Rotterdam,
10
maart
2022
|
10:45
Europe/Amsterdam

Vet(te) planten en kekke cactussen bij Trompenburg

Trompenburg organiseert prikkelend Cactusfestival op 26 en 27 maart

Samenvatting

Trompenburg Tuinen & Arboretum organiseert op 26 en 27 maart een Cactusfestival in de prachtige botanische tuin aan de rand van het Rotterdamse centrum. Het gehele weekend staat in het teken van ‘succulenten’, de verzamelnaam van vetplanten waaronder cactussen en aanverwanten zoals vleesetende planten. Er worden verschillende cactus workshops, rondleidingen en lezingen gehouden in en om de woestijnkas en er is een expositie van de unieke collectie ‘Levende steentjes’ van Trompenburg. Ook is er een minimarkt waar kwekers hun succulenten en andere leuke items verkopen en er geheel in het thema gegeten kan worden bij een Mexicaanse Foodtruck. Extra handig: heb je een eigen cactus of andere vetplant waar het niet goed mee gaat? Dr. Cactus houdt het gehele weekend spreekuur!

Festival voor Cactus liefhebbers
Wie is er geen fan van tegenwoordig: cactussen en vetplanten zijn in elk huishouden te vinden. Naast dat ze perfect staan bij bohemian-, retro- of industriële interieurs, zijn ze ook nog eens voor (bijna) iedereen zonder groene vingers in leven te houden. Tijdens het Cactusfestival staan deze succulenten uit de Woestijnkas bij Trompenburg in de hoofdrol, waarbij bezoekers meer kunnen leren over het verzorgen van hun dierbare plantjes. Er worden verschillende workshops, rondleidingen, lezingen en een expositie gehouden. Daarnaast kunnen bezoekers gezellig struinen over de minimarkt waar kwekers hun bijzondere cactussen, vetplanten en zelfs vleesetende planten verkopen. Ook kunnen zij op de markt terecht voor bloempotten en andere leuke (cadeau)artikelen.

Minimarkt Line-up 
Op de minimarkt zijn verschillende stands te vinden, waaronder de Nederlandse Vereniging Succulenta, die al sinds 1919 dé vereniging is voor liefhebbers van cactussen en andere vetplanten. Ook SYBotanicA heeft een eigen stand, waar je naast planten ook speciale aarde en componenten als mos, perliet, schors en grind, terrariums vindt. Verder zullen Sjaan Storsbergen en Wouter Noordeloos aanwezig zijn om  hun bijzondere collectie vetplanten, cactussen en vleesetende planten aan te bieden. Om het Zuid-Amerikaanse gevoel compleet te maken zullen er bij de Mexicaanse ‘Esa’s Nacho’s’ foodtruck heerlijke nacho’s, burritos en maissoep verkrijgbaar zijn.

Workshops & rondleidingen
Tijdens het Cactusfestival zijn er verschillende activiteiten te doen. Er wordt een lezing gehouden over het houden en verzorgen van (winterharde) succulenten in je tuin en er is een expositie te zien van de unieke collectie ‘Levende steentjes’ van Trompenburg. Tijdens de workshop ‘Cactus trekken’ leren deelnemers onder begeleiding van de deskundige ‘cactusmannen’ hoe zij zelf een succulent kunnen stekken. Vanuit Trompenburg krijgen zij een cactus, die na afloop mee naar huis mag. Tijdens de workshop delen de cactusmannen van Trompenburg hun tips en tricks over een juiste manier van water geven, welke sierpotten wel of niet geschikt zijn etc. Daarnaast zullen er rondleidingen plaatsvinden waarbij de cactusmannen deelnemers mee op pad nemen door de woestijnkas van Trompenburg. Zij gidsen bezoekers langs de verschillende werelddelen die de moederlanden vormen van de vele succulenten. Je reist langs o.a. Zuid-Amerika en Zuid-Afrika en ontdekt bijzondere varianten zoals de ‘Princess of the night’ en de levende steentjes. Misschien vertellen ze het verhaal van de cactus die de oorlog overleefde of laten ze de ruim 100 jaar oude agave zien.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg vond ongeveer 200 jaar geleden plaats. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het is sinds enkele jaren bovendien een geregistreerd museum, Rotterdams Monument en dus hét groene museum van Rotterdam.