Rotterdam,
16
maart
2023
|
13:47
Europe/Amsterdam

Vier het bloeiseizoen in de tuinen van Trompenburg

De lente wordt feestelijk afgetrapt bij Trompenburg met een lentefestival voor jong en oud

Samenvatting

Het voorjaar moet gevierd worden, zo vinden ze bij Trompenburg. Daarom is er het hele voorjaar lang van alles te beleven in de groene oase in hartje Rotterdam. De voorjaarsprogrammering van Trompenburg Tuinen & Arboretum wordt dit jaar feestelijk afgetrapt met het Lentefestival op zondag 2 april. Een festival voor jong en oud, dat volledig in het thema staat van groeien en bloeien. Iedereen is welkom om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft en samen de lente te verwelkomen. Plantenmarkten, rustgevende wandelingen en neerstrijken op het terras om eindeloos te ontspannen midden in het groen. Trompenburg is komend voorjaar sowieso dé plek om de zonnige dagen te spenderen. Daarnaast staat er in de tuinen het gehele voorjaar van alles volop in bloei en kleurt de tuin in prachtige voorjaarstinten. Nu is het perfecte moment voor een bezoek voor iedereen die houdt van sneeuwklokjes en krokussen, maar ook de all time favourite bloesem komt er bijna aan! Iedereen die van tulpen, narcissen en magnolia’s houdt, kan eveneens zijn hart ophalen. Het is nog heel even wachten, maar over een aantal weken staan deze publieksfavorieten volop in bloei en zijn ze allemaal te bewonderen.

Bloeiseizoen in Trompenburg
Het hele voorjaar lang is Trompenburg de place to be voor iedereen die vrolijk wordt van kleurrijke voorjaarsbloeiers. En eerlijk is eerlijk, wie wordt dit nu niet? Naast de vele voorjaarsactiviteiten die Trompenburg organiseert, zijn de tuinen elke dag een hele fijne plek om even terug te trekken uit de drukke stad. Zeker in het voorjaar. Vanaf april staan er namelijk meer dan 700 soorten rododendrons volop in bloei in allerlei kleuren, soorten en maten. Een unieke ervaring die je enkel bij Trompenburg kan evenaren. Een kleurrijk alternatief voor de Keukenhof als je de lente als Rotterdammer dichter bij huis wilt ervaren.

Niet alleen is een bezoek aan Trompenburg aan te raden voor iedereen die houdt van de rust die deze groene oase met zich meebrengt, ook voor horeca liefhebbers is het de perfecte spot in hartje Kralingen. De terrassen van Theehuis 'De Uithoek' en het Tuincafé zijn beide heerlijke, écht Rotterdamse hotspots waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje tussen de vrolijke voorjaarsbloeiers. Dat is nog eens uniek ‘terrassen’.

Verwelkom het voorjaar tijdens het Lentefestival 
De start van het bloeiseizoen wordt op zondag 2 april in Trompenburg afgetrapt met het Lentefestival. Samen met alle bezoekers verwelkomt het park graag de lente onder het genot van feestelijke activiteiten. Zo is er een levende expositie van planten en dieren. Hierin kunnen bezoekers van het park de groeiwijze van bloembollen volgen, maar ook kleurrijke wandelende takken én bladeren verwonderen. De terrassen zijn geopend voor koffie of thee, taart en lunch en zijn er kramen van lokale ondernemers en kwekers waar frisse voorjaarsplanten en mooie boeketten gescoord kunnen worden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zij kunnen hun tuinman-diploma behalen door een parcours af te leggen. Het festival vindt plaats van 11:00 tot 16:00 uur en iedereen is welkom tegen de normale entreeprijzen voor de tuin. Iedereen met een Museumkaart, Rotterdampas en Trompenburg jaarwandelkaart profiteert van gratis toegang. 

Bijzondere planten adopteren 
Elk jaar start het Trompenburg-zaaigenootschap in Februari met het opkweken van bijzondere eenjarige plantjes. Zo ook dit jaar. De (vrijwillige) groene vakvrouwen hebben ruim 60 verschillende soorten bloemen en eetbare plantjes gezaaid en maandenlang verzorgd, verspeend en verpot. Dit harde werk en lange wachten wordt beloond: vanaf eind april zijn de plantjes klaar om geadopteerd te worden door een leuke eigenaar. Traditiegetrouw verkoopt Trompenburg al deze unieke, eenjarige plantjes. Wees er snel bij, want op is op.. De verkoop van de eenjarigen vindt plaats op 30 april van 10:00 tot 17:00 uur.  

Bezoek de Plantenmarkt
Op 6 en 7 mei organiseert Trompenburg een plantenmarkt: dé leukste en grootste van Rotterdam! Er is een kramenroute door een gedeelte van de tuin waar meerdere, gespecialiseerde kwekers hun bijzondere (en vaak biologische) planten aanbieden. Hier is van alles te koop: van vaste planten tot struikjes en van bloembollen tot cactussen. Er is voor iedere plantenliefhebber wat te vinden. Uiteraard staan de kwekers ook klaar met adviezen over de planten, het onderhoud en overige tips voor beplanting in eigen tuin. Daarnaast is er op de markt kwalitatief tuingereedschap, tuindecoratie, honing en andere cadeauartikelen te koop. Na het shoppen, kunnen bezoekers aanschuiven op de terrassen voor koffie/thee, taart en lunches onder het genot van live muziek. Ook voor kinderen is er tijdens deze dagen genoeg vertier. Er worden verschillende, leuke activiteiten georganiseerd. Voor de Plantenmarkt gelden tevens normale entreeprijzen.

Over Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin is 8 hectare groot en ligt in de Rotterdamse wijk Kralingen, aan de rand van het centrum. In ieder seizoen is de tuin open voor bezoekers. De eerste aanleg vond ongeveer 200 jaar geleden plaats. Trompenburg is van grote waarde op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorie. Het is sinds enkele jaren bovendien een geregistreerd museum, Rotterdams Monument en dus hét groene museum van Rotterdam.