Rotterdam,
20
januari
2022
|
10:05
Europe/Amsterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum opent ondanks restricties

Botanische tuin pleit voor heropening om bezoekers te laten bewegen in de natuur

Samenvatting

Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam opent a.s. zaterdag ondanks de restricties haar deuren, waarmee zij pleiten voor de heropening van alle botanische tuinen. Trompenburg is net als ieder park en bos een buitenruimte waar iedereen welkom is en moet kunnen genieten van de natuur. De overheid adviseert om voldoende te bewegen en naar buiten te gaan om gezond te blijven, wat juist bij Trompenburg goed en veilig mogelijk is. Met deze openingsdag wil Trompenburg een boodschap overbrengen aan De Rijksoverheid en aantonen dat botanische tuinen net als kinderboerderijen, speeltuinen, en buitensport locaties ook veilig en verantwoord open kunnen. Op dit moment wordt Trompenburg primair gezien als doorstroomlocatie, waardoor zij sinds de eerste lockdown in 2020 al ruim 10 maanden gesloten zijn geweest. Dit terwijl de botanische tuin geen subsidie krijgt en volledig afhankelijk is van inkomsten vanuit entree, de winkel en het horecagedeelte om de tuin in stand te houden.

Speurtocht door de botanische tuinen
Aanstaande zaterdag opent Trompenburg van 10:00 tot 16:00, waarbij wandelaars een speurtocht meekrijgen die is afgestemd op leeftijd. Dit met een knipoog naar speeltuinen en kinderboerderijen, die afgelopen lockdowns wél gewoon open geweest doordat zij in de landelijke wetgeving als uitzondering zijn opgenomen. Hetzelfde geldt voor Landgoederen in het kader van de Natuurschoonwet 1928, waar Trompenburg ook onder valt. Trompenburg hanteert zaterdag haar Covid-protocol, waardoor online reserveren van een tijdslot verplicht is. Veiliger wandelen kan bijna niet! Bij het horecagedeelte kan er uitsluitend worden afgehaald en de winkel is geopend met een maximaal aantal klanten en verplicht dragen van een mondkapje. Het bestuur van de Nederlandse Botanische Tuinen Vereniging steunt de actie en mogelijk openen daarom meer Botanische Tuinen aanstaande zaterdag de deuren. Enkele gemeenten hebben de opening van verschillende botanische tuinen namelijk wel al eerder toegestaan.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg vond ongeveer 200 jaar geleden plaats. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie.