31
mei
2022
|
16:44
Europe/Amsterdam

Derde nominatie Wijnvrouw van het jaar 2022 gaat naar Liesette van Eijnsbergen

Nieuwe nominatie bekend gemaakt bij restaurant Abel. in Poortugaal

Samenvatting

Op dinsdag 31 mei heeft Stichting Wijnvrouw van het Jaar Liesette van Eijnsbergen aangekondigd als derde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022. Dit werd bekend gemaakt tijdens een lunch in Abel. Restaurant in Poortugaal, door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting. Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het porfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De derde nominatie stond in het teken van AIX, de welbekende Provence rosé. Uiteindelijk, na vier nominatie rondes, vindt in September de grote finale plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. In het Wijntheater zal de Wijnvrouw van het jaar 2022 benoemd worden tijdens een spannende finaleshow.

Juryrapport
Liesette is al jaren als eigenaresse verbonden aan het Wijninstituut. Samen met Claire Lemmens zorgde ze sinds 2014 voor de organisatie en coördinatie van vele SDEN wijncursussen door heel Nederland. Hier zijn vele, uitstekende wijndocenten bij aangesloten. De website en organisatie van het Wijninstituut zijn professioneel opgezet. Tevens is het Wijninstituut ook een voorbeeld als het gaat om de inzet van goede marketing. Kortom: Liesette heeft (samen met Claire) de afgelopen 9 jaar een belangrijke rol gespeeld door wijnonderwijs op alle niveaus, in heel Nederland beschikbaar te maken.

Over Liesette van Eijnsbergen
Liesette komt uit een Bourgondisch gezin waar thuis koken, tafelen en mooie wijnen drinken vaak genoeg voor kwam. Met name Franse wijnen kwamen vaak op tafel, waarbij de Rhône een favoriet van het gezin was. In 2014 nam Liesette samen met compagnon en vriendin Claire Lemmens het Wijninstituut over en hebben zij samen het bedrijf tot een hoger niveau gebracht. Sinds 1 April 2022 runt Liesette het bedrijf alleen. Ze vindt zichzelf een vreemde eend in de bijt in vergelijking met alle andere genomineerden van Wijnvrouw van het Jaar. Ze zegt hierover: “Ik ben geen vinoloog, ik geef geen les of proeverijen en ik kan mij niet meten met heel veel anderen in de wijnwereld”. Toch runt zij nu al ruim 9 jaar het Wijninstituut en heeft dit opgebouwd samen met Claire tot een bedrijf met 11 locaties door heel Nederland en 2.300 cursisten die per jaar les volgen. Ze plant cursussen, neemt samen met de docenten lesmateriaal door en volgt ook lessen om zo in contact te blijven met de cursisten. Ze vindt het heerlijk om terug te krijgen hoe de cursisten van de lessen genieten.

Weg naar de finale
De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) , Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Walraven Sax
Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij importeren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, Aix Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is trots om hoofdsponsor te zijn van Wijnvrouw van het jaar 2022. Manuela Feijoo Jimeno, Commercieel directeur Walraven Sax: “Wij zijn trots om de nieuwe wijnpartner van Wijnvrouw van het jaar te zijn. Wij zien tegenwoordig bij steeds meer van onze wijnhuizen vrouwelijke wijnmakers en veel merken en wijnen worden steeds eleganter. Dit sluit dan ook perfect aan bij Wijnvrouw van het jaar! “

Over AIX   
AIX Rosé is de top cuvée van Maison Saint Aix. Het domein ligt in het hartje van de Provence op een boogscheut van de hoofdstad van de Provence, Aix-en-Provence. Het 140 jaar oude wijndomein telt 75ha wijngaard en is daarmee één van de grootste domeinen in de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence appellatie. Oorspronkelijk heette het domein ‘Domaine de la Grande Séouve, maar in 2009 werd het domein door Eric Kurver omgedoopt tot ‘Maison Saint Aix’. Datzelfde jaar behaalde AIX Rosé meteen zijn eerste gouden medailles. De jaren erna zouden verschillende medailles volgen en werd AIX Rosé meerdere malen gehuldigd in internationale tijdschriften als ‘Wine Spectator’, ‘Wine Enthusiast’, ‘Decanter’, Falstaff’ maar ook dichterbij huis door de Nederlandse pers. Onder andere Harold Hamersma, Cees van Casteren en Hubrecht Duijker spraken reeds lovend over AIX Rosé. AIX Rosé is een blend van Grenache, Syrah, Cinsault. De kracht van de wijn zit hem in de mooie balans tussen de doordrinkbaarheid en z’n complexiteit. Ideaal als aperitief op een zonnig terras, eveneens prachtig gastronomisch inzetbaar voor sommeliers bij visgerechten als Bouillabaise, Provençaalse salades, luxe tapas, sushi of oesters en kaviaar. AIX Rosé is inmiddels verkrijgbaar in meer dan 40 landen wereldwijd, maar alleen op de mooiste locaties.

Over Abel. restaurant
Abel. Grand café restaurant is een restaurant gelegen in Poortugaal, midden in natuurgebied De Rhoonse Grienden. Het restaurant wordt gerund door echtpaar Remco en Sigrid Abel, dat in 1999 hun droom achterna ging en Brasserie Abel openden. De brasserie werd gevestigd in het pand van voormalig restaurant Johannapolder. Na de nodige verbouwingen, konden zij de deuren openen en draaiden – samen met een team van ongeveer 15 bediening- en keukenmedewerkers – een goedlopend restaurant. Medio 2017 is Abel zodanig gegroeid, dat zij nu met meer dan 90 medewerkers een belangrijke speler is in de horeca- en leisuremarkt in regio Rijnmond. Van high tea tot brunch, BBQ tot buffet en bedrijfsfeest tot huwelijk: het team doet er alles aan om gasten een mooie beleving te bezorgen. Een alles verzwelgende brand verwoestte helaas in september 2018 het restaurant. Na een herbouw van 1,5 jaar zou er in maart 2020 weer geopend worden, maar door de corona lockdown opende Abel. later dan gepland in juni 2020 weer haar deuren.