdens The New Current presenteert hij de locatie specifieke installatie Timesless waterfall, waar door licht, geluid en het rondpompen van water de illusie wordt gewekt van natuurlijke patronen en fenomenen binnen een gecontroleerde omgeving.

In totaal presenteert de tentoonstelling zo’n twintig werken van jonge, in Nederland praktiserende makers. Aanvullend vinden er dagelijks performances plaats rondom het thema van de tentoonstelling. De officiële opening is op dinsdag 4 februari van 19:00 tot 22:00 uur.

Boilerplate

The New Current op Art Rotterdam Week
Datum: 4 t/m 9 februari 2020
Openingsevenement: 4 februari van 19.00 – 22.00 uur
Adres: Vlaardingweg 60, Rotterdam
Toegang: Gratis


Meer informatie over The New Current
Website: www.thenewcurrent.nl
Email: inger@thenewcurrent.nl
Tel: 06-37292241
Facebook: https://www.facebook.com/Thenewcurrentplatform/
Instagram: https://www.instagram.com/the_new_current/