Rotterdam,
08
september
2022
|
14:27
Europe/Amsterdam

Zet je opa en oma in het zonnetje op Grootouderdag

Samenvatting

Alle grootouders verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Eigenlijk verdienen ze dit iedere dag, maar net een beetje extra op de eerste zondag van oktober. We vieren dan namelijk Grootouderdag! Een dag waarop je opa’s en oma’s laat weten dat je aan ze denkt. Verras je grootouders met een mooi bloemetje om ze te bedanken voor alles wat ze voor je doen of altijd voor je hebben gedaan.  

Wat is Grootouderdag? 
Op zondag 2 oktober 2022, de eerste zondag van oktober vieren we Grootouderdag. Deze dag is uitgeroepen tot Nationale feestdag en wordt ook gevierd in de ‘Week tegen Eenzaamheid’. Het verbinden van generaties staat op deze zondag centraal. Grootouderdag komt uit Italië en begon in 1997 op basisscholen als educatief project met planten en bloemen. Uiteindelijk werd deze dag in 2005 officieel erkend in Italië. Gelukkig krijgt Grootouderdag nu ook een podium in andere landen. 

Bloemen: het symbool van Grootouderdag
Bezorg liefde bij je grootouders met een mooi bloemetje. Bloemen zijn het symbool van Grootouderdag en ieder jaar wordt een andere bloem gekozen. Dit jaar staat de gerbera symbool omdat deze een liefdevolle uitstraling heeft. Verras je opa en oma met een mooi boeket gekleurde germini’s. Een bos bloemen fleurt niet alleen het huis, maar ook het humeur op. Er is niets fijner dan je opa of oma met en glimlach zien, toch?! Hier worden ze sowieso ontzettend blij van! 

Waarom grootouders zo fijn zijn
Opa’s en oma’s maken meestal alle tijd voor je vrij en genieten hier volop van. Misschien hebben ze vroeger vaak opgepast en dat was niet alleen fijn voor jou, maak ook voor je ouders! Wie kunnen er betere kopjes thee zetten dan oma en met wie kun je gezelliger kletsen dan met opa? Misschien zit je er niet altijd op te wachten als er weer een verhaal van vroeger wordt verteld, maar zij zijn wel degene die je dingen bijbrengen en ervoor zorgen dat er geen kennis of verhalen verloren gaan. 

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat een goede relatie tussen jou en je grootouders de kans op depressie doet verminderen? Nog een reden dus dat we dankbaar mogen zijn voor onze opa’s en oma’s. 

Eenzaamheid bij ouderen
Tegenwoordig zijn we allemaal druk met ons dagelijks leven en hebben we niet altijd zin of tijd om bij onze grootouders langs te gaan. Misschien is je opa of oma wel alleen, en dan kunnen ze zich soms best heel eenzaam voelen.

Niet alleen bij grootouders kan eenzaamheid een rol spelen. Ook ouderen in verzorgingstehuizen of mensen zoals je oudere buurman kunnen zich alleen voelen. Maak ook eens tijd voor deze mensen. Laat samen de hond uit, speel een potje rummikub of maak gewoon een gezellig praatje. Door eigenlijk iets heel kleins te doen, maak je niet alleen deze persoon blij, maar zelf hou je er ook een goed gevoel aan over! 

Wat kun je op een kaartje schrijven voor je grootouders? 
Grootouderdag is natuurlijk een goed moment om te laten weten dat je aan ze denkt. Je kunt dit doen met een lief kaartje. Maar wat schrijf je op zo’n kaartje voor opa en oma?

·         Als er iemand is op wie ik altijd kan rekenen, bent u het wel. Bedankt voor alles.

·         Bedankt voor alles. Zonder u was ik niet geworden wie ik nu ben.

·         Love is the greatest gift that one generation can leave to another.

·         Bedankt voor alle wijze woorden, ze zijn vaak zo waar. Al uw lieve en leuke dingen, geven glans aan ieder jaar.

·         Het maakt niet uit wat mama/papa zegt, van oma/opa mag het toch wel! Bedankt voor alles.

·         Grootouders zijn ouders met een gouden randje!


Grootouders zijn geweldige mensen en daarom is Grootouderdag het perfect momenten om ze te verrassen met een kaart en een bloemetje. Vertel je opa en oma hoe blij je met ze bent en maak tijd om samen te zijn en om mooie verhalen met elkaar te delen. 

Over Hallmark
Hallmark is in 1910 opgericht in Amerika door Joyce C. Hall. De destijds 18-jarige Joyce was er van overtuigd dat mensen een diepgeworteld verlangen hebben naar echte sociale contacten. De wenskaart is het ideale middel om daar invulling aan te geven. Die boodschap werd overgebracht op drogisterijen en cadeauwinkels en daarmee verkocht Hallmark in rap tempo schoenendozen vol wenskaarten. Nu, ruim 100 jaar verder, helpt Hallmark mensen nog steeds bij het versterken van waardevolle relaties, en is Hallmark uitgegroeid tot een internationaal merk. Van wenskaarten tot cadeau artikelen; Hallmark is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen en in ruim 30 talen. Televisiezenders in de USA en het eigen crea merk Crayola maken van Hallmark een iconisch bedrijf dat zich focust op de toekomst en het maken van echt contact.