Rotterdam,
06
juni
2023
|
14:51
Europe/Amsterdam

Oase van Verwondering opent op 24 juni in Ruigoord

Een dagelijks te bezoeken en vrij toegankelijke kunst- en wandelroute met ruim 30 ecologische kunstprojecten door het kunstenaarsdorp

Samenvatting

De beroemde kunstenaarskolonie en vrijplaats van de verbeelding, verwondering en tegendraadsheid, Ruigoord, bestaat dit jaar 50 jaar. Op 23 juni opent Oase van Verwondering.  Een kunstroute met bijzondere projecten die laat zien hoe alles met elkaar verbonden is. Het ecosysteem van plant, dier, de elementen en mens. De oase neemt je langs tiny eco houses, bijzondere ecologische kunst- en bouwwerken, schommels en de door kunstenaar Gijs Frieling beschilderde kerk. Je slingert door paden, langs het voedselbos en vlindertuin en kan zelfs de grond in. Grote namen als Atelier Van Lieshout, Zoro Feigl en Femmy Otten werkten aan bijzondere opdrachten en maken mede van Ruigoord een openluchtmuseum van de verwondering.

(Ver)dwalen in de Oase van Verwondering

Vanaf 23 juni kun je in de Oase van Verwondering komen (ver)dwalen. Het dorp loopt over met groene-, bouw-, kunst- en ontwerpprojecten die de geschiedenis en het land van Ruigoord als basis nemen en reflecteren op alternatieven. Hier komen kunst, architectuur, ecologie, poëzie, verhaal en, geschiedenis en magie samen. De kunst te zien in de Oase van Verwondering onderzoekt wat het betekent om mens te zijn en hoe we ons tot de natuur verhouden. Dit zijn geïnspireerde en onderzoekende projecten die vol oeroude, pionierende en groene (eigen-)wijsheden zitten. Met aandacht voor inclusief en regeneratief denken en vormgeven. Hier krijg je kunstprojecten te zien die de focus leggen op de onderstroom: kennis en stemmen die vaak onderbelicht blijven. Projecten van nu, voor en over de toekomst.

 

Meer dan 30 kunstenaars

Meer dan 30 kunstenaars hebben hun eigen ideeën over het menszijn en onze verhouding tot de natuur ontwikkeld op Ruigoord, voor de Oase van Verwondering. Een eclectische verzameling van zowel kunstenaars die verbonden zijn aan Ruigoord als kunstenaars die speciaal zijn uitgenodigd, door curator Imke Ruigrok (artistiek directeur RE_NATURE, festival voor kunst en natuur):

Gijs Frieling, Zoro Feigl, Atelier Van Lieshout, Femmy Otten, Four Siblings: Marija Šujica & Müge Yilmaz, Annabelle Binnerts, Ambassade van de Noordzee, Ruchama Noorda, Natalija Gucheva, De Onkruidenier, Wafae Ahalouch & Joanneke Meester,  Chiel Kuijl, Suzette Bousema, Bryony Dunne, Miriam Sentler, Jamie Nee, Joran van Soest, Inge Meijer, Sieger Duinkerken, Anita Janssen, Hans Kalliwoda, collectief Ruigoord, Sander Ivo van Driel, Maarten van der Horst, Floris Brasser, Aja Waalwijk, Henk Witte Aap, Jinny Thielsch, Daniel Godínez Nivón, René Knip, Studio van der Vegt, Tosca Niterink, Shirley Krenak, Roberta Petzoldt, Gitte Spinder, Geartsje van der Zee, Leila van Wetten, Vera Tan Hoveling, Jim de Ruiter en Thieu Smeets.

 

Ruigoord 50 jaar - een viering van het verleden, het heden en de toekomst

Op 27 juli 2023 is het vijftig jaar geleden dat Ruigoord werd gered van een naderende ondergang, onder leiding van de schrijvers Hans Plomp en Gerben Hellinga. Om dit te herdenken en te vieren worden er al sinds april 2023 bijzondere evenementen georganiseerd in het teken van het 50-jarige jubileum van Ruigoord. Je wordt op verrassende wijze meegenomen door deze groene oase en uitgenodigd om stil te staan bij alternatieven voor de toekomst van het leven, de kunst, en de band tussen de mens en natuur. Ontdek tiny eco houses en andere bijzondere duurzame bouw- en kunstwerken, happenings, theater, scenografie, VJ’s, festivals, een permacultuurtuin en een voedselbos. Op 27 juli zal, tijdens het Landjuweel festival, een extra bijzonder programma plaatsvinden waarbij Ruigoord wordt geëerd en gevierd met een magisch ritueel om Ruigoord voor de komende vijftig jaar te blijven beschermen. Ook is 24 t/m 26 Juli het 10e internationale Futurolgisch Symposium, waarvan twee dagen in Ruigoord waarbij het thema het ‘Symbioceen’ centraal staat, en één dag in Paradiso waar de ‘Internationale Verklaring voor de Vrije Culturele Ruimte’ voorbereid wordt voor de weg naar de UNESCO.

 

Over Ruigoord

Eigentijdse kunstenaarskolonie, culturele en creatieve vrijhaven, idealistische én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen. Ruigoord is voor de jaarlijks tienduizenden bezoekers een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, aan de rand van Amsterdam. Voor kunstenaars is het sinds 1973 een plek om zich terug te trekken en aan hun oeuvre te werken. Weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld. Het zijn meteen ook de redenen waarom de drie stichtingen – Stichting Ruigoord, Stichting Landjuweel en Stichting Honderd Jaar Ruigoord - hebben besloten de viering van 50 jaar Ruigoord groots aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de waarde van Ruigoord als cultureel erfgoed voor onze maatschappij nog zichtbaarder wordt en daarmee ook gewaarborgd blijft.

 

Meer informatie over Ruigoord

Adres: Ruigoord 76, 1047 HH Amsterdam                         

Telefoon: 020 4975702                              

Website: https://ruigoord.nl                      

E-mail:  kantoor@ruigoord.nl                     

Facebook:  https://www.facebook.com/ruigoord                              

Instagram: https://www.instagram.com/ruigoord