Amsterdam,
07
juli
2022
|
15:21
Europe/Amsterdam

Theaterregisseur Anne Maike Mertens maakt haar debuut in de grote zaal

Met de multidisciplinaire voorstelling On All Things Earth

Samenvatting

"In dit verhaal geen hoofdrollen" - theaterregisseur Anne Maike Mertens (38) maakt, in samenwerking met schrijver Han van Wieringen (40), haar debuut in de grote theaterzaal. Geïnspireerd op het werk van wetenschapsfilosoof Donna Haraway, en als vervolg op de eerder goed ontvangen digitale voorstelling Untitled_2021, zetten de makers de multidisciplinaire theatervoorstelling On All Things Earth neer: een visueel concert waarin de mens haar bekende wereld verlaat en de verbinding onderzoekt met alle aardse dingen. Vanaf 19 september te zien door het hele land.

De stap naar de grote zaal

Anne Maike Mertens, artistiek leider en theaterregisseur bij Nineties, zet met de voorstelling On All Things Earth de stap naar de grote theaterzaal. Een avontuurlijke stap in het Nederlandse theaterlandschap, waar maar weinig ruimte is voor makers om door te groeien. In de huidige tijd zijn theaters behouden in het programmeren van ‘onbekende’ namen. Mertens en van Wieringen bundelen met deze multidisciplinaire voorstelling hun krachten en zetten de deuren weer iets verder open voor vrouwelijke-makers.

Anne Maike

Regisseur Anne Maike Mertens

"In de voorstelling On All Things Earth zoek ik naar een manier hoe wij als mensen naar onszelf kunnen kijken als onderdeel van het grotere geheel. De lijfelijke aanwezigheid van de acteur, de muziek en het digitale videoscherm als gelijke grootheden: in dit verhaal geen hoofdrollen."

 

Nieuwe narratieven die reflecteren op onze huidige tijdgeest

Mertens en van Wieringen laten zich in On All Things Earth inspireren door het werk van wetenschapsfilosoof Donna Haraway, met name de kerngedachte in het werk Staying with the Trouble, waarin zij oproept tot het vertellen van verhalen die alternatieve perspectieven bieden op het leven op onze beschadigde planeet. In het midden van een spiraal van ecologische verwoesting zoeken de makers, op het grote theaterpodium, naar manieren om nieuwe relaties met de aarde en al haar bewoners aan te gaan.

Han

Vervolg op Untitled_2021

On All Things Earth is een verdere uitwerking van de volledig digitale, en alom geprezen voorstelling Untitled_2021. “Schrijver Han van Wieringen maakt met zijn toneeltekst op ontroerende wijze de nietigheid van de mens tastbaar. Zowel in zijn tekst als in de performance van Yannick Noomen staat het zoeken centraal, het weifelend tasten in een onbekende omgeving, ver weg van de menselijke comfortzone", aldus Marijn Lems, die de voorstelling 4 sterren gaf in de NRC.

Een muzikale en meditatieve trip

On All Things Earth is een beeldende muzikale voorstelling waar digitale videokunst samenkomt met tekst, spel, live camerabeelden, gestileerde scenografie en live muziek. Een multidisciplinair verhaal waarin wordt ingezoomd op de alomtegenwoordige verbindingen tussen natuur en cultuur, mens en dier, technologie en biologie, hart en hoofd, digitaal en analoog. Vanuit een oneindige virtuele database van alle aardse dingen, ontvouwt zich een verhaal waar de mens niet langer de hoofdrol speelt. Acteur Yannick Noomen neemt je mee op reis, die speels is vormgegeven door videokunstenaar Noralie van den Eijnde met video en animatie. De muzikale en meditatieve trip wordt ondersteund door een live soundscape van componist en percussionist Frank Rosaly.

Portret Yannick

Acteur Yannick Noomen

Er zit een spannende contradictie in deze rol. Als enige acteur op het toneel heb je al snel de hoofdrol, terwijl ik zo overtuigend mogelijk een verhaal probeer te brengen waarin de mens juist niet centraal staat. Het is voor mij een goeie oefening m’n ego aan de kant te zetten.”

 

Over theatercollectief Nineties Productions

In een poging de huidige tijd iets minder ongrijpbaar te maken maakt Nineties theater. Ze verzamelen nieuwe perspectieven op onze altijd in beweging zijnde wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Voorstellingen van Nineties zijn scherpzinnig en eigentijds, spelend met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance. Altijd op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, maakt Nineties voorstellingen zowel in de zaal als op locatie, offline en online, voor volle tribunes en intieme groepen, omgeven door koud beton of rood fluweel en meanderend tussen highbrow- en popcultuur.

Sinds de oprichting in 2013 zijn er inmiddels meer dan 18 producties gemaakt en gespeeld in binnen- en buitenland. Nineties ontving in 2017 de BNG Nieuwe Theatermakersprijs (Untitled, 2017), in 2019 de publieksprijs (Merkel) en gooide afgelopen twee (covid-19) jaren hoge ogen met de ontwikkeling en experimenten van live online theatervoorstellingen als Memento Mori en Untitled_2021. Nineties wordt sinds 2021 structureel gesteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten.

download
Campagnevideo