02
juli
2021
|
15:26
Europe/Amsterdam

In het theehuis van Hotel Flora Batava waan je je even op vakantie

Op de charmante buitenplaats aan de Vecht geniet je van de langsvarende bootjes

Samenvatting

Ontsnappen aan de drukte van de stad en in alle rust ontspannen aan het water? Dat doe je bij het theehuis op de buitenplaats bij Hotel Flora Batava in Nieuwersluis-Breukelen. Het theehuis, ontworpen door Air Architecture, is een bijzondere eyecatcher op het groene terrein van het hotel. Het heeft een koperen dak en een bijzonder ontwerp in de vorm van een schip, net zoals de boten die vroeger over de Vecht voeren. In het theehuis of op het bijbehorende terras geniet je van een weids uitzicht op de buitenplaats, de rivier en de langsvarende bootjes. Strijk neer voor een smaakvolle lunch in de zon of geniet van een luxe high tea. Iets te vieren of op zoek naar een unieke locatie voor een zakelijke afspraak? Het theehuis biedt binnen plek aan 20 gasten, buiten op het terras aan 50 gasten en is geschikt voor een lunch, high tea of een borrel.

Ontspannen aan het water

Het theehuis bevindt zich op buitenplaats De Vijverhof als onderdeel van het nieuwe Hotel Flora Batava, dat in april de deuren opende. Het uitzicht op de rivier maakt dit de perfecte plek om even tot rust te komen. Zin om zelf het water op te gaan? Bij Hotel Flora Batava kunnen gasten een sloep huren om de Vecht en de Loosdrechtse plassen te ontdekken. Leg vervolgens het bootje aan bij de steigers voor het theehuis en gun jezelf de luxe van een uitgebreide high tea. Geniet van huisgemaakte gebakjes en taartjes. Wie hartige trek heeft, kan salades, soepen en open sandwiches bestellen. Of ga voor een mooi glas wijn en een borrelplank met diverse hartige hapjes.

Bijzonder ontwerp

De Vecht staat bekend om zijn buitenplaatsen mét bijbehorende theekoepels. Deze kleine ‘huisjes’ aan het water dateren uit de 17e tot het begin van de 20e eeuw en herinneren aan de belangrijke transportfunctie van de Vecht in die tijd. De rivier was een zijtak van de Rijn én stroomde direct naar het noorden, waardoor het de snelste weg was naar de Noordzee, Scandinavië en Noord-Duitsland. De theekoepels bevonden zich op de zomerverblijven van rijke stedelingen en dienden vooral als prestigeobject van de eigenaren. De koepels langs de oever werden gebruikt voor bijvoorbeeld etentjes, ontspannende activiteiten zoals lezen en het drinken van thee én alcohol. Langs de Vecht zijn tientallen huisjes bewaard gebleven uit die tijd, vaak met koepelachtige dakvormen gemaakt uit steen. De kapspant (de constructie die de dakbedekking draagt) van het theehuis van Flora Batava is echter gemaakt van hout en is ontworpen in de vorm van een boot. De uitwerking van dit bijzondere ontwerp was vrij complex, vertelt architect Kurt Gouwy van Air Architecture. “De houten ribben zijn alle 36 verschillend van vorm en afmetingen. Voor iedere ribbe is vanuit een computermodel een afzonderlijke 3D-tekening gemaakt. Ook is vooraf een grote maquette gebouwd.” Omdat een bootvorm een dubbel gekromd vlak heeft, dat niet met rechte en stijve materialen gemaakt kan worden, heeft de architect gekozen voor een koperen roevendak. “Koper kun je – net als een blad papier – in één richting buigen. De roeven op de ribben zorgen ervoor dat je ook in de andere richting de kromming kunt maken”, legt Gouwy uit.

Botanische historie

Met mooi weer kan je heerlijk buiten zitten op het ruime terras in de tuin. De charmante tuin rondom de villa heeft een rijke botanische historie. Agnes Block, die de buitenplaats in 1670 oprichtte, ontpopte zich hier tot een bekwaam kweekster van zeldzame en uitheemse planten. Door ruil en handel met kooplieden en botanisten verzamelde zij in haar tuinen honderden plant- en bloemsoorten van over de hele wereld. Op de buitenplaats kweekte Agnes als eerste in Europa een ananas tot bloei. Het toeval wil dat de ananas al eeuwenlang symbool staat voor gastvrijheid.

Over Hotel Flora Batava

Na een grondige renovatie opende Hotel Flora Batava in april de deuren op buitenplaats De Vijverhof in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen. Romantisch ertussenuit met z’n tweetjes, toe aan een vakantie of iets te vieren met vrienden? In het boutique hotel aan rivier de Vecht komt de traditie van gastvrijheid opnieuw tot leven. De buitenplaats bestaat uit drie gebouwen en biedt plaats aan 45 kamers en suites, restaurant Bloei, twee vergaderzalen en wordt omringd door een grote tuin met terras én theehuis aan het water.