Rotterdam,
15
maart
2023
|
13:25
Europe/Amsterdam

Centrale tentoonstelling SUBJECT: TRANSITION t/m 10 april te zien bij Baanhof Rotterdam

Voor het Art Weekend XL presenteren 30 kunstruimtes gezamenlijk een show gecureerd door Anna Buyvid

Samenvatting

Ter gelegenheid van het Art Weekend XL van 17 t/m 19 maart presenteren 30 kunstruimtes de gezamenlijke show SUBJECT: TRANSITION bij Baanhof Rotterdam. Curator Anna Buyvid onderzoekt het concept van overgang, transities: “Waar anders, als niet in Rotterdam, om na te denken over transitie? Op een plek die voor veel mensen het startpunt voor verandering is geweest. In een stad waar de wind zo sterk is, waar je plannen in een oogwenk veranderen.” De press preview van de tentoonstelling zal op donderdag 16 maart plaatsvinden van 18:00-20:00 uur bij Baanhof. Met werk van o.a. Kamagurka, Jennifer Tee, Jeroen Koolhaas, Natalia Grezina, Petra Laaper, Ben Schot, Isabelle Borges, Alli Coates & Signe Pierce, Veronika Babayan, Nicola Unger, Gerco de Ruijter en Laan Irodjojo.

SUBJECT: TRANSITION

Als je in Rotterdam woont, ben je, zoals in het lied van David Bowie, altijd ‘Let the wind blow through your heart, For wild is de wind' altijd klaar voor veranderingen. Buyvid wilde een ruimte te creëren voor een discussie in de context van de stad Rotterdam en haar geschiedenis en hoe dit zich weer verhoudt tot de toekomst.” Juist nu bevinden we ons in een tijd die sterk gedefinieerd wordt door het fenomeen ‘transities’: sociaal, cultureel, politiek, ecologisch. Hoe gaan kunstenaars om met deze transitie(s)? “Cognitief en emotioneel zoeken we naar stabiliteit in onze identiteit. We zien onszelf doorgaan met een reeks kenmerken of eigenschappen die anderen en wijzelf in de loop van de tijd kunnen herkennen. Naarmate dingen veranderen, zet dit druk op wie we zijn” – zoals Dr. Todd Mei zei in zijn “Omgaan met verandering en transitie”. Kunstenaars waren altijd gevoelig voor veranderingen; sommigen konden er zelfs op anticiperen. En deze tentoonstelling wil dat demonstreren.

 

Baanhof als transistor

Baanhof als locatie voor de tentoonstelling is in vele opzichten een reflectie van het gedachtegoed van ‘transitie’. Het unieke gebouw van Baanhof, uit de jaren 40, diende voorheen als elektriciteitsstation voor het centrale tram- en metrosysteem van het centrum van Rotterdam. Na 30 jaar lang buiten gebruik te zijn geweest, is het van binnen gerenoveerd en weer in gebruik genomen door Studio Robert van Oosterom. Het pand heeft verschillende verdiepingen met allen een eigen karakter en functie. De tentoonstelling geeft Baanhof een nieuwe (elektrische) lading: Buyvid ziet kunst als een hernieuwbare energiebron, en impulsen in de kunst zijn verwant aan elektrische impulsen. Zo krijgt Baanhof een geheel nieuwe vorm van elektriciteit, waardoor een uitwisseling van energie van het kunstwerk naar de kijker mogelijk wordt.

 

Toekomst en transitie

Ook dient de tentoonstelling als een ruimte voor discussie over de transitie naar de mogelijkheden van de toekomst. Het stelt ons in staat om uit te zoomen op het onderwerp en nieuwe manieren en praktijken te vinden om met die verandering om te gaan, zoals vertaling, overdracht en transformatie. Het promoot een breed scala aan thema's, overstijgt disciplinaire grenzen tussen feminisme, taal, politieke en koloniale geschiedenis, esthetiek en spirituele praktijk, en nodigt uit tot interculturele dialoog en 'denken in transitie'.

 

Over Art Central Rotterdam XL

Het concept Art Central Rotterdam XL is een initiatief van Muriel Mager (Contour Gallery) en Kiki Petratou (JOEY RAMONE) met als doel het weekend te positioneren en laten groeien tot een van de belangrijkste kunst weekenden wereldwijd met een groot aantal bezoekers. Tijdens de eerste editie in 2022  bezochten meer dan 3000 bezoekers de try-out met maar liefst dertig locaties. Na deze geslaagde eerste editie in samenwerking met Erika Vati van Art Index Rotterdam, is bij Muriel en Kiki de wens en visie ontstaan om er een jaarlijks evenement van te maken waarbij kwaliteit leveren en diversiteit omarmen belangrijke kernwaarden zijn.